INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

ab sl 1Firmy se intenzivně snaží svým lidem pracujícím z domova pomoci překonat pocity izolace, fungovat hladce a rozvíjet se. Speciální péči pak věnují zaměstnancům z řad cizinců, kteří mají problém se zorientovat v nových nařízeních souvisejících s nouzovým stavem a probíhající pandemií koronaviru.

Kromě pravidelného zpravodajství v angličtině či jejich rodném jazyce jim pomáhají i s nákupy či udržováním kontaktu s příbuznými v zahraničí. Vyplývá to z průzkumu asociace ABSL, která v ČR sdružuje firmy působící v oblasti podnikových služeb. 

„Přes 95 % zaměstnanců našeho oboru pracuje již více než měsíc ze svých domovů. Zaměstnanci si museli ze dne na den osvojit nové pracovní návyky a začít zvládat na dálku plnit úkoly, které by dříve řešili v týmu či s pomocí nástrojů, které běžně doma nemají. Z prvních analýz, které jsme udělali mezi zaměstnavateli z oboru podnikových služeb, vyplývá, že to zaměstnanci zvládli výborně. Jejich produktivita dokonce v průměru mírně vzrostla,“ říká Jonathan Appleton, ředitel ABSL. Zaměstnavatelé ovšem svým lidem pracujícím z domova poskytují širokou podporu, 84 % firem například formou online kurzů zaměřených na osvědčené postupy a efektivitu při práci z domova či technologie, které musí nově začít využívat. Dvě třetiny firem pak svým zaměstnancům poskytují plnou IT podporu a 40 % jim pomáhá překonat pocity izolace, stres a obavy ve spolupráci s psychology či kouči. Většina center pak organizuje nejrůznější virtuální vzdělávací, společenské či dokonce sportovní akce.

Od virtuálních schůzek...

Ze 120 000 zaměstnanců oboru podnikových služeb tvoří 43 % cizinci, pro které není snadné se v současné situaci v ČR vyznat. I proto jejich zaměstnavatelé, k nimž patří firmy jako například Infosys, Atlas Copco či Deutsche Telecom, zavádí celou řadu opatření, aby jim pomohli s orientací v nejnovějších nařízeních vydávaných vládou a zároveň eliminovali jejich pocity osamělosti. „Firmy například na denní bázi připravují výtah z českého zpravodajství v angličtině a informují své zaměstnance z řad cizinců o nejdůležitějších opatřeních. Čeští kolegové jim zase nabízí pomoc s nákupy či zařizováním potřebných záležitostí na úřadech,“ přibližuje Jonathan Appleton. Souhrn důležitých informací zaměstnancům z ciziny poskytuje celkem 72 % center podnikových služeb v ČR, dvě třetiny center se pak snaží o pravidelný kontakt prostřednictvím online komunikačních nástrojů. Nejde přitom jen o pracovní schůzky, ale například i o společenské aktivity, jako jsou virtuální oslavy narozenin, kvízy či nejrůznější tréninky a kurzy. Ty se ostatně týkají všech zaměstnanců, nejen těch z ciziny. „Snažíme se naše lidi udržet fit ve všech směrech, a proto jsme zavedli celou řadu formátů virtuálního setkávání. Od společné odpolední kávy, přes virtuální kvíz až po pravidelné cvičení jógy, strečinku či planku. Vedle zábavy pak nabízíme i několik tisíc online kurzů, které je možné absolvovat kdykoliv a kdekoliv,“ vypočítává Sergei Holmeckis, ředitel českého centra Deutsche Telecom Services Europe.

Čas izolace je časem vzdělávání

Volný čas, který nyní lidé tráví v izolaci doma, věnují často sebevzdělávání. Dle průzkumu plných 60 procent firem registruje růst zájmu o nabízené kurzy a tréninky. Dvě třetiny zaměstnanců májí zájem zejména o kurzy zaměřené na osobní rozvoj, 42 % se věnuje vzdělávání s cílem získat nové kompetence a díky tomu změnit pracovní pozici, 33 % se účastní jazykových kurzů. Ty firmy začaly nabízet formou online vyučování, původní třídy se tak přesunuly na obrazovky a pokračují ve výuce přes Skype, Teams či podobné komunikační nástroje. Výrazný je také růst zájmu o odbornou oborovou GBS kvalifikaci, kterou poskytuje strategický partner ABSL pro oblast vzdělávání, společnost Hackett Group. „Naši lidé mají přístup k široké nabídce kurzů, ať už z oblasti profesního finančního vzdělávání, cizích jazyků či měkkých dovedností. V současné době vnímáme zejména významný nárůst vyžití online kurzů na E-learning platformách. Online formou pokračujeme také v ACCA certifikacích, které jsou v našem oboru velmi přínosné a vyžadují nemalé časové investice. I proto je na ně nyní velmi vhodná doba,“ říká Roman Pavloušek, ředitel finančního centra Atlas Copco Services.

O ABSL

ABSL (Association of Business Service Leaders in the Czech Republic) je organizace sdružující společnosti působící v segmentu sdílených podnikových služeb, který představuje silný zdroj zaměstnanosti v České republice. ABSL vznikla v roce 2013 s cílem podporovat společnosti z oblasti podnikových služeb, sdílet best practises a pomáhat s rozvojem aktivit svých členů i jiných subjektů působících v tomto segmentu. Zároveň ABSL poskytuje podporu zahraničním investorům, kteří chtějí v ČR zřídit svá centra podnikových služeb. V současnosti v ČR působí více než 310 center zaměstnávajících 120 000 lidí. Více informací naleznete na www.absl.cz.

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3