INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Hospodářská komora České republiky (HK ČR) dlouhodobě upozorňuje na propad počtu absolventů technických oborů v příštích 5 – 10 letech. Některé firmy již odříkají zakázky z důvodu nedostatku kvalifikovaných pracovních sil a situace se bude i nadále zhoršovat. HK ČR navrhla v rámci Kooperativního modelu spolupráce škol a firem osm opatření na zlepšení situace v odborném školství. Bohužel většina opatření zůstává pouze na papíře. Stát je tím, kdo musí začít tento problém okamžitě řešit.

HK ČR spolu se Svazem průmyslu a dopravy, Ministerstvem průmyslu a obchodu, a Ministerstvem financí připravilo návrh novely zákona o dani z příjmu, která zavádí daňové zvýhodnění pro firmy. Návrh bude již zítra 12. září projednáván v Senátu ČR. HK ČR tímto apeluje na všechny zainteresované strany, aby toto opatření bylo urychleně schváleno a firmy mohly začít daňové zvýhodnění uplatňovat již od 1. ledna 2014. „Daňové zvýhodnění je jedním z opatření Kooperativního modelu, který Hospodářská komora představila na jaře tohoto roku. Firmy si díky tomuto návrhu mohou odečíst od základu daně náklady na jednoho žáka konajícího praxi ve firmě. Novela také zvyšuje limit daňově uznatelných výdajů stipendií u středoškoláků i vysokoškoláků a zavádí podporu firemní investice do vybavení určeného pro vzdělávání, a to až do 110 %,“ vysvětlil viceprezident HK ČR Zdeněk Somr.

Dalším z opatření, která navrhuje HK ČR a která jsou plně v souladu s Kooperativním modelem, je zavedení stáží pedagogických pracovníků ve firmách s cílem zajistit průběžný kontakt učitelů s firemní sférou. „HK ČR má připraven projekt, o jehož podpoře z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost již delší dobu jedná s MŠMT. Zatím však bez výsledku. Projekt je plně v souladu s doporučeními Evropské komise na provázání vzdělávání s trhem práce a zároveň by mohl přispět k efektivnímu dočerpání zbylých prostředků EU určených na vzdělávání. Díky naší regionální síti jsme navíc připraveni začít projekt realizovat okamžitě,“ dodal viceprezident Somr.

HK ČR mapuje problematiku odborného školství i v dalších zemích Evropy, které mohou být v mnoha ohledech českému vzdělávacímu systému inspirací. Dle aktuálních statistických dat je zřejmé, že Německo či Rakousko si vedou v oblasti uplatnění absolventů více než dobře, a právě proto HK ČR navázala úzkou spolupráci s hospodářskými komorami v obou zmíněných zemích. „Vzájemná výměna zkušeností a jejich implementace do českého prostředí jsou a budou i nadále cílem spolupráce s našimi přeshraničními partnery, kteří jsou ochotni nám své zkušenosti předat, což HK ČR jako největší zástupce podnikatelů v zemi velmi oceňuje,“ uzavřek Somr.

Hospodářská komora České republiky zastupuje podnikatelskou veřejnost na základě zákona č. 301/1992 Sb. o Hospodářské komoře ČR a Agrární komoře ČR. Hlavním posláním Hospodářské komory ČR je vytvářet příležitosti pro podnikání, prosazovat a podporovat opatření, která přispívají k rozvoji podnikání v ČR a tím i k celkové ekonomické stabilitě státu. Hospodářská komora České republiky je povinným připomínkovým místem podnikatelské legislativy a chrání zájmy svých členů sdružujících se prostřednictvím sítě regionálních komor a začleněných živnostenských společenstev.HK ČR sdružuje téměř 14 000 členů (fyzických i právnických osob podnikajících v ČR) organizovaných v 65 regionálních komorách a 83 oborových asociacích HK ČR. Více nawww.komora.cz

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3