INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

webFoto Jan Schejbal 9009kopiePamatujete? Není to tak dávno, kdy se jednotlivé vesnice a města těšily na zavedení plynového potrubí, na čisté a snadné vytápění, jednoduchý ohřev vody, levné vaření... Domácnosti se zbavily popela, každodenní nepříjemné práce s obsluhou kamen či kotlů, shánění uhlí, jeho skládání do sklepa...

Dnes se stále častěji hovoří o tom, že se zakáže i používání plynových kotlů stejně jako těch na jakákoli pevná paliva. Lidé se právem ptají, co bude dál... Tepelná čerpadla? Fotovoltaika? Ukládání toho jediného, co má budoucnost, tedy elektrické energie? Patrně ano, jenže ne každý na to bude mít peníze, ne každý bude ochoten se učit něčemu novému při sofistikované obsluze, ne každý se odhodlá k rekonstrukci obydlí. Ale nepředbíhejme. Historie dokládá, že pokrok nikdy na růžích ustláno neměl. Nové si však svou cestu do praxe nakonec vždy našlo.

Energetika je obor, který dnes hýbe světem. Hlavně Evropou. Domácnosti i firmy investují nemalé prostředky do vlastní soběstačnosti, pomáhají současné technologie, objevné a úsporné projekty. Ve skrytu duše však všichni čekáme na převratný objev, který posune možnosti člověka zase dál. Na zázrak, na perpetuum mobile, které by například z elektřiny, jež by se vyráběla sama z ničeho, udělal sílu dostupnou všem s minimálními náklady, která by převrátila možnosti konkurenceschopnosti firem na trhu a lidstvu by otevřela nové obzory v chápání vlastních možností. Elektřina by byla samozřejmostí jako čistý vzduch v horách, bylo by jí nekonečně mnoho a lidem by umožňovala posunout se do komfortu, v němž by třeba zbývalo dost času i na zdravý životní styl...
Skupina firem Fenix Group pod vedením Ing. Cyrila Svozila, zakladatele a majitele, myslí na strýčka příhodu ve svých koncepcích jak s ohledem na domácnosti, tak firmy, a to s velkým náskokem před ostatními. Řešení, jak zvládnout výrobu elektřiny, efektivní hospodaření s ní i jistoty kontinuálního zásobování, má pro každého zájemce. Nejen o tom je rozhovor s Cyrilem Svozilem, vizionářem, výjimečnou osobností businessu:

Vaše firemní filozofie, o níž se opírá celá produkce Fenix, je o nadčasových možnostech elektřiny, její výroby, ukládání, použití. Vždy jste prosazoval, že jedině ona má budoucnost jako všestranný a dostupný zdroj energie. Potvrdila vám to léta praxe?

Ano, stále věřím, že elektřina je budoucnost, nicméně současná energetická krize v Evropě, a zejména způsoby jejího řešení mne naplňují obavou, zda bude elektřina budoucností i v tomto regionu!

Ukazuje se, že elektrickou energii lze vyrábět různými způsoby, a možná přijde doba, kdy se takto bude moci obsloužit každý sám, nejen města, vesnice či bytové domy, ale i každý rodinný domek, a ještě k tomu s minimálními náklady. Mohla by to být jedna z vizí?

Náš Energetický koncept Fenix nepočítá s úplným ostrovním systémem, ale spíše s výhodnou spoluprací se Smart Grid. Nicméně události posledních měsíců v Evropě pravděpodobně oživí i vizi ostrovních instalací.

Vaše společnost vyvinula a vyrábí řadu systémů a komponent, které slouží jak v domácnostech, tak jsou určeny pro firmy. Co se nejvíce osvědčilo v průmyslových provozech? Oč je největší zájem?

Naše společnost je jedním z největších světových výrobců tzv. sálavých topných systémů nalézajících uplatnění jak v rezidenční sféře, tak i v průmyslu a zemědělství. Již zhruba posledních 12 let vnímáme, že na našem největším ­trhu, Evropské unii, se vlivem převažující ideologie vytvářejí všechny podmínky pro masivní nárůst cen energií, a předpokládáme i jejich nedostatek. Proto musíme našim zákazníkům nabídnout taková řešení, která jim zajistí jak cenovou dostupnost elektrické energie, tak i její kontinuální dodávku. Tomuto řešení říkáme Energetický koncept Fenix.

Co všechno zahrnuje systém Fenix Energy Concept? Představili jste ho mimo jiné na letošním Mezinárodním strojírenském veletrhu... S jakou odezvou se setkal?

Podstatou Energetického konceptu je budova, soubor budov nebo areál vybavený FVE či dalšími zdroji OZE pokrývající od 30 do 50 % jeho celoroční spotřebu energie. Systém obsahuje tzv. chytré bateriové úložiště (BESS) dimenzované na konkrétní podmínky a nadřazený software zajišťující aktivní obchodování na tzv. spotovém trhu. Rovněž dodržování povolených maxim odběru i dodávky energie a řízení a přizpůsobení dalších významných spotřeb – vytápění, ohřev vody apod. – principům spot obchodování s cílem dosažení nejnižší možné uživatelské ceny elektrické energie.

Je spočítáno, kolik firem se u nás odklonilo od plynu a přešlo nebo přechází na elektrickou energii? A výhled do budoucnosti?

Bohužel současné dopady nezvládnuté energetické krize vedou občany spíše k opouštění tzv. ušlechtilých energetických zdrojů, jako je plyn a elektřina, a návratu ke spalování dřeva a uhlí. Jen za posledních 12 měsíců tak učinilo téměř 300 000 domácností. Využití zemního plynu pro vytápění začíná být vzhledem k vysokým emisím CO2 v mnoha zemích EU rovněž omezováno až zcela zakazováno. Trendu omezování plynu navíc napomáhá i přechod na LNG, který bude vždy významně dražší než klasický zemní plyn dopravovaný z ložisek plynovody.

Co doporučit malé společnosti, třeba rodinnému pekařství, bude-li chtít být energeticky soběstačná?

Zcela určitě investovat do FVE a BESS s chytrým softwarem pro obchodování na spotovém ­trhu! Toto řešení zvýší soběstačnost, zajistí výrazně zajímavější ceny elektrické energie, a ještě vás ochrání před pravděpodobně stále častějšími výpadky dodávek energie či před mož­nými regulačními stupni. Naše firma si v rámci pilotních projektů ověřila funkčnost tohoto řešení od rodinného domku až po výrobní areál s roční spotřebou 3,6 GWh elektrické energie a výsledky jsme schopni doložit naměřenými daty z reálného provozu.

Energetická krize zdaleka ještě není u konce. Dá se odhadnout, jak se bude energetika v Evropě, potažmo u nás, vyvíjet v příštích letech? Jaká řešení budou firmy nejvíce využívat?

Obávam se, že pokud občané ve volbách do EU v příštím roce zcela zásadně neotočí kormidlem jejího současného směrování, nebudou naším největším problémem pouze pětinásobné ceny energií (v porovnání s mimoevropskými teritorii), regulační stupně a občasné blackouty!

za odpovědi poděkovala Eva Brixi

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3