INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Slovo ke dni

2. leden 2018

Nejrychleji rostoucí měna v loňském roce – bitcoin – není výtvorem žádné banky ani státu. Proto její hodnota v loňském roce přímo raketově stoupala. Jak známo, jedná se o počítačovou kryptoměnu, již nelze na rotačce tisknout do nekonečna. Vznikla právě proto jako reakce na tzv. kvantitativní uvolňování, naprosto zběsilé vydávání dolarů, eur a dalších peněz do oběhu. To s bitcoinem jednoduše nejde. Nemá smysl, abychom všichni nakupovali bitcoiny, které si drží, případně zvyšují, svou reálnou hodnotu, a tím se snažili ochránit své úspory. Přáli bychom si, aby centrální banky nedělaly s našimi penězi podivné experimenty a vrátily se k obvyklé emisní praxi. Věřme, že rok 2018 bude znamenat návrat k rozumu a místo uvolňování budeme svědky utahování měnové politiky. Pavel Kačer

14. prosinec 2017

Koncem října jsem měla příležitost ochutnat vánoční cukroví od Penamu, tedy fabriky, která by pečivem dokázala zásobovat snad celou zeměkouli. Nebylo to samoúčelné, ale doslova nutností. Musela jsem. Bylo to při udělování cen Česká chuťovka, kam se Penam také přihlásil, a mimo jiné i svým vánočním cukrovím. Vedla jsem porotu, která udělovala novinářské ceny a povinností bylo ochutnávat a hodnotit. Přiznám se, na cukroví mám nos, peču ho sama ráda a ledascos z kulinářských kouzel jsem pochytila od mojí babičky, kuchařky a cukrářky vyhlášené i vystudované. Vánočního cukroví jsem smlsala za celý svůj život hodně a tak dokáži srovnávat. To z Penamu mi chutnalo náramně. Byla to klasika s vyváženými chutěmi, tvary i barvami. Cukroví pravé vánoční, klasika, která má políčeno na vaše smysly dřív, než na ni pomyslíte. Přesvědčila jsem se, že i velkovýroba může spotřebitele potěšit a nabídnout pečivo, na které člověk rád vzpomíná a pro něž se rád vrací. Na návštěvu i do prodejny. Eva Brixi

11. prosinec 2017

Předvánoční setkávání bývá vždy malým balzámem na duši. Člověk posedí, poslechne si, zeptá se, s tím i oním prohodí pár slov, ochutná cukroví, které ještě doma není napečeno, a domů odchází tak nějak jinak a vánočněji naladěn. Je to správné. Měla jsem tu čest potkat se s řadou známých tváří na takové sešlosti, již společně s TOP HOTELEM Praha uspořádal 29. listopadu Klub manažerek ČMA, který už 21 let vede PhDr. Lenka Tomešová. A musím potvrdit, že mi bylo báječně. Nejen proto, že jsem si mohla nazdobit svůj malý svícen z větviček, plátků suchého pomeranče, ořechů a skořice, okusit letošní první vanilkové rohlíčky nebo si vyměnit pár pozdravů se známými tvářemi. Toho večera, báječně zorganizovaného, si však vážím i proto, že se na něm sešly ženy, které to s časem vůbec nemají jednoduché, podnikatelky a manažerky, pro něž je toto období mnohonásobně náročnější, než pro jejich mužské protějšky. Je až neuvěřitelné, jak dokázaly být v pohodě, jak si společné chvíle užívaly. Jak dokázaly odložit myšlenky profesní, a ponechaly jen ty, které už voněly jehličím a kořením. Eva Brixi

6. prosinec 2017

Češi nemají moře, ale zato dokonalou soustavu rybníků už od dob jejich zakladatele Jakuba Krčína. Naučili se chovat sladkovodní ryby, mezi nimiž je nekorunovaným králem kapr. Chutí se vyrovná nejlepším mořským rybám. A jak je známo, protože se chová za stejných podmínek jako před několika sty lety, jeho maso se dostává na stůl v bio kvalitě. Kapr však má tu smůlu, že je považován za sezónní pokrm, za vánoční a částečně velikonoční (postní) jídlo. Velkou část produkce proto vyvážejí rybáři do zahraničí, i do zemí, kde je na trhu obrovská nabídka mořských plodů. Zkuste letos připravit rybí maso ještě jinak než smažené s rybím salátem. Kdo ochutnal například tatarský biftek z kapra, ví, že jíst se dá zároveň zdravě a s maximálním kulinářským požitkem. Pavel Kačer

1. prosinec 2017

Češi změnili své stravovací návyky. Jak ukazuje poslední statistika, snědí mnohem více masa, ovoce a zeleniny než v socializmu. Není pochyb, že dnešní jídelníček je z hlediska složení jednotlivých druhů potravin zdravější a také nákladnější. Nejvíce vzrostla spotřeba drůbeže, za 55 let jedenáckrát. Maso kuřat, krůt, hus a kachen je levné, navíc ho lze kdykoli koupit čerstvé, mražené i porcované nebo zpracované do potravinářských výrobků. Rostoucí obliba zeleniny a ovoce se opírá hlavně o dovozy. Nabídka je velmi pestrá a cenově dostupná. Lidé se rovněž méně spoléhají na samozásobení, víc nakupují. Řekl bych, že náš jídelníček je celkem v pořádku, jen ty porce by mohly být menší. Ne podvýživa, nedostatek určitých živin v potravě, ale nadváha představuje největší problém. Pavel Kačer

27. listopad 2017

Česká národní banka vyzývá občany, aby své mince poslali do světa. V oběhu je úctyhodných 24 vlaků drobné hotovosti, z toho plné dvě soupravy odpočívají „na vedlejší koleji“, tedy leží patrně ve spořicích prasátkách. Mincovny pak musí razit mnohem víc než by bylo nutné, kdyby Češi mincemi víc platili, nebo je měnili za bankovky. Centrální banka proto nabídla, že zdarma vymění mince za papírové peníze, a to v jakémkoli množství. Na otázku, proč je tomu tak, mají odborníci jednoduchou odpověď: Drobné jsou stále víc pod naši rozlišovací schopnost. Jinými slovy, bohatneme a nějaká pěti nebo desetikoruna nás už opravdu nerozhází...Pavel Kačer

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3