INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

CHOP copy_copy_copyO tom, zda má cibule schopnost zapudit zlé duchy, nic nevíme,  ale  že  je  odpradávna  také  v našich  končinách  oblíbenou  a  využívanou zeleninou nejen v kuchyni, ale i léčitelství, víme jistě. Jde o mimořádně oblíbený druh zeleniny.  Těžko  byste  hledali  zahrádku,  na  které  není  vysázena  cibule,  nebo  ji nenašli na trzích. Pěstování cibule má dlouholetou tradici ve Všestarech, kde klimatické a půdní podmínky nadprůměrně vyhovují jejímu pěstování.

„Originalita Všestarské cibule spočívá v tom, že obsahuje o čtvrtinu více železa než průměrná cibule, a dokonce dvojnásobek niacinu (vitaminu B3) s absencí škodlivých látek,“ sděluje Ing. Monika Nebeská, předsedkyně představenstva Zemědělského družstva Všestary a dodává: „Tyto pozitivní vlastnosti jsou dány přírodními podmínkami, šetrností pěstování, zpracování a skladování. Díky tomu je i Všestarská cibule od roku 2008 držitelem Chráněného označení původu.“

Desetina domácího trhu

Spotřeba cibule se v Česku pohybuje kolem 98 tis. tun, z toho přibližně 10 % je vyprodukováno v ZD Všestary. Celková plocha, na níž je pěstovaná cibule každý rok představuje okolo 200  ha.  V roce  2017  se  výměra  pěstované  Všestarské cibule navýší o 20 ha. Všestarská cibule je prodávána výhradně na území České republiky. V posledních dvou letech se na produkci cibule podepsalo především sucho a mírné zimy, které podporují růst plísní a škůdců.
Všestarská cibule_3

„U nás pěstujeme polopozdní hybrid Rijnburského typu – Hybelle,“ říká Ing. Nebeská a dále vysvětluje: „Tento typ cibule je vhodný na dlouhodobé uskladnění, protože se vyznačuje velmi pevnou slupkou. Obsahuje vysoké množství vitaminu B3 a železa. Už od dob našich babiček se cibule obecně vyznačuje protizánětlivými účinky.“

Jak zachovat konkurenceschopnost zemědělského podniku

V Česku došlo za posledních 25 let v zemědělství i potravinářství k řadě změn ať už pozitivních, tak i negativních. Došlo k poklesu osevních ploch, razantnímu snížení stavů hospodářských zvířat anebo úbytku pěstebních ploch ovoce, zeleniny aj. ČR jako bývalá zelinářská velmoc dováží přes 70 % některých, u nás dříve pěstovaných druhů zeleniny. Jak podpořit domácí produkci zeleniny a  ovoce  a omezit dovoz plodin, které jsme schopni zajistit? „Pokles osevních ploch zeleniny může být zapříčiněn díky stále náročnějším podmínkám na samotné pěstitele. Pociťujeme, že také     mezi     jednotlivými     státy     napříč     Evropou     jsou     velké     rozdíly i ve využívání ochrany zeleniny chemickými postřiky. K růstu produkce by z našeho pohledu rozhodně prospělo sjednocení podmínek v rámci celé EU,“ dodává závěrem Ing. Nebeská.

Více informací na  www.oznaceni.eu.

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3