INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR (SOCR ČR) a jeho členská Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA) plně podporuje stanovisko Ministerstva pro místní rozvoj ČR v záležitosti novely zákona č. 159 o podmínkách podnikání v cestovním ruchu, který prošel včera třetím čtením v Poslanecké sněmovně.Postoj SOCR ČR a AČCKA je zcela v souladu s nálezem Ústavního soudu z 21. 7. 2015, podle kterého jsou pojišťovny povinny poskytnout plnou náhradu zákazníkům cestovní kanceláře v případě jejího úpadku.

Shrnujeme novinky, které schválený návrh zákona přináší zejména pro spotřebitele:

·Limit pojistného plnění musí být ujednán tak, aby v případě pojistné události byly uspokojeny všechny nároky zákazníků. Toto ustanovení je v souladu s principem směrnice o zájezdech, schválené letos Evropským parlamentem, Komisí a Radou, a rovněž nálezem Ústavního soudu ČR z letošního roku.

Návrh zákona jasně formuluje, že sjednané pojištění musí v případě úpadku CK pokrýt všechny zájezdy prodané v době platnosti pojistky. Je odpovědností pojišťovny, aby pojistila CK na takový limit pojistného plnění, který v případě úpadku CK uspokojí veškeré nároky jejích zákazníků, nikoliv pouze část. Pojišťovna má zákonný přístup ke všem dokladům, které souvisejí s pojištěním zájezdů jak před uzavřením pojistné smlouvy, tak i kdykoliv během trvání pojištění.

·Vítáme zpřesnění povinnosti cestovní agentury, která prodává zájezdy cestovních kanceláří prostřednictvím internetu, informovat spotřebitele o pořadateli zájezdu. Již ve stávající legislativě byly cestovní agentury (prodejci) povinny sdělit pořadatele zájezdu před podpisem cestovní smlouvy. Nyní však tuto informaci obdrží zákazník zřetelně na stejné úrovni internetové stránky jako podstatné informace o zájezdu.

·Novela zavádí přísný státní dozor, institut správních deliktů právnických a podnikajících fyzických osob a přestupků, s možností uložit sankce až 1 mil. Kč!

Pokud CK nesplnila některou z povinností uložených tímto zákonem a neodstranila zjištěné nedostatky ve stanovené lhůtě, Ministerstvo při výkonu dozoru může zakázat uzavírat smlouvy o zájezdu.

·Vedle pojištění CK pro případ úpadku novela zakotvuje alternativní formu zajištění, a to bankovní garanci. AČCKA se po dlouholetém úsilí podařilo prosadit více forem zajištění CK a vytvořit tak konkurenční prostředí pojišťovnám, které pojišťují pro případ úpadku.

V ČR nyní působí okolo 942 cestovních kanceláří (k 1. 9. 2015), které v loňském roce na našem trhu prodaly 2,212 mil. pobytů.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3