INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Češi jsou vyhlášení tím, že si rádi stěžují. Podle průzkumu Poštovní spořitelny to ale není pravda. Se svým životem je spokojeno přes 80 % Čechů. Také se ukazuje, že řada předsudků o rozdílech mezi městem a venkovem dnes již neplatí. Na internetu ve svém volném čase surfuje 77 % lidí žijících na venkově. A lidé ve městě si chodí pro peníze na poštu (24 %).

„O životě na vsi a ve městě koluje řada mýtů, ale ukazuje se, že mnoho z nich je jen v našich hlavách. Například není pravda, že autem jezdí zejména lidé z města. Téměř třetina lidí na vesnici a v malých městech používá auto denně, v Praze je to jen 17 % obyvatel,“ upřesňuje Vlasta Dolanská, výkonná ředitelka Poštovní spořitelny.

I když postupně dochází ke stírání rozdílů, v některých aspektech se podle zjištění Poštovní spořitelny život na vesnici a ve městě pořád liší. „Na vesnici a v malém městě utratí lidé nejčastěji průměrně 10 až 15 tisíc korun měsíčně. Ve větších městech a Praze je to 15 až 20 tisíc. V Praze najdeme i extrémní hodnoty – více než 75 tisíc korun měsíčně utratí 3 % lidí,“ říká Petr Hutla, člen představenstva ČSOB zodpovědný za řízení Poštovní spořitelny. Nejčastěji uspoří česká domácnost měsíčně zhruba dva až pět tisíc korun. Poměrně významné procento dotazovaných však neuspoří nic. Na vesnici jde o 12 %, ve městech dokonce 14 % obyvatel.

Dostupnost bankovních služeb je stále klíčovou součástí správy rodinných financí. „Pro peníze na poštu chodí každý třetí obyvatel vesnice a téměř čtvrtina lidí ve velkých městech. Většina Čechů si však vybírá v bankomatu. V Praze je to až 97 %, naopak na vesnici tento způsob nevyužívá celá pětina lidí,“ vysvětluje Petr Hutla.

Na vsi lidé sportují více než v Praze

Lidé z vesnice se oproti obyvatelům měst častěji věnují svým koníčkům a zálibám. Ale třeba sportu se věnujeme všichni stejně, ať žijeme na vesnici nebo ve městě. „Na vsi se k tomu přidávají procházky a práce kolem domu.Několikrát týdně se vydá do přírody přes 30 % lidí na vesnici a údržbě domu se na venkově pravidelně věnují tři čtvrtiny lidí (72 %)“ upozorňuje Vlasta Dolanská. Ve velkých městech oproti tomu do přírody vyrazí několikrát do týdne jen 16% dotázaných a do domácích oprav se pravidelně pouští necelá polovina z nich (48 %).

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3