INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Obrázek1Tuzemský realitní trh zažívá od loňského jara z pohledu počtu transakcí růst u všech typů nemovitostí. Prodeje v případě novostaveb v posledním čtvrtletí meziročně vzrostly téměř dvojnásobně, u starších bytů to bylo o 49 % a prodeje rodinných domů posílily o 45 %.

Jde tak o výrazné oživení, zejména po skokovém propadu celého trhu ve druhé polovině roku 2022. Vyšší zájem byl také o úvěry na bydlení. Ceny starších bytů se v loňském roce snížily v průměru o 7 %.

Pokles byl mírný a menší, než se očekávalo
Vývoj cen je třeba hodnotit v kontextu různorodého vývoje v jednotlivých čtvrtletích posledních dvou let, kdy ceny klesaly zejména mezi třetím čtvrtletím 2022 až druhým čtvrtletím 2023, a naopak od třetího čtvrtletí 2023 již stagnovaly nebo mírně rostly. Ceny starších bytů se tak v posledním čtvrtletí 2023 oproti poslednímu čtvrtletí 2022 snížily jen o 4,4 %, v průměru vycházel metr čtvereční na 60 000 Kč. Cihlové domy si oproti panelovým domům držely výrazně vyšší cenu. Výraznější pokles cen u starších bytů byl v Praze, kde se propad pohyboval okolo 6,8 %, podobné to bylo i u novostaveb v hlavním městě. Naopak na celorepublikové úrovni se ceny novostaveb během roku 2023 snížily pouze o 0,1 %. Za rodinné domy lidé zaplatili o 5,5 % méně, v Praze ale o 0,5 % zdražily.

Aktivita realitního trhu se vrací k dlouhodobému normálu
Aktivita trhu v posledním čtvrtletí loňského roku rostla v porovnání se stejným obdobím roku 2022 u novostaveb dvojciferným tempem, u starší bytové zástavby byl zájem nižší, přesto šlo o dvojciferný růst – na celorepublikové úrovni dosáhl 49 % a v hlavním městě 55 %. I prodeje rodinných domů ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku výrazně posílily, a to o 45 %. Loni se v Česku postavilo téměř tisíc nových bytových domů a 22 500 rodinných domů. V novostavbách vzniklo necelých 12 500 bytů.

„Trh byl, zejména ve druhé polovině roku 2023, již mnohem aktivnější než v předešlých čtyřech čtvrtletích. A dá se tedy říci, že se postupně blížíme k normálnímu chování mezi nabídkou a poptávkou, které zde bylo před válkou a před přehnaným boomem roku 2021. Současná vysoká čísla meziročního růstu, kdy se např. počet prodejů nových bytů meziročně v Praze více než zdvojnásobil, ale musíme vnímat jako růst ze zcela zamrzlého trhu, na kterém se po dobu jednoho roku téměř nic neobchodovalo. Nyní se totiž meziročně porovnáváme s čtvrtletími, ve kterých se prodalo historicky nejméně bytů za posledních 20 let. Lépe tak situaci vystihuje hodnocení, že jsme se v závěru 2023 dostali na obdobnou aktivitu, jako byla na konci roku 2020,“ řekl Milan Roček, CEO společnosti Dataligence.

graf copyOživení realitního trhu podpořil vyšší zájem o hypotéky
Hypoteční trh dosáhl svého dna ve druhé polovině roku 2022. Jeho postupné ožívání v průběhu následujícího roku napomohlo rozmrznutí realitního trhu. Důvodem vyššího zájmu o hypotéky bylo především snižování úrokových sazeb, které rostly od konce roku 2021 a k jejich postupnému poklesu začalo docházet až začátkem loňského roku. Objem poskytnutých hypoték se tak loni dostal na horní hranici odhadů ze začátku roku. To umožnilo i postupný růst prodejů nemovitostí.

„Postupné zotavování hypotečního trhu v loňském roce bylo zřejmě způsobeno kombinací faktorů, od uvolnění pravidel v oblasti příjmových ukazatelů ze strany ČNB, po mírný pokles cen nemovitostí či mírný pokles hypotečních sazeb. Svou roli sehrála i odložená po­ptávka z předešlého období. V letošním roce by měl hypoteční trh dále oživovat a za celý rok lze očekávat dvouciferný růst, stále se však patrně nedostane na úrovně předpandemických let,“ sdělil Jakub Seidler, hlavní ekonom České bankovní asociace.

Rozdíl mezi příjmy domácností a cenami nemovitostí se zmenšil
Česko si v rámci mezinárodního srovnání mírně polepšilo, nicméně nerovnováha mezi cenami nemovitostí a příjmy domácností přetrvává. Z pohledu vývoje cen nemovitostí v Evropské unii patří Česko z dlouhodobějšího pohledu mezi země s nejvyšší dynamikou růstu, a to i přes mírné zlevnění v loňském roce. Za posledních 10 let stouply ceny nemovitostí v tuzemsku o 125 %, unijní průměr přitom byl „jen“ 55 %. I přesto, že jsou nemovitosti v poměru ke mzdám velmi drahé a úrokové sazby vysoké, tak se podíl úvěrů na bydlení s potížemi se splácením pohybuje stále na historicky nejnižších úrovních. Koncem loňského roku byl podíl nevýkonných hypotečních úvěrů 0,61 %, je tedy pod svým dlouhodobým průměrem posledních 20 let (1,8 %).

„Česká republika patřila v roce 2022 na špičku v mezinárodním srovnání zemí, kde růst cen nemovitostí v posledních letech výrazně předběhl růst příjmů domácností. Z tohoto pohledu přinesl loňský rok mírnou korekci, stále však zůstávají tyto nůžky výrazně rozevřené a ČR se nadále drží v mezinárodním srovnání na předních místech nedostupnosti bydlení,“ doplnil Jakub Seidler, hlavní ekonom České bankovní asociace.

Do budoucna čekejme stagnaci a mírný růst cen
Pokud nevstoupí v nejbližších měsících na čes­ký rezidenční trh něco výjimečně negativního a nečekaného, tak se zdá, že většina výchozích parametrů, které budou ovlivňovat letos trh s bydlením, bude směřovat k dalšímu oživení trhu.

Ustoupení většiny dosavadních negativních vlivů vytvoří na realitním trhu mnohem příznivější prostředí, než bylo v posledních dvou letech.

U novostaveb se předpokládá, že pokud dojde k růstu poptávky, můžeme očekávat omezení marketingových pobídek ze strany developerů, které primárně stály za mírným snížením cen novostaveb v první polovině roku 2023.

U starších bytů pak lze předvídat, že stejně jako se to již stalo v minulosti, tak i nyní bude vývoj cen starších bytů ovlivněn vývojem cen novostaveb a trendem roku 2024 na trhu starších bytů bude mírný růst cen.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3