INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Hospodářská komora České republiky (HK ČR) apeluje na politiky České republiky, aby zvolili střízlivý postoj a postup během jednání o případných ekonomických sankcích vůči Ruské federaci. Z pohledu českých podnikatelů přichází politické napětí v nejméně vhodnou dobu.

Počet nových zakázek se začal zvyšovat, a firmy tak mohou po těžkém období konečně nastartovat růst. V tomto smyslu jsou právě Rusko a Ukrajina jedny z klíčových zemí pro generování zakázek českých exportérů. V uplynulém období tuzemské firmy úspěšně diverzifikovaly své exportní zaměření v souladu s Exportní strategií ČR 2012–2020.

Současný objem exportu do Ruské federace dosahuje 116 mld. Kč. Rusko je navíc na prvním místě z mimounijních obchodních partnerů ČR. V případě Ukrajiny se jedná o 35 mld. Kč. Přes zdánlivě nevelký podíl na českém exportu (např. oproti 80 % podílu EU) jsou to však právě Rusko a Ukrajina, které vykazují v posledním období dvouciferné růsty a vytvářejí klíčový potenciál pro navyšování exportního objemu v portfoliu českých firem. Vývozu do Ruska a na Ukrajinu tradičně dominují dopravní prostředky a energetika. Čeští podnikatelé však slaví úspěchy i v řadě dalších oborů, např. v dodávkách technologií pro těžbu nerostných surovin, ve zpracovatelském průmyslu, ale i při obnově železnic a silniční sítě.

Podle bleskového průzkumu HK ČR by v případě uvalení ekonomických sankcí a možných následných odvetných opatření ze strany Ruska spolu s dalším zhoršením situace na Ukrajině byly české firmy zasaženy nejen v rozsahu výše uvedených objemů exportu, ale ohroženy by byly i české investice v tomto teritoriu. Přestože k českým investicím v zahraničí neexistují sumarizační statistiky, kvalifikovaný odhad HK ČR ukazuje rozsah v řádech desítek miliard korun. V Rusku, ale i na Ukrajině operují stovky subjektů s českou majetkovou účastí. Celkově se tedy jedná až o cca 200 miliard korun, které by v nejbližším období byly ohroženy. Od našich členů z řad exportérů máme jasné signály o tom, že taková situace by pro řadu z nich byla likvidační, a to vzhledem k tomu, že jejich angažovanost na ruském, resp. ukrajinském trhu dosahuje více než 50% výroby. Další desítky miliard mohou české firmy ztratit kvůli reexportům svých výrobků do Ruska přes Německo, Nizozemsko a další země. Významnou roli již v tomto okamžiku hraje devalvace ukrajinské hřivny (cca o 30%) a ruského rublu (cca o 12%), která může výrazně zkomplikovat i realizaci stávajících zakázek českých firem v obou zemích.

Ekonomickými sankcemi by zároveň bylo ohroženo mnoho pracovních míst. Dle zjištění HK ČR by se v první fázi jednalo o cca 20 tisíc míst, ale sekundárně by efekt sankcí mohl zasáhnout až 50 tisíc pracovníků, protože na české exportéry je navázán značný počet subdodavatelů.

S ohledem na výše uvedené skutečnosti je zřejmé, že stále reálnější hrozba ekonomických sankcí a pokračující nestabilita by významně zasáhla český export, který se jen pomalu vzpamatovává z krize.

Hospodářská komora České republiky sleduje politickou situaci a průběžně ji vyhodnocuje. Právě proto jménem široké veřejnosti a členů komory upozorňuje na důležitost Ruska a Ukrajiny z pohledu růstu českého exportu, který je kvůli slabé domácí poptávce v současnosti hnací silou hospodářství této země. Je nutné mít na zřeteli vyváženost politických a ekonomických zájmů státu a společně usilovat o stabilitu tohoto klíčového teritoria pro českou podnikatelskou sféru.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3