INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Výstava „Mezi tradicí a inovací / Český nábytek 2005–2015“ je věnována českému nábytku posledního desetiletí. Jedná se o první a naprosto unikátní soubornou výstavu, která ukazuje proměny špičkového českého nábytku za posledních deset let. Ukazuje proměny v oblasti tvaru, použitých materiálů i technologií. Představuje a jednoduchou formou shrnuje nejzajímavější české výrobky odborné i laické veřejnosti. Výběr exponátů je postaven na výrobcích, které v daném období získaly ocenění a odborné uznání v České republice i v zahraničí. Byly oceněny například celosvětově uznávanými oceněními Red Dot Design Award nebo Good Design. Dále prestižními tuzemskými oceněními jako Czech Grand Design, NÁBYTEK ROKU, Grand Prix Mobitex ocenění na Designbloku a jiné.

Mezi pěti desítkami exponátů umístěných na ploše takřka 500 m2 najdeme zejména nábytek sedací (židle ohýbané i kovové, čalouněný sedací nábytek), kancelářské stolové a úložné systémy i pracovní židle, kuchyně i ukázky inovací v ložnicovém a koupelnovém nábytku. Výstava je výběrová, výběr a rozsah je omezen nejen prostorovými možnostmi, ale i skutečností, že některé z v minulosti oceněných výrobků dnes již nejsou pro výstavní účely k dispozici. Vystavená kolekce je beze sporu dostatečně reprezentativní a vypovídající. Jednoduchou a přesvědčivou formou ukazuje, že tuzemští výrobci nábytku jsou za výsledky své práce a kvalitu výroby často oceňováni i v zahraničí.

Vystaven je nábytek od společností (řazeno abecedně): DECO FURNITURE, DÝHY VEČEŘA A SPOL. s.r.o., EXIT 112 s.r.o., FORM spol. s r.o., HON a.s., JITONA a.s., KOVONAX spol. s r.o., LD SEATING s.r.o., LE BON spol. s r.o., MMINTERIER, NADOP-VÝROBA NÁBYTKU a.s., NOVAGUE, s.r.o., POLSTRIN DESIGN, s.r.o., RIM-CZ, spol. s r.o., SITUS FURNITURE s.r.o., TON, a.s., WIESNER-HAGER BOHEMIA spol. s r.o.

křeslo VESPERA

Křeslo Vespera od výrobce, společnosti: Dýhy Večeřa a spol, s.r.o., se stalo vítězným výrobkem ocenění NÁBYTEK ROKU 2012. Design: Jiří Pelcl. Hodnotitelská komise pracující při Asociaci českých nábytkářů ocenila design výrobku ve spojení s uživatelskými vlastnostmi. Jedná se o naprostou novinku v sedacím nábytku, která vyniká jedinečností a exkluzivním designem a zpracováním. Opěradlo a odkládací stolek jsou z přírodního materiálu, vyráběny unikátní technologií 3D tvarováním vrstvené dýhy. 

Autorem křesla je renomovaný, český designér prof. Jiří Pelcl. Ke své tvůrčí aktivitě pro společnost Dýhy Večeřa a spol, s.r.o. dodává: „Byla navržena kombinace čalouněného sedáku a tvarovaného výlisku opěráku a odkladního stolku. Při výrobě byla aplikována nejnovější technologie lamelování v 3D osách. Tato technologie nebyla při výrobě nábytku v ČR dosud použita. Křeslo Vespera doplňuje sortiment kvalitního čalouněného nábytku firmy Dýhy Večeřa a spol“.

Sedací nábytek řady OVO

V roce 2010 Asociace českých nábytkářů společně s časopisem Architekt udělila kromě ocenění NÁBYTEK ROKU 2010 i mimořádné ocenění výrobku OVO. Ocenění bylo za vývoj designu a inovaci. OVO se prodává pod obchodní značkou Vespera a výrobcem je společnost Dýhy Večeřa a spol., s.r.o. Jedná se o technologicky nesmírně náročný výrobek, který využívá možnosti prostorového tvarování 3D dýhy. Design vytvořil Martin Surman.

