INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

fveRyze česká investiční společnost Solek Holding SE, a.s., která se specializuje na kompletní development fotovoltaických elektráren, ve čtvrtek symbolicky přestřihla pásku první dokončené části solární elektrárny Solar Park Cuz Cuz. Akce se zúčastnil i velvyslanec ČR v Chile Josef Rychtar. Do sítě bude zařízení dodávat elektřinu od srpna 2016, instalovaný výkon elektrárny dosáhne po úplném dokončení na sklonku tohoto roku 3,3 MWp.

Solek Holding je jedinou českou firmou, která v Chile staví velké solární elektrárny. Kromě projektu v Cuz Cuz, oblasti v blízkosti města Illapel, které leží zhruba 300 kilometrů severně od hlavního města Santiaga, připravuje ještě další dva projekty o stejném výkonu – solární parky La Fortuna a Ampare del Sol.

Samotná stavba elektrárny v Cuz Cuz trvala necelé dva a půl měsíce, ale předcházel jí dlouhodobý podrobný průzkum lokality a důkladná administrativní a technická příprava. „Chile je jednou z nejvhodnější lokací pro umístění solárních elektráren na planetě. Má perfektní osvit – až dvojnásobný oproti Česku – a díky vysoké nadmořské výšce a zdejší vegetaci se panely také méně znečišťují, což zvyšuje jejich efektivitu. Navíc používáme technologii tzv. trackerů, kdy se fotovoltaické panely nastavují do pozice, ve které je osvit nejintenzivnější,“ vysvětluje zakladatel, majitel a člen představenstva Solek Holding SE Zdeněk Sobotka.

„Chile nabízí mnoho investičních a podnikatelských příležitostí a je zároveň nejstabilnější zemí Jižní Ameriky. Geografická vzdálenost ale podnikatele často odrazuje. O to víc mám radost z každé české firmy, která se nebojí a svůj byznys tu rozjíždí. Právě takovým firmám se snažíme být maximálně nápomocní, především co se týká navazování kontaktů nebo poradenství v oblasti administrativy a legislativy spojené s podnikáním v Chile," říká Josef Rychtar, velvyslanec ČR v Chile. Rychtar se stejně jako guvernér provincie Coquimbo Patrico Trigo nebo starosta města Illapel  Denis Cortes Vargas zúčastnil slavnostního stříhání pásky.

„Solární elektrárny jsou pro dobré energetické zásobení podniků a domácností v našem regionu klíčové. Investice Solek Holding tak přímo přispívá k rozvoji regionu, zapadá do celostátní energetické strategie a v neposlední řadě dává i práci místním obyvatelům,“ říká Denis Cortes, starosta města Illapel.

Investiční náklady na projekt v  Cuz Cuz jsou zhruba 100 milionů korun. „Z části je elektrárna financována z našich zdrojů, z části za podpory soukromých investorů z ČR,“ dodává Sobotka.

Společnost Solek realizovala od svého založení v roce 2010 již osmnáct fotovoltaických projektů o celkovém instalovaném výkonu přes 30 MWp. Firma nasbírala zkušenosti s plánováním, výstavbou, provozem, ale i správou aktiv v odvětví fotovoltaiky v Rumunsku, na Slovensku a v Česku.

„Chile jsme vybrali po detailní analýze ekonomické, geografické, ale i politické situace, kdy významnou roli sehrála také vymahatelnost legislativy. Důležitý je i pozitivní přístup chilských bank při financování solárních projektů,“ říká Sobotka. Solek totiž v Chile neplánuje jen zmíněné tři solární elektrárny, které bude provozovat v režimu tzv. stabilizovaných cen, které zjednodušeně řečeno představují průměr tržních cen za předcházející období. Firma se bude na sklonku července účastnit také velké aukce elektřiny, ve které se bude soutěžit o dvacetileté kontrakty na dodávky „regulovaným“ zákazníkům pro období 2021 až 2041. Zde bude Solek dražit přes 100 MW. Pokud by byl v aukci byť jen částečně úspěšný, začne stavět velké projekty, které už se bez financování ze strany chilských bank neobejdou.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3