Plzeňský Prazdroj získal prestižní ocenění Green Frog Award za nejlepší zprávu o udržitelném rozvoji v zemích střední a východní Evropy. Ocenění uděluje od roku 2009 poradenská společnost Deloitte a Prazdroj uspěl v konkurenci několika desítek firem z regionu.
Počátkem března odstartoval letošní a celkově v pořadí již jedenáctý ročník soutěže ekologických a energeticky úsporných projektů a dobrých nápadů – E.ON ENERGY GLOBE.
Podle dodavatelů energií není letošní zdražování plynu, vody a elektřiny ani zdaleka poslední, a v budoucnu je tak možné očekávat další zvyšování cen. Na českém trhu však již existují inovativní systémy, které zajišťují nejen optimální hospodaření se všemi přírodními zdroji a energiemi, ale také úplnou soběstačnost a nezávislost na technické infrastruktuře.
Ve druhém dubnovém týdnu zahájila Liga proti rakovině Praha distribuci kvítků měsíčku lékařského a dalších sbírkových potřeb dobrovolníkům v celé republice, tak aby bylo vše připraveno na snad nejznámější celonárodní sbírku Český den proti rakovině. Ten proběhne ve středu 15 května.
V dubnu byla oficiálně představena první česká online burza druhotných surovin CYRKL, zdrojová platforma. Tento unikátní startupový projekt je postaven na principu sdružování nabídky a poptávky druhotných surovin na jednom virtuálním místě.
Kolejový absorbér hluku z recyklovaných materiálů z gumárenského a automobilového průmyslu, izolace ze starého papíru nebo recyklovaná suť ze stržených budov v základech depozitáře – to jsou jen některé inspirativní projekty firem, které loni ocenilo Ministerstvo průmyslu a obchodu v soutěži Přeměna odpadů na zdroje.
Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...
Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.
Pokračování ...