 Sedací souprava PULVINO

Pulvino pro společnost Dýhy Večeřa a spol., s.r.o. vytvořili designéři Jiří Pelcl a David Crla. Pulvino je nízká sedačka, které esteticky i funkčně dominuje polohovatelný polštář jako symbol pohodlí a odpočinku. Opěrákové polštáře jsou přitom vypracované tak, aby evokovaly skutečný vzhled rozložených polštářů. Sedačka je tak díky nim úmyslně nízká, aby v otevřených bytových dispozicích umožňovala dokonalé zapojení do interieru a nerušila v rozhledu po místnosti. Polštáře jsou pevně připojené, přitom však poddajné. Tvoří totiž neobvyklá opěradla, která efektivně podepřou vaše tělo v různých polohách. I po delším sezení zůstávají polštáře lehké, poddajné a načechrané. Polštář je důležitým prvkem, který způsobí, že pohodlí je první slovo, které vás napadne, když se do Pulvina usadíte. Díky variabilitě dostupných prvků, se dá Pulvino sestavit do velkého množství tvarů a rozměrů. Společně s volbou klasické rovné područky, či područky s polštářem, lze její vzhled i funkčnost přizpůsobit i velmi rozdílným nárokům zákazníka.

Sedačka RAMP

Ramp, to je designová řada a bez nadsázky můžeme říci, že se jedná o „sezení trochu jinak“. Sedačka získala ocenění NÁBYTEK ROKU 2009. Jedná se o designový kousek od Mira Pištěka, významného designera s českými kořeny, dlouhodobě působícího v Německu. Kostru sedačky tvoří dýhovaný korpus s možností volby dřeviny - dýhy. Korpus je z tvrdého dřeva a překližky. Pérování sedáku je provedeno vlnitými pružinami, sedák a opěrák jsou čalouněny kvalitní PUR pěnou a dokončeny pružným a prodyšným polyesterovým rounem s ozdobným štepováním.  V boční části sedáku je umístěna knihovna.

křeslo Wells

Jednoduché, stylově čisté křeslo, u kterého vyniká kombince kovové podnože a čalounění. Špičkové řemeslné zpracování ladí s mimořádně pohodlným sezením. Pérování je provedeno vlnitými pružinami v kombinaci s elastickými popruhy. Pro čalounění je využita vysoce elastická PUR pěna a pružné a prodyšné polyesterové rouno. Kovová podnož je v provedení lesklého chromu.

Stohovatelná židle INFINITY

Infinity je stohovatelná židle s čalouněným sedákem i opěrákem s možností spínání do řad oceněná NÁBYTKEM ROKU 2014. Design židle pro společnost FORM, spol. s r.o. vytvořil Martin Beinhauer. Židle s područkami je určená do veřejných prostor. Židle má kovovou, nejčastěji nerezovou podnož originálního řešení, která umožňuje pouhým zasouváním do sebe požadované spínání do řady. Nezaměnitelným detailem, zhotoveným prostorovou laserovou technologií, je spojení područek se zadními nohami. Židle má ergonomicky tvarovaný sedák i opěrák pro dlouhodobé sezení.  V nabídce čalounění je provedení splňující nejnáročnější protipožární požadavky, kdy je židle opatřená samozhášivou polyuretanovou pěnou a látkou Trevira CS. Na přání může být opatřena pevným nebo odnímatelným číslováním místa a řady.

Křeslo MUSHKA

Za designem křesla MUSHKA pro společnost FORM, spol. s r.o., stojí Aleš Barták. Prostý fakt, že hluk, který nás obklopuje, nám působí problémy a má též negativní vliv na pracovní efektivitu, vedl tvůrce ve společnosti FORM k vyvinutí akustického křesla MUSHKA. Křeslo MUSHKA umožňuje flexibilní realizaci různorodých kancelářských struktur a podporuje akustickou optimalizaci. Tím lze docílit vyšší produktivitu, motivaci a výkonnost lidí, kteří v prostředí pracují. Akustické křeslo MUSHKA vyniká nejen svou vynikající funkčností, ale i nadčasovým designem, čímž je vítaným a užitečným doplňkem moderních kanceláří. Oceněno NÁBYTEK ROKU 2013.

Kolekce Mamma

Kolekci Mamma navrhlo pro JITONU úspěšné české studio VRTIŠKA - ŽÁK. Základním motivem je hravost, střídmost a kombinace materiálů.

