INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Ministerstvo financí ČR se pokouší pomocí přílepku k zákonu o elektronické evidenci tržeb změnit komunikaci s plátci DPH - podnikateli. Hospodářská komora ČR tento postup zásadně odmítá a varuje před podobnou praxí.

„Je nepřijatelné, aby po ukončení připomínkového řízení byl do návrhu doprovodného zákona o elektronické evidenci tržeb (EET) vložen Ministerstvem financí přílepek, který s evidencí tržeb nejenže nesouvisí, ale dokonce popírá samotnou filozofii elektronizace veřejné správy a před podnikatele staví nové překážky v komunikaci s úřady,“ řekl prezident Hospodářské komory České republiky Vladimír Dlouhý. Přílepek omezuje datové schránky a nařizuje všem plátcům DPH, aby od 1. ledna 2016 namísto datových schránek povinně používali speciální kanál pro komunikaci se správcem daně. „Je to nebezpečný precedens,“ varuje Dlouhý.

Ministerstvo financí předložilo vládě návrh zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím zákona o evidenci tržeb. Jeho součástí je ale i návrh novely zákona o dani z přidané hodnoty, který ukládá všem plátcům DPH od 1. 1. 2016 povinnost daňové přiznání, jeho přílohy a různá hlášení podávat sice elektronicky, avšak výhradně prostřednictvím zvláštního informačního kanálu finanční správy.

„Datové schránky byly zavedeny jako univerzální komunikační nástroj podnikatelů a firem s orgány veřejné moci. Odmítáme, aby bez jakékoli diskuse s podnikateli a bez finančního a technického vyhodnocení koncept, na který si podnikatelé museli zvyknout, byl hozen do koše, a nově si Ministerstvo financí na podnikatelích vynucovalo exkluzivní způsob komunikace s finanční správou,“ upozorňuje Dlouhý, podle něhož hrozí rozdrobení elektronizace veřejné správy tím, že si každé ministerstvo zavede svůj vlastní informační kanál pro komunikaci s úřadem.

Hospodářskou komoru České republiky překvapuje i způsob, jakým byly tak zásadní změny pro plátce DPH „propašovány“ do nové právní úpravy evidence tržeb. A to tím spíše, že zákon o evidenci tržeb už sám o sobě vyvolává odborné i laické polemiky. „Přílepek sotva přispívá větší srozumitelnosti EET, ale hlavně v očích veřejnosti znevěrohodňuje projekt jako takový,“ dodal Dlouhý.

Do zákona, který má vstoupit v platnost 1. 1. 2016, Hospodářská komora sice už prosadila řadu návrhů, které podnikatelům uleví, pro zavedení EET je ale klíčové, aby novinka pomohla narovnat konkurenční prostředí v boji s nepoctivci, podnikatele neobtěžovala a projekt byl státem připraven do detailů. Diskuse kolem zavedení EET se nesmí omezit jen na daňové úlevy a rozsah toho, co může být předepsáno resortní vyhláškou, proto Hospodářská komora trvá i na dalších požadavcích.

Například nadále apeluje, aby Ministerstvo financí přehodnotilo, které osoby by měly vůbec, anebo alespoň v prvních letech podléhat evidenční povinnosti. Místo nepřehledných výjimek, koho, v jakém režimu a zda vůbec by se měla EET týkat, by podle Hospodářské komory ČR měl stát zohledňovat obrat živnostníků a podnikatelů. Povinnost evidovat tržby elektronicky by se alespoň dočasně neměla vztahovat na drobné podnikatele s ročním obratem do 2 miliónů Kč (tzv. paušalisté u daně z příjmů fyzických osob), anebo alespoň do 1 miliónu Kč (plátci DPH).

„Od začátku připomínkového řízení tvrdíme, že namísto či vedle naznačované široké škály různých selektivních výjimek pro to tu či onu podnikatelskou aktivitu by bylo vhodné převzít jednoduchá, v praxi již uplatňovaná kritéria limitního obratu pro uživatele procentuálních výdajových paušálů nebo pro plátce DPH,“ uvedl ředitel Odboru legislativy, práva a analýz Hospodářské komory ČR Ladislav Minčič.

Podnikatelé by podle Hospodářské komory ČR měli mít také dostatek času se na novinku připravit. „Ministerský návrh ale nadále počítá s ostrým startem k 1. 1. 2016. Podle našich propočtů přitom není reálné, aby ministerstvo takové datum splnilo a podnikatelé dostali šanci se adekvátně připravit. Proto prosazujeme, aby byl začátek účinnosti zákona posunut o šest měsíců,“ říká Minčič.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3