INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

HYN 7342 webVíce než dvanáct měsíců extrémního vypětí, nejistoty, chaosu a situací, kde není možné určovat pravidla, ale pouze reagovat na to, co které rozhodnutí státu přinese.

To je realita, která se odráží na psychice i celkovém rozpoložení mnoha podnikatelů či manažerů. Ing. Jiří Jemelka, MBA, zakladatel společnosti J.I.P. pro firmy, během posledního roku pozoruje, že lídři z podnikatelské sféry si sahají na dno svých sil. Tento trend se zdaleka nedotýká jen malých a středních podniků. Proto předkládá několik tipů, jak se odrazit z psychické nepohody a opět se v roli lídra cítit dobře.

Krok č. 1: Informační detox

Ve vedoucích pozicích jste značně závislí na informacích, stávají se nápovědou, navigací v dnešní nepřehledné době. Na tomto základě se snažíte pro podniky a své lidi hledat ten správný kurz. Informační nápor zabírá nadstandartní objem kognitivní kapacity. To vyvolává pocit zahlcení, kdy už nedokážete absorbovat další zprávy a správně je vyhodnotit.

S digitalizovaným prostředím totiž vystupuje mnoho informačního odpadu, který mozek neumí odfiltrovat. Důmyslná architektura mozku, která nám jinak umožňuje neskutečné mentální výkony, si potřebuje odpočinout od jednostranného zatížení. Podnikatelům i manažerům doporučuji, aby ze situace alespoň na několik dní vystoupili a dopřáli si informační detox.

Naplánujte si tuto mentální očistu na víkend nebo dny, kdy nebudete pracovně tolik vytížení. Vypněte notebook, vypojte internet v celém domě, zamkněte telefon do šuplíku v pracovně. Věnujte se aktivitám, které jsou diametrálně odlišné. Můžete tento čas pojmout jako prostor pro rodinu, věnujte se manuální činnosti, jako je práce na zahradě. Zasportujte si. Malujte, kreslete – kreativita tohoto charakteru zapojuje zcela jiné oblasti mozku, uleví přetěžované hemisféře a umožní jí hlubší regeneraci. Nezapomeňte, že to je primárně čas pro vás.

Krok č. 2: Odstřihněte vliv sociálních sítí

Informační detox se týká také sociálních sítí. Je to jeden z nejzákeřnějších konzumentů času a pozornosti, které nám civilizace 21. století dala. Já sám se obávám zaměstnávat lidi, kteří mají na sítích víc než 1000 sledujících. Neustálé zprávy, komentáře a srdíčka vás totiž nutí reagovat a nejste schopni se nikdy plně koncentrovat. Ztrácíte kontrolu a necháváte si krást přítomnost. Vkládáte energii do zdání, místo do sebe. Sociální sítě po vás chtějí vše, jen ne, abyste zůstali bdělí a uvažovali zdravým selským rozumem. Nebuďte produktem sociálního inženýrství. Naučte se řev online interakcí odstínit výše popsaným způsobem. Přestaňte se zaobírat potřebou někomu něco dokazovat prostřednictvím virtuálního obrazu, který o sobě šíříte. To podstatné, což nadcházející období ukáže, jsou výsledky, tah na branku, vytrvalost.

Krok č. 3: Zasněte se

Během všedních dnů neustále řešíte tisíce drobných úkonů – peníze, krize, vztahy. Jednáte více směrem ven než dovnitř. Jste strháváni vnějšími podněty, které lze snadno konzumovat. Odvádí pozornost od vašeho vnitřního světa, od toho, co si potřebujete vyřešit samo v sobě. To může být pro spokojený život a úspěšnou kariéru lídra velmi nebezpečné. Proto se pravidelně na nějaký čas od denní agendy oprostěte, i kdyby to měly být tři hodiny za týden. Budou jen vaše. Zasněte se. Po čem vaše srdce skutečně touží? Co chcete dělat? Tím hlavním je nalezení spojení se sebou samým.

Opravdový lídr nemůže ten nápor zvládnout jinak než cestou autenticity. Vnitřní naladění, nastavení a jasné priority jsou oporou pro štěstí trvalé, pro víru v sebe a radost ze života, ať už děláte cokoli. Další luxusní limuzína v garáži vám dopřeje jen krátkodobou potěchu. Doporučuji zaměřit se na to, k čemu vás táhne vaše srdce. Rozvažujte, z čeho pramení vaše individuální hluboké životní naplnění. Může to být kariéra, může to být rodina, může to být psaní vzpomínek, může to být zahrada, pobyt v přírodě. Může to být ale také touha změnit styl práce nebo firemní kulturu, která bude podporovat kreativitu na místu přísného tlaku na výkon.

Rád bych to popsal na příběhu jedné naší klientky. Najala naše interim manažery, protože se chtěla vyvázat z ubíjející firemní rutiny, dlouho v ní doutnala touha založit cukrárnu, dělat něco krásného, co lidem dokáže předat pozitivní emoce a radost. Povolala nás a my začali postupně přebírat exekutivní zátěž. Této dámě se uvolnily ruce a nelenila. Ihned se dala do realizace svého snu. Vybudovala cukrárnu, která se návštěvnickou obsazeností zdaleka nemůže rovnat podnikům v centru krajských měst. Ale šlape to, i když samozřejmě v době covidové dostala jako každý další gastro provoz co pro to. Jsem přesvědčen, že úspěch toho, co děláte, je velmi závislý na tom, co opravdu dělat chcete.

Pokud jste v rozporu sami se sebou a jednáte pouze v otroctví očekávání, dluhových pastí spotřebního světa, je jisté, že dříve či později vás tento životní styl dožene. Může se to projevit vyhořením, může to být zárodek nemoci. Ale vraťme se na začátek – ani ohlušující možnosti zábavy, televize, streamovací aplikace, hlasitá hudba vás neuchrání před momentem, kdy budete muset podniknout dobrodružství sebezpytu. Čím dřív cestu do svého nitra, která bývá opředena řadou nástrah, slz, nadávek, podniknete, tím dříve budete moci objevit své štěstí.

Když to nejde běžnou cestou: Jako poustevník

Pokud máte problém nastartovat informační detox a ponořit se do sebe ve svém běžném prostředí, doporučuji si na víkend i delší dobu naordinovat malou poustevnickou pouť. Pronajměte si chatku v horách nebo krásné přírodě naší republiky. Nakupte si základní věci předem, abyste se nemuseli rozptylovat během času pro sebe jinými úkoly. Mobil nechte v autě. Využijte ticho, zeleň, moc přírody, abyste si odpočinuli od každodenního šelestu a snili s odvahou jen sami za sebe. Brzy poznáte, že to nebylo zbytečné.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Březen 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy logo-kzps acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3