Kolekci charakterizuje vlídná a elegantní forma v kombinaci s přírodními materiály a sofistikovanými detaily. Lehkost jednotlivých produktů kolekce je docílena použitím nožiček a faktu, že nábytek neleží přímo na zemi. Tento princip je dobře využitelný v malých prostorách, kde opticky nezmenšuje podlahovou plochu. Jednotlivé prvky napříč kolekcí vizuálně propojuje element nožiček. Kolekce tak poskytuje funkční a komplexní řešení od ložnic až po obývací pokoje. Umožňuje variabilní zařizování postupným doplňováním prvků a zároveň má každý prvek dostatek charakteru, aby mohl fungovat jako solitér.

Židle EVERYDAY

Židle Everyday od společnosti LD SEATING s.r.o. navržené Paulem Brooksem jsou jedinečnou sérií, kde je dokonalá souhra minimalistického designu, funkčnosti, spolehlivosti a kvality. Židle získala ocenění NÁBYTEK ROKU 2014. Everyday je výborným sezením do moderních interiérů, všude tam kde je vyžadováno komfortní sezení, a do prostor, kde je vyžadováno sezení subtilního designu. V každém interiéru bude Everyday současně kvalitním sezením i jeho osobitou částí. Skořepina židle je unikátně zpracovaná z nylonu vyztuženého skelnými vlákny. V nabídce je ve třech barvách - světle šedá, antracit a černá. Ovladač výškového nastaveni židle je integrován do vlastní skořepiny. Houpací mechanismus, jímž je židle standardně vybavena, je zcela skryt ve spodní časti skořepiny židle. Čalounění je možné volit ze dvou provedení. Jedním z nich je černá samonosná síťovina. Druhým je široká paleta barevných provedeni 3D potahové látky Omega. Volit je možné druh i provedení kříže, typ a design koleček.

Sedačka se zvukovým odstíněním BUNKER

BUNKER je vítězný výrobek ocenění NÁBYTEK ROKU 2014. Pro výrobní společnost mminterier ji navrhnul mladý slovenský designér Boris Klimek. Hodnotitelská komise ocenění NÁBYTKU ROKU 2014, pracující při Asociaci českých nábytkářů sdělila toto odůvodnění:  „Velmi dobré funkční sezení s odstíněním od okolního dění, vhodné do veřejných interiérů (kanceláře, čekárny, haly atd.).  Originální je vtipné spojení sezení s pocitově měkkou tlumicí stěnou. Vymezení intimní zóny ve veřejném interiéru sleduje současný trend čalouněného odpočivného nábytku. Produkt je vyroben kvalitně, kompozičně i barevně působí harmonicky. Přispívá k tomu zejména vlídná a uklidňující lomená zelená barva potahu“.

Hlavním výrazovým prvkem modelu Bunker je čalouněný díl, jehož modifikací vznikají různé tvarové a funkční varianty sezení. Kolekce Bunker je inspirovaná stavěním bunkrů a skrýší. Snaží se uživateli poskytnout pocit soukromí, a proto je vhodný převážně do veřejného prostoru. Nižší forma nábytku umožňuje využití i v soukromých interiérech. Jednotlivé čalouněné díly lze používat samostatně jako paravány. Kolekci funkčně i tvarově doplňují konferenční stolky, přídavná odkládací plocha nebo věšáky. Model Bunker byl poprvé představen v lednu 2014 na veletrhu IMM v Kolíně na Rýnem. Sedačka má dřevěnou kostru, pružení je řešeno pryžtextilními popruhy s polyuretanovou výplní – Eurofoam, snímatelný potah, nohy jsou plastové – Quickclick. Doplněk soupravy je stolek s kovovými nohami, povrchově barevně dokončenými barvou dle RAL, vrchní deska stolku je dřevěná dýha dokončená lakem.

Křeslo No.3

Křeslo No.3, společnosti MMINTERIER,  je z ruky designéra Davida Vodrážky. Křeslo No.3, se svým organickým zaoblením hran, a přesto jasně čitelnou geometrickou formou zastupuje nové možnosti využití sedacího nábytku v soukromých a zároveň i veřejných interiérech. Stavba křesla obklopující tělo vytváří společně s použitými materiály jakýsi “intimní prostor“ – uvnitř měkký a na povrchu pevný.

