INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Hospodářská komora České republiky (HK ČR) provádí průzkum mezi exportéry do Ruské federace. Získané údaje zatím nepotvrzují hrozící miliardové ztráty českých firem v souvislosti se zavedenými sankcemi. Z prvního kola průzkumu HK ČR, v rámci kterého dosud odpovědělo téměř 140 českých firem, totiž vyplývá, že ve výhledu příštích 12 měsíců exportéři počítají se ztrátami kontraktů nejvýše v řádech desítek až stovek milionů korun.

„První výsledky našeho průzkumu reflektují skutečnost, že sankce se nevztahují na již probíhající kontrakty z roku 2013. Naši exportéři v průzkumu rovněž potvrdili, že případné ztráty budou známy až v roce 2015,“ komentuje prezident HK ČR Vladimír Dlouhý a dodává: „Naši členové avizují řádově desítky ohrožených kontraktů a stovky ohrožených pracovních míst. I tato fakta potvrzují, že panika a strach z fatálnosti dopadů aktuálně probíhajících sankčních opatření se zatím českými firmami výrazně nešíří, tedy vyjma firem, které v Rusku investovaly, a které v důsledku sankcí byly nuceny utlumit rozvoj svých ruských poboček.“

HK ČR v rámci dotazníkového šetření dále zaznamenává signály o zhoršující se platební morálce ruských partnerů, která má bezprostřední dopad na dlouhodobý pokles oboustranné důvěry. Podnikatelé také deklarují snahu o úpravu výrobního, či obchodního programu a potvrzují snahu hledat nové resp. alternativní odbytiště. Jako formu pomoci exportéři nejčastěji uvádějí doprovodné podnikatelské mise do nových teritorií, podporu účasti na zahraničních výstavách a veletrzích, případně finanční kompenzace od Evropské Unie.

České firmy by v rámci stávajícího režimu rovněž uvítaly větší míru vstřícnosti v rámci procesu udělování víz. Zmírnění vízové politiky vůči ruskojazyčným teritoriím je i ze strany HK ČR vyhodnoceno jako stěžejní a vítané opatření s cílem podpory cestovního ruchu a investic. V souvislosti se zmírněním dopadů sankčních opatření rovněž vyzýváme k podpoře, resp. k rozšíření tzv. „teritoriálních kvót“ Exportní garanční a pojišťovací společností a Českou exportní bankou s cílem realokovat nevyčerpané kvóty pro Ruskou federaci směrem k alternativním exportním teritoriím a apelujeme na pružnější postup při pojišťování českých vývozů na Ukrajinu.

V souladu s výše uvedeným a se současnou snahou vlády ČR nahradit absenci ruského trhu náhradními teritorii HK ČR rozšiřuje aktivity v oblasti zahraničních podnikatelských misí. Aktuálně se jedná především o Turecko, Pákistán, Srbsko, či Ázerbájdžán. HK ČR rovněž v září tohoto roku vypravuje historicky první podnikatelskou misi do Íránu, který pro české podniky skýtá nemalé obchodní příležitosti.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3