INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

3D tisk zvenku na terase3D tisk z betonu našel poprvé v ČR využití na běžné stavbě bytového domu. Během dvou hodin vytvořila robotická tiskárna přímo na staveništi kompletní místnost pro zázemí terasy bytového domu projektu Modřanský Cukrovar.

Společnosti Skanska a ICE plánují využití technologie ve větším měřítku, robotický tisk zlepšuje mimo jiné efektivitu, bezpečnost práce a vliv na životní prostředí.

Během posledních let se technologie 3D tisku rozšířila do mnoha odvětví včetně automobilového průmyslu, zdravotnictví nebo potravinářství, ve kterých přinesla revoluci ve způsobu výroby a tvorby komplexních objektů. V segmentu stavebnictví je ale stále na začátku své cesty. Přestože už v Česku došlo k několika realizacím, 3D tisk doposud nebyl využit přímo na staveništi během výstavby bytových nebo komerčních budov. Výzvou jsou především rozměry výsledných objektů. Velké stavby v České republice tak 3D tisk zatím využívají prostřednictvím prefabrikovaných stavebních dílů, které se tisknou mimo stavbu a na místo staveniště se přepravují a instalují už hotové.

„Jsme si vědomi potenciálu technologie 3D tisku, která může přinést úsporu času, nákladů, ještě vyšší bezpečnost, nižší produkci odpadu, šetrnější přístup k životnímu prostředí i širší možnosti v rámci recyklace stavebního odpadu. Zároveň si uvědomujeme limity a výzvy s tím spojené, a proto jsme se rozhodli technologii ověřit přímo během výstavby 3D tištění v akcibytového domu. Pokud se 3D tisk osvědčí i u takto technologicky náročného typu stavby, může do budoucna dojít k výrazné proměně výstavby našich rezidenčních projektů,“ uvedl Petr Michálek, generální ředitel Skanska Residential.

Skanska ve spolupráci s ICE Industrial Services realizovala 3D tisk ve vznikající rezidenční čtvrti Modřanský cukrovar, která je pro firmu pomyslnou výkladní skříní nových technologií a inovativních postupů. Robotická 3D tiskárna tu byla dočasně instalována do čtvrtého nadzemního patra na sdílené komunitní terase, kde během dvou hodin vytiskla z betonu atypickou sanitární místnost. Materiál pro 3D tisk byl připraven z lokálních surovin a dosahuje pevnostní třídy C30/37, případně i vyšší.

“Máme světově unikátní systém pro 3D tisk betonu, který umožňuje tisk z běžně dostupného lokálního betonu. Na místo realizace tak nemusíme vozit velké stavební bloky, ale můžeme tisknout přímo na staveništi. Díky digitálnímu modelu celého projektu jsme flexibilní a můžeme upravovat tisková data pro robota až do poslední chvíle před samotnou realizací. Na tomto projektu jsme využili naši nejnovější technologii, která umožňuje rychlost tisknutí až 600 mm/s. Do budoucna předpokládáme, že se díky přesnosti a efektivitě této technologie výrazně sníží náklady oproti klasické výstavbě”, uvedl Jiří Vambera, inovační designér ICE Industrial Services.

Vedle zrychlení stavebního procesu a zvýšení efektivity projektu nabízí 3D tisk také další nástroj pro dosažení udržitelnější výstavby. Technologie umožňuje použití speciálních tisknutelných materiálů, které jsou ekologicky šetrné a recyklovatelné. Tím se minimalizuje negativní dopad na životní prostředí. Kromě toho může být 3D tisk přínosem také z pohledu cirkulární ekonomiky, protože v některých případech je možné také zpracovávat recyklovaný stavební odpad, jako jsou plasty, cihly, beton, malta, omítky apod. Zároveň pomáhá řešit nedostatek pracovníků a nabízí příležitost pro digitalizaci stavebnictví.

Rezidenční čtvrť Modřanský cukrovar nabídne v 6 fázích přibližně 800 bytových jednotek na ploše 58 tis. m2. V současné době probíhá výstavba první etapy, kde byl realizován 3D tisk z betonu. Dokončení výstavby Skanska plánuje na příští rok a v polovině letošního června už zahájila prodej bytů z druhé etapy. 

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3