No.3 se vyrábí jak v interiérovém tak v exteriérovém provedení. Zahradní křeslo „No.3 garden“ je vybaveno snímatelným čalouněním z materiálu odolného proti UV záření. Kostru tvoří sklolaminátová skořepina, nohy jsou ocelové, potah interiérové verze je nesnímatelný. Výplň je tvořena polyuretanem a rounem. Oceněno NÁBYTEK ROKU 2013.

Výškově nastavitelná pohovka ELEMENT

Výškově nastavitelnou pohovku Element vytvořil pro společnost MMINTERIER Boris Klimek. Čalouněný nábytek Element vychází díky svému tvarovému a funkčnímu řešení vstříc široké škále uplatnění a využití nejen ve veřejném prostoru. Stává se skvělým nástrojem v rukou architektů, kterým se dokáže maximálně přizpůsobit.

Základ sestavy tvoří samostatná pohovka, na kterou lze libovolně vrstvit další čalouněné opěradlové díly (elementy). Tyto prvky lze nadstavovat na sebe s mezerami nebo bez mezer. Akustickou a vizuální uzavřenost sezení tak můžeme snadno rozčlenit a vytvořit ještě vzdušnější formu čalouněného nábytku. V nabídce je nejen samostatná pohovka ale také další díly, které umožňují skládat rohové sestavy.

Element nabízí možnost doplnění o přídavné prvky jako: boční odkládací stolek, konferenční stolek, podnožka, věšák, apod. Oceněno NÁBYTEK ROKU 2013.

Křeslo ušák FUGA

Křeslo ušák Fuga, společnosti mm interier získalo ocenění NÁBYTEK ROKU 2012. Design, René Šulc. Název křesla je inspirován varhanní hudbou Johanna Sebastiana Bacha. Při poslechu jeho skladby Toccata a Fuga D moll, BWV 565, vznikaly první skici konceptu.

Ušák nabízí díky vysokému opěráku a komfortnímu sedáku nejpohodlnější sezení ze všech typů křesel. K vysokému pohodlí přispívají i loketní opěrky, kterými by křeslo tohoto typu mělo být vybaveno. V minulosti bylo známé také jako „čtenářské křeslo“, neboť tak bylo velmi často využíváno. Na strany prodloužené opěradlo mělo za úkol „obejmout“ sedícího a chránit hlavu a trup před průvanem a také zachytit teplo sálající z krbu, před kterým bylo křeslo často umísťováno.

Boční opěrky hlavy akusticky i vizuálně odstiňují a poskytují tak uživateli možnost uniknout okolnímu světu a soustředěně číst nebo odpočívat. Otáčení umožňuje otočit se směrem ke společnosti nebo v opačném případě se od ní oddělit pokud nechceme být rušeni.

Tvarem návrh respektuje ergonomii lidského těla. Proměnlivé skosení hran celkově vizuálně odlehčuje kónickou hmotu křesla a vytváří jednoduché elegantní linie, které působí zklidňujícím dojmem. Součástí návrhu je i taburet pro odpočinek v pololeže s nataženými nohami. Ve výrazném barevném provedení může ušák být dominantním solitérem nebo naopak ve střídmých tónech nenápadnou, ale přesto důležitou součástí interiéru.

křeslo Swing

křeslo Swing se stalo vítězným výrobkem ocenění NÁBYTEK ROKU 2009. Křeslo Swing vyrábí mminterier.

Kuchyně CREATIVE

Designéři Iveta Strnadová a Karel Nedbal, vytvořili pro společnost NADOP - VÝROBA NÁBYTKU a.s. kuchyni Creative. Creative získala ocenění NÁBYTEK ROKU 2014 a je mimořádná v oblasti progresivních materiálů, inteligentních spotřebičů a doplňků, v souladu s jednoduchým a zajímavým designem. Spojením tří rozdílných materiálů - laku ve vysokém lesku, nábytkářského betonu a osmivrstvé dýhy s efektem štípaného dřeva – vznikla velmi příjemná kombinace. Základem kuchyně jsou praktické soklové zásuvky.

