Hospodářská komora České republiky (HK ČR) komentuje březnový růst českého stavebnictví a průmyslu potvrzený Českým statistickým úřadem.
Podle dnes zveřejněných čísel skončil v březnu zahraniční obchod v národním pojetí přebytkem 23,8 mld. Kč, což představuje meziroční přírůstek o 8,9 mld. Kč.Vývoz se tak ve třetím měsíci meziročně zvýšil o 15,6 % (na 274,0 mld. Kč) a dovoz o 12,6 %. Jen pro doplnění. Podle přeshraniční statistiky vzrostl vývoz v březnu o 17,0 % a dovoz o 12,1 %.
Důchodci, kteří podnikají jako OSVČ, často neví, zda mají své zdravotní pojišťovně platit měsíčně zálohy. Podle Mgr. Oldřicha Tichého, vedoucího tiskového oddělení a tiskového mluvčího Všeobecné zdravotní pojišťovny, platit musí. Věc je však složitější.
Český trh fúzí a akvizic dosáhl v roce 2013 nejlepšího výsledku za několik posledních let. Zatímco odhadovaná hodnota M&A trhu v regionu střední a jihovýchodní Evropy i přes vyšší počet realizovaných a oznámených transakcí oproti roku 2012 klesla, v České republice vzrostl transakční trh v obou těchto kategoriích. V odhadované velikosti trhu obsadila Česká republika dokonce první místo v regionu, a předstihla tak i Turecko a Polsko.
Lze asi předpokládat, že na základě evropské směrnice o možnosti čerpání zdravotní péče kdekoli v EU sem cizinci budou častěji vyjíždět za kvalitní a levnější péčí. Může se stát, že kvůli nim budou naši lidé třeba na operace déle čekat?
České podniky do 250 zaměstnanců jsou optimistické, více než polovina z nich (54 %) věří v pozitivní vývoj ve svém odvětví. Optimismus ve firmách výrazně převažuje - malé a střední podniky plánují další rozvoj a nová pracovní místa. Ukázal to průzkum „Barometr kapitálových investic evropských malých a středních podniků“ realizovaný GE Capital International (mateřská společnost GE Money Bank) na vzorku více než 2250 podniků v sedmi evropských zemích (Německo, Francie, Velká Británie, Itálie, Maďarsko, Polsko a Česká republika).
Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...
Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.
Pokračování ...