INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Web zenaPřáním snad většiny lidí je dožít se vysokého věku ve zdraví a spokojenosti. Tedy také mít na stáří kde bydlet, co jíst, dostupnou lékařskou péči a možnost užívat si rodiny či zálib, možná ještě i trochu pracovat, být užitečnými.

Jednou z možností, jak k tomuto komfortu přispět, je penzijní spoření. A neustálé vzdělávání těch, kteří svému důchodovému věku zatím nepříkládají příliš pozornosti. Penzijní spoření však prochází řadou změn. O tom, že má stále smysl jak pro jednotlivce, tak i pro zaměstnavatele, je následující rozhovor. Otázky patřily Janě Petrovské, člence představenstva KB Penzijní společnosti, a.s.:

Jak zasáhnou nedávné legislativní změny do penzijního spoření?

Změny v penzijním spoření se dotkly hlavních parametrů produktu. Prodloužila se minimální délka spoření pro řádnou výplatu na 120 měsíců z původních 60 u smluv uzavřených od 1. ledna 2024. Od základu daně je nyní možné odečíst si až 48 000 Kč v součtu všech produktů spoření na stáří. Klienti si nově mohou původní penzijní připojištění přerušit a současně uzavřít novou smlouvu o doplňkovém penzijním spoření. To znamená, že budou mít možnost umístit své nové vklady do fondů nabízejících vyšší potenciální výnos s ohledem na svůj rizikový profil. Nejvíce diskutovanou změnou je navýšení státních příspěvků a ztráta nároku starobních důchodců na státní příspěvek.

Bude i nadále přinášet penzijko určitý benefit firmám, které zaměstnancům přispívají?

Zaměstnanecké benefity jsou nově osvobozeny od odvodů a daní pouze do výše poloviny průměrné mzdy, což pro rok 2024 činí 21 983 Kč. Jediný benefit, u kterého nedochází k žádné změně z pohledu zaměstnavatele, je právě příspěvek na produkty spoření na stáří. Stále platí daňové zvýhodnění až do výše 50 000 Kč na každého zaměstnance. Poskytování benefitu v podobě příspěvku například na penzijní spoření může být i nadále velmi výhodné jak pro zaměstnavatele, tak pro zaměstnance. V KBPS navíc odměníme smlouvy sjednané do 31. března 2024 s příspěvkem zaměstnavatele v případě splnění podmínek bonusem 1000 Kč.

Přibývá ve vašem případě podniků, které hradí část výdajů na tento druh spoření svým pracovníkům? Třeba v porovnání se situací před deseti lety?

Počet zaměstnavatelů, kteří přispívali před deseti lety, ve srovnání s dneškem neustále roste. Průměrně u KBPS registrujeme ročně 1500 nových zaměstnavatelských subjektů. Počet smluv se zaměstnavatelským příspěvkem v roce 2014 představoval 19 % a v roce 2023 to bylo již 35 % nově sjednaných smluv.

A mohou zaměstnavatelé platit-přispívat i lidem, kteří u nich pracují na dohody? Nebo čerstvým důchodcům, kteří ale dál zůstali v zaměstnaneckém poměru na hlavní pracovní poměr?

Obecně lze přispívat na jakoukoliv smlouvu se zaměstnavatelem, včetně DPP nebo DPČ, smlouvy o výkonu funkce jednatele a dalších, ze které je poskytnuto nějaké finanční plnění. Dle schválených legislativních změn přijdou právě starobní důchodci od 1. července 2024 o státní příspěvky. V KBPS jsme ale pro tuto skupinu klientů připravili Věrnostní odměnu. V případě splnění podmínek akce jim nadále budeme na smlouvu připisovat odměnu ve výši původních státních příspěvků, a to až do konce roku 2025.

Avšak za určitých podmínek...

web copy copy copy copy copyAno, starobní důchodci, kteří mají na svém penzijku naspořenou částku minimálně 500 000 Kč nebo vloží mimořádný příspěvek, získají od KBPS odměnu ve výši původního státního příspěvku, který jim byl naposledy připsán v led-nu 2024. Pro splnění této podmínky lze prostředky i mimořádně vložit a pokračovat ve spoření jako dříve. Další podmínkou je, že tito klienti nemají požádáno nebo nejsou již ve výplatní fázi jakékoliv penze a dále si na smlouvu spoří alespoň 300 Kč měsíčně.

Na svůj důchod si u nás odkládá pořád velmi málo lidí, přesto se podle vašich dat situace lepší, zejména se to týká mladší generace, která pochopila, že jen na stát se ve stáří nebude moci spolehnout. Co k tomu podle vás napomáhá?

Podle mého názoru existuje několik faktorů, které napomáhají zlepšení situace, nicméně klíčovým prvkem je vzrůstající povědomí mladší generace o nutnosti plánování finanční stability ve stáří. Moderní a digitální prostředí umožňuje rychlý přístup k informacím o penzijním spoření. V KBPS toto vnímáme jako velmi důležité téma a snažíme se ho přiblížit mladé generaci kampaní I love důchod, kde naše digitální influencerka JUST.ina představuje možnosti, jak by mohl budoucí důchodový věk vypadat, například díky jednoduché kalkulačce.

Na nedávné tiskové konferenci v Praze jste naznačila, že člověk, který si od své plnoletosti začne odkládat měsíčně pouhých 500 Kč, bude mít ve svých 60 letech naspořeno přes 1 200 000 Kč. Je to tak?

Ano, v případě, že začne spořit od 18 let a bude investovat do akciového účastnického fondu a současně se situace na trzích bude vyvíjet příznivě, může mít v 60 letech naspořeno více než 1,4 miliónu korun.

A ten, komu založí rodiče nebo prarodiče penzijní spoření, na tom bude ještě lépe. Jaký další argument byste použila k motivaci veřejnosti?

Dlouhodobý horizont přináší již při malé úložce zajímavý výnos, který může vytvořit dětem základ do života. V případě smluv pro děti lze jednu třetinu naspořených prostředků vybrat v 18 letech za podmínky, že spoří minimálně 120 měsíců. Prostředky lze využít například na vzdělání, bydlení nebo cokoliv dalšího. Vést děti ke spoření může být důležitým prvkem v oblasti finanční gramotnosti a principů, jak funguje investování.

ptala se Eva Brixi

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3