Ušák SNUG CHAIR

Ušák Snug Chair, společnosti „POLSTRIN DESIGN navrhnul renomovaný nábytkářský designér jiří Pelcl. Motto designéra: „Bezpečný přístav v pevných formách.“ Sloučením funkcí stolku a křesla s područkou nabídne ušák Snug Chair dokonalé podmínky pro klidný odpočinek. Konstrukce je dřevěná s podnožím broušený nerez, vyrábí se v různých potahových látkách, kožence, případně v kůži. Doplňkem může být volný opěrákový polštář. Pro českého výrobce Polstrin, navrhl design Jiří Pelcl. Oceněno NÁBYTKEM ROKU 2012.

Postel AUXÓ

Design postele Auxó navrhnula Barbora Dytrichová. Motto designérky: „Snít nejen o designu…“ Výjimečnost manželské postele Auxó spočívá v provedení polstrovaného čela.  To je řešeno volnou čtvercovou kompozicí, která díky výběru druhu potahového materiálu může působit jak dominantně, tak i velmi decentně, což utvrzuje jemnou hravost designu a motto autorky. Oceněno NÁBYTKEM ROKU 2012.

Židle FLEXi

Massimo Costaglia vytvořil design kancelářské židle pro společnost RIM-CZ, spol. s r.o.   FLEXi je moderní kancelářská židle, která poskytuje uživateli možnost maximálního přizpůsobení. Variabilita materiálového provedení v kombinaci s množstvím volitelných doplňků dává architektům do rukou nástroj, kterým lze uspokojit potřeby rozmanité veřejnosti. Židle splňuje nároky na snadné ovládání, údržbu a servis. Hotová kolekce FLEXi nabídne otočné židle se síťovanou a z obou stran čalouněnou opěrou. Nabízí i zdravé konferenční sezení při zachování harmonického designu kanceláře. Autorem je italský designér a vynálezce Massimo Costaglia. Ve své práci zúročil dlouholeté zkušenosti s navrhováním kancelářského nábytku a firmu RIM-CZ tak posunul opět o kousek výš na pomyslném žebříčku kancelářského sezení. Oceněna cenou NÁBYTEK ROKU 2014.

Židle a stůl FIGURE

Petr Šebela vytvořil pro společnost SITUS furniture s.r.o. židli a stůl s mimořádným designérským přínosem. Kolekce byla oceněna NÁBYTKEM ROKU 2013. V březnu 2013 byly celodřevěná židle FIGURE a masivní stůl FIGURE, společností SITUS furniture s.r.o., zařazeny do sériové výroby. Oba tyto technologicky náročné produkty se mimo jiné, vyznačují i ručně dobrušovanými detaily. Židle FIGURE má důkladně propracovanou ergonomii sezení. Nechte se unášet krásou a ušlechtilostí přírodního dřeva, když souhrou s lidským umem se vytváří dokonalý produkt.

stůl a židle CETUS

Soubor stůl a židle Cetus společnosti „SITUS furniture s.r.o. byly oceněny NÁBYTKEM ROKU 2012 Design vytvořil Petr Šebela. Motto designéra k produktům Cetus zní:  „Nejsem věc, posaď se, dotýkej se mě, tak jako ti před tebou, když odpočívali v mém stínu, i ti, kteří svým umem a nástroji odhalili mou vnitřní krásu. Můžeme být přáteli po celý život. Utiš svou mysl a naslouchej, jak s tebou rozmlouvám“.

Židle TRAM

Pro společnost TON a.s., vytvořil design této židle rakouský designér Thomas Feichtner. Židle vychází z tradice ručního ohýbání bukového dřeva. Originální ohyby tvoří konstrukčně jednoduchou, lehkou židli a křeslo s možností čalounění překližkového sedáku. Tram tak navazuje na dlouhou tradici kvalitních kavárenských židlí TON. Unikátní technologií ohnutý překližkový sedák židle Tram doplňují nohy vyrobené pouze ze dvou kusů dřeva. Také v případě podnoží totiž bylo využito technologie ohýbání dřeva. Stoprocentní pohodlí zajistí loketní opěrky. Kořeny designéra Thomase Feichtnera sahají do brazilského města Vitória. Svá školní léta však prožil v Německu a později i v Rakousku, kde absolvoval Vysokou školu pro uměleckou a průmyslovou tvorbu. Po studiích si otevřel vlastní designovou kancelář. V popředí jeho práce stojí umělecké aspekty a experimentální přístup k designu. Thomas Feichtner se snaží o nezávislý pracovní styl vzdálený globalizaci a masové výrobě. Jeho práce byly přijaty do různých designových sbírek. Feichtner je profesorem pro produktový design na vysoké škole umělecké v německém Kielu a v roce 2011 byl vyznamenán Rakouskou státní cenou za design. Tram získala ocenění NÁBYTEK ROKU 2014.

