INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Důležitým kritériem při výběru terasy není pouze cena materiálu. Musíte brát ohledy také na jeho životnost a čas, který vám zabere údržba a péče o terasu. Zvolit můžeme běžný a levný beton nebo kámen, který vydrží věky. Pokud ale chcete něco moderního a stylového, sáhněte po ekologických materiálech. Vhodný k rodinnému domu je například dřevoplast, zastánci klasiky mohou vsadit na bohaté vzory keramických dlaždic.

Chladný beton

Betonová dlažba je rozhodně tou nejlevnější cestou, kterou se můžete vydat. Oblíbená je tzv. zámková dlažba, kterou můžete pořídit už od 200 Kč / m2. O trochu dražší je skladebná dražba, ta stojí od 350 Kč / m2. I když si můžete vybrat z hladkého nebo reliéfního povrchu, zůstává faktem, že zámková dlažba už je okoukaná a navíc se objevuje na kde jakém chodníku. A ani různé odstíny šedé, růžové či zelené vaši terasu nijak nezútulní. Moderní je také velkoformátová dlažba, ta je ovšem náročná na pokládání a kvůli těžší váze je zapotřebí více lidí.

Dřevo vyžaduje péči

I když je dřevo stále vyhledávaný přírodní materiál, který navíc krásně voní, péče o něj je finančně i časově náročná. Co ušetříte za nákup materiálu, to budete v budoucnu investovat do různých ošetřujících přípravků. Dřevo má totiž poměrně nízkou životnost, například u smrku a borovice je to přibližně deset let. Časem prkna vyblednou, zešednou a uvolní se z nich smůla. Jeho nepřítelem je voda, takže se musí vhodně ošetřit. Impregnace a mořidlo jsou základ a to minimálně dvakrát do roka. Pozor si musíte dávat také na dřevokazné houby, mechy a škůdce. Někdy je také zapotřebí prkna znovu zbrousit a nalakovat. I když jejich pořizovací cena je už od 500 Kč / m2, musíte rovnou investovat i do potřebných přípravků. O hodně lépe je na tom exotické dřevo, které tvrdší a vydrží až desítky. Let. I to se ale musí alespoň dvakrát do roka olejovat a jeho pořizovací cena je minimálně 1 500 Kč / m2.

Dřevoplast i k bazénu

Poměrně nový ekologický materiál spojuje krásný vzhled dřeva s praktickými vlastnostmi plastu. „Kvalitní WPC materiál je tvořen ze 60 % dřevem a ze 40 % zdravotně nezávadným polymerem HDPE, díky němuž jsou dřevoplastové terasy odolné vůči dešti, sněhu i slunečnímu záření. V létě navíc nepálí a v zimě nekloužou,“ vysvětluje Zuzana Krucká z WPC – WOODPLASTIC. O dřevoplast se nemusíte prakticky vůbec starat, pouze se občas omyje vodou. Povrch je chráněn před UV zářením a vydrží až 50 let. Nedělají se na něm třísky, takže jde o vhodný materiál především k rodinným domům, kde žijí děti anebo domácí mazlíčci. Orientační cena za m2 je 2 057 Kč.

Barevná keramika

Keramické dlaždice byly a jsou stále velmi oblíbené. A to především díky pestré škále barev, motivů a povrchových úprav, které trh nabízí. I díky tomu je snadno sladíte s interiérem, ale ty venkovní musíte vybírat trochu důkladněji. Soustřeďte se hlavně na jejich povrch, určitě se vyvarujte hladkým dlaždicím, které mohou v dešti nebo v zimě klouzat. A zajímejte se také o jejich nasákavost, která by měla být do tří procent, pokud se totiž na dlaždice dostane voda, která následně zmrzne, podlaha popraská. Pořizovací cena je ale poměrně příjemná, a to už od 1 000 Kč / m2.

Nesmrtelný kámen

Nejtradičnějším materiálem je určitě kámen. Je nadčasový a značí luxus, i když na sluncem rozpálený kámen si bos stoupne jen málokdo. Nejčastěji se používá žula, břidlice, pískovec a mramor. Pokud se ale rozhodnete pro tento „nesmrtelný“ materiál, budete pravděpodobně potřebovat pomoc kameníka. Pak už vás ale čeká minimální údržba, pokud použijete vhodnou impregnaci, která zajistí voděodolnost a protiskluzovost. Pokud zvolíte materiál, jako je pískovec, dávejte si pozor na skvrny, ty z kamene totiž nedostane. A za kolik kamenné desky pořídíte? Cenový rozsah je opravdu velký – od 600 až k několika tisícům za m2.

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3