INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Kaufland Fotovoltaiky image IV rámci svého závazku k ochraně klimatu a snížení emisí o 80 % do roku 2030 přistoupila společnost Kaufland k realizaci nového projektu. Do prvního čtvrtletí roku 2024 nainstaluje na střechu osmi prodejen fotovoltaické elektrárny (FVE), které pokryjí více než 20 % jejich roční spotřeby.

Další systémy pro výrobu solární energie budou postupně přibývat v následujících letech.

Projekt výstavby fotovoltaických elektráren na střechy prodejen umožní těmto obchodním domům snížit spotřebu energie z běžné distribuční sítě. I přestože každá FVE bude mít předpokládaný výkon mezi 250 a 450 kWp, dokáží prodejny vyrobenou energii bez problémů spotřebovat. „Předpokládáme, že jedna solární elektrárna dokáže pokrýt více než 20 % spotřeby elektřiny na dané prodejně. Naše spotřeba křivku výroby FVE nádherně pohltí a k přetokům energie zpět do distribuční sítě bude docházet naprosto výjimečně. Naše odhady mluví zhruba o 2 % energie, které nezužitkujeme přímo na prodejnách, což je při jejich velikosti a množství vyrobené energie naprosto zanedbatelný objem. Z toho důvodu jsme se rozhodli, že součástí našich FVE nebudou bateriová úložiště,“ říká jednatel společnosti Kaufland Česká republika Jörg Bauer.

Kromě aktuální výstavby probíhá také příprava dalších projektů spojených s výrobou solární energie přímo na prodejnách i v distribučním centru v Modleticích. Na jeho střeše by pravděpodobně v průběhu roku 2025 měla vzniknout velká solární elektrárna s výkonem 2,2 MWp. Společnost Kaufland také připravuje statická a technickoekonomická posouzení svých dalších prodejen s cílem instalovat od roku 2025 fotovoltaické elektrárny na zhruba 10 prodejen ročně.

Společnost Kaufland se dlouhodobě zabývá tématy spojenými s ochranou životního prostředí a udržitelností. Od roku 2022 například využívá ve svém provozu tzv. zelenou elektřinu a dlouhodobě pomocí řady projektů vylepšuje vybavení svých prodejen s cílem výrazně snížit emise CO₂ a spotřebu energie. V nových či modernizovaných prodejnách tak běžně využívá LED osvětlení, moderní vzduchotechniku či systém rekuperace tepla z chladících zařízení. Ve spolupráci se společností E.ON investuje společnost Kaufland také do výstavby dobíjecích stanic pro elektromobily u svých prodejen. Do roku 2026 by mělo ve 41 lokalitách vzniknout více než 200 dobíjecích bodů.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3