křesílko WAVE

Vítězný výrobek soutěže NÁBYTEK ROKU 2010 bylo křesílko WAVE od výrobce TON, a.s. Design vytvořil úspěšný Michal Riabič. Hodnotitelská komise pracující při Asociaci českých nábytkářů ocenila design výrobku ve spojení s uživatelskými vlastnostmi. Jednalo se o novinku ve světě houpacích křesel, která sloučila exkluzivní design s maximálním pohodlím. Křesílko prošlo náročným vývojem, a co do uživatelského komfortu doznalo od prototypu řadu pozitivních změn.

Tvůrcem tohoto křesla je slovenský designér Michal Riabič, který se „snaží svojí tvorbou najít vždy originální, mnohdy až neobvyklá řešení a vystoupit tak z řad konkurence“.

Kolekce 911 - židle

Nezávislá hodnotitelská komise vytvořená při Asociaci českých nábytkářů vyzdvihla v roce 2010 jak nový vydařený design, tak i posun v tvorbě designu společnosti TON, a.s. Pozitivně byla hodnocena dlouhodobá spolupráce s designérem Tomem Kelleym. Jedním z důležitých aspektů výrobku byl i návrat k tradici s využitím nové technologie. Použití vhodných, nezávadných materiálů při plném zachování funkčnosti. Židle Kolekce 911 se právem stala Vítězným výrobkem ocenění NÁBYTEK ROKU 2010. Pro výrobce TON, a.s. vytvořil design Kolekce 911 Tom Kelley.

Židle Stockholm

Židle série Stockholm kloubí prvky skandinávského designu s unikátní technologií TONu. Design zpracoval designér Mads K. Johansendk. Sedák modelu je vyroben z ohýbané překližky. Specifické zpracování bukového dřeva zabezpečuje pevnost i na pohled jemných tvarů konstrukce.

Celodřevěná kancelářská židle MOJO

Autorem židle je mladý slovenský designér Michal Riabič. Ergonomický tvar židle Mojo umožňuje předozadní pohupování, které pozitivně aktivuje lidskou mysl. Kromě kanceláří je židle vhodná do jednacích prostor či knihoven. Mojo nabízí dvě možnosti provedení, s hladkým překližkovým sedákem z dubové dýhy nebo čalouněnou verzi s mnoha variantami čalounění.

Jakákoliv židle by měla mít především správný ergonomický tvar a měla by být pohodlná i pro delší sezení. Stejně tak je důležitým prvkem kvalita použitých materiálů a zpracování. MOJO se stala vítězným výrobkem ocenění NÁBYTEK ROKU 2013. 

Hodnotitelská komise pracující při Asociaci českých nábytkářů vyzdvihla design výrobku i ergonomický tvar židle umožňující houpání v předozadním směru. Ocenila spojení tradiční technologie a 150-ti let zkušeností v ohýbání dřeva a přenesení této unikátní technologie do současného, moderní technikou nabitého kancelářského světa.

Židle ARTA

Stále moderní, elegantní a nadčasový design a kvalitní konstrukce. To jsou hlavní znaky programu židlí z masivu, ARTA. Díky volně pružícímu opěradlu a štíhlému celodřevěnému rámu působí židle lehce a elegantně. Ergonomický tvar a kvalitní čalounění skořepiny nabízí ten nejlepší komfort sezení. ARTA nalézá mnohostranné použití v moderní kancelářské architektuře. Především v komunikačních a regeneračních oblastech a ve veřejných budovách. ARTA byla oceněna NÁBYTEK ROKU 2009.

Pořadatel: Veletrhy Brno, a. s.

Záštita: Asociace českých nábytkářů

Spolupráce: Národní centrum nábytkového designu, o. p. s

Koncepce: PhDr. Dagmar Koudelková, Ing. Radek Večeřa

Organizace: Mgr. Veronika Tobiášová

Architektonické řešení: Ing. arch. Alžběta Sukačová, Ing. arch. Ivan Wahla

 

 

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3