INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Konference International Energy Club se věnovala evropskému energetickému trhu. Země Visegrádské skupiny se v Ostravě shodly na spolupráci při zajišťování bezpečných dodávek energie za přijatelnou cenu pro svoje občany.

Již po šesté se v ostravském Gongu v areálu Dolní oblasti Vítkovice uskutečnila mezinárodní konference evropských energetických odborníků, představitelů firem a státních správ International Energy Club, která se zabývala především fungováním Energetické unie v praxi. V jejím rámci jednali o energeticko-klimatické politice EU a energetické bezpečnosti na ministerském zasedání zemí Visegrádské skupiny pro energetiku ministři a státní tajemníci hospodářských ministerstev zemí V4.

„Vítám, že vznikající Energetická unie akcentuje bezpečnost dodávek energie a vybízí ke zvýšené regionální spolupráci. V rámci českého předsednictví V4 se proto společně s odbornou debatou International Energy Clubu uskutečnilo i ministerské zasedání zemí V4 pro energetiku. S kolegy ze Slovenska, Polska a Maďarska jsme se věnovali především otázkám posílení energetické bezpečnosti a diverzifikaci zdrojů a cest zemního plynu, reformě trhu s elektřinou a mezivládním dohodám se třetími zeměmi. Shodli jsme se na tom, že země V4 budou v této oblasti spolupracovat a vyměňovat si informace o aktuální situaci a to nejen v souvislosti s rusko-ukrajinským konfliktem,“ uvedl ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek.

Jeho partnery byli státní tajemník Ministerstva hospodářství SR Miroslav Obert, státní tajemník pro energetiku Ministerstva pro národní rozvoj Maďarska András Aradski a státní tajemník Ministerstva hospodářství Polska Jerzy Pietrewicz.

„Musím zdůraznit, že Česká republika je dobře připravena na nadcházející topnou sezónu. Stále rozšiřujeme objem podzemních zásobníků plynu. Naše Státní energetická koncepce určuje pro zachování energetické bezpečnosti zásoby ve výši čtyřiceti procent roční spotřeby plynu. Momentálně máme v zásobních necelých čtyřicet procent, tedy spotřebu na necelých pět měsíců, ale pracujeme na rozšíření zásobních kapacit na polovinu roční spotřeby. Česká republika by tak měla zásoby  na šest měsíců, což považuji za dostatečné. V souvislosti s havárií na rafinérii v Litvínově velmi pečlivě sledujeme i trh s pohonnými hmotami, abychom plně zabezpečovali dodávky koncovým zákazníkům a i v této oblasti budeme spolupracovat s dalšími zeměmi, především s kolegy ze zemí V4,“ uvedl ministr Jan Mládek.   

„Zasedání potvrdilo, že společným zájmem zemí V4 je řešení přetoků elektřiny z Německa, které ohrožují jak spolehlivost soustavy, tak otevřený přístup k přeshraničnímu obchodování s elektřinou. Země V4 proto budou jednat především s Německem a Rakouskem,“ řekl po zasedání zemí Visegrádské skupiny pro energetiku náměstek ministra průmyslu a obchodu pro energetiku Pavel Šolc.  

Účastníci ministerského zasedání Visegrádu se rovněž shodli na tom, že země V4 budou i nadále na půdě Evropské unie hájit právo členských zemí určovat si svůj vlastní národní energetický mix a využívat svých domácích zdrojů včetně uhlí. 

(tz)

 

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3