K 1.1.2014 vstoupila v platnost novela Insolvenčního zákona. Mezi významné změny, které upravuje, patří změna podmínek pro povolení reorganizace, stanovení pevné lhůty pro přihlašování pohledávek nebo nově zavádí institut oddlužení manželů a živnostníků.
Český trh fúzí a akvizic dosáhl v roce 2013 nejlepšího výsledku za několik posledních let. Zatímco odhadovaná hodnota M&A trhu v regionu střední a jihovýchodní Evropy i přes vyšší počet realizovaných a oznámených transakcí oproti roku 2012 klesla, v České republice vzrostl transakční trh v obou těchto kategoriích.
S odstupem několika měsíců lze podrobněji zhodnotit vliv loňské listopadové intervence na ekonomické prostředí v České republice. Jak vnímají zásah ČNB a jeho dopady zkušení odborníci z řad finančních ředitelů a top managementu? Na tuto otázku přináší odpovědi únorový průzkum společnosti Mazars.
Evropané méně obědvají a mnohem více hledí na to, kolik za hlavní jídlo dne zaplatí. Jedinou zemí, kde lidé letos na oběd v pracovním týdnu míří o něco častěji než před čtyřmi lety, je Česko. V porovnání se západoevropskými zeměmi ale máme stále co dohánět. Zatímco v tuzemsku si pravidelně oběd dopřává jen o něco více než polovina zaměstnanců, v dalších západoevropských zemích jsou to stále – i přes pokles – v průměru tři ze čtyř lidí.
Akciové trhy a jejich stabilita jsou úzce provázány s geopolitickými událostmi. Není tedy divu, že do jejich poměrně ustálené prorůstové tendence nyní neblaze zasáhly politické události na Ukrajině, respektive hrozící válečný konflikt. I v takových časech však lze s dobře nastaveným portfoliem obstát a není třeba měnit zvolenou investiční strategii. Řešení existuje pro zkušené i začínající investory.
Pro české domácnosti je při výběru dodavatele energií naprosto rozhodující cena. Ta hraje hlavní roli u téměř dvou třetin Čechů. Naopak, spolehlivost nebo dostupnost poboček dodavatele v rozhodování téměř nehraje roli. Vyplývá to z exkluzivního průzkumu společnosti CENTROPOL ENERGY, jednoho z největších alternativních dodavatelů energií.
Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...
Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.
Pokračování ...