INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Mezinárodní advokátní kancelář DLA Piper na základě studie Startup Report 2019/2020, jejímž je partnerem, zjistila, že současná koronavirová situace v dlouhodobém horizontu ovlivní investice do českých startupů jen minimálně. Investoři (až 84 % dotázaných) i nadále plánují vkládat své prostředky do startupů. Zdá se, že k omezení investic (6,5 %) nebo změně toku peněz (9,5 %) dojde jen marginálně a dočasně.

Většina investorů se domnívá, že celého startupového ekosystému se koronakrize nedotkne, naopak ho do budoucna transformuje směrem ke kvalitnějším a životaschopnějším projektům nabízejícím lepší produkty a služby. Podle DLA Piper to souvisí i s tím, že převážná většina investorů si „své“ startupy vybírá sama. Tento typ společností je pak mnohem více flexibilnější na vyrovnání se s touto krizí, což si investoři plně uvědomují. Současná situace tak spíše vytvoří v nadcházejícím období na české startupové scéně nové příležitosti.

Nejvíce během koronakrize utrpí startupy z oblastí cestovního ruchu, gastronomie, automotive, event planning a managementu a také ryze offline produkty. DLA Piper vypozorovala jejich určité společné aspekty, a to, že „řada těchto společností byla postižena nejen samotným koronavirem a změněným chováním spotřebitelů, ale přímo konkrétními zákazy a omezujícími opatřeními vydanými státními orgány,“ řekl Miroslav Dubovský, Country Managing Partner pražské kanceláře DLA Piper.

Většina dotázaných se shoduje, že situace zasáhne především startupy v počátečních fázích jejich vývoje. DLA Piper upozorňuje na možná úskalí etablovanějších startupů, kterým může koronavirus znesnadnit plánovaný exit či snížit jejich valuaci. „Na současném trhu je značná volatilita a při existující nejasnosti ohledně správného ocenění lze očekávat, že exity se pozdrží, než budou investoři a zakladatelé lépe schopni odhadnout odpovídající cenu a vývoj dané oblasti,“ komentoval Miroslav Dubovský.

Naopak společnosti, které mohou ze stávající krize profitovat, se pohybují v prostředí e-commerce nebo se věnují vývoji online nástrojů pro práci či výuku na dálku, dále sem spadá také zdravotnictví a výzkum, nanotechnologie a IT. Tyto budou pravděpodobně moci dosáhnout i na investice v krátkodobějším horizontu, a to nehledě na fázi jejich vývoje. „Jde o perspektivní obory, které mohou mít dokonce přímý vliv na pomoc s řešením současné krize,“ dodal Miroslav Dubovský.

Kromě příznivé situace pro již probíhající investice do českých startupů Startup Report potvrdil, že se investoři nebudou bránit ani novým investicím. Necelých 94 % z nich by investovalo do projektu, který bude mít zajímavý nápad a dávat smysl, i v současném stavu, respektive v případě nastávajícího ekonomického poklesu.

DLA Piper se stala partnerem Startup Reportu již podruhé. Ročník 2017/2018 se věnoval českému startupovému prostředí optikou jeho charakteru, problémů a výzev, zatímco letošní zahrnuje i témata aktuální v této době. „Jako právníci si dobře uvědomujeme, že mít kvalitní data a informace, na nichž se dá stavět, a to zejména z této dynamické a neustále se rozvíjející oblasti startupů, je naprosto klíčové. Velice rádi jsme se proto zařadili k významným českým hráčům, kteří tuto iniciativu v letošním ročníku podpořili,“ shrnul Miroslav Dubovský.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3