INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

12 lidiNábor zaměstnanců se prodražuje, ale firmy do něj přesto stále investují. Outsourcing se přitom často vyplatí víc.

Dvě třetiny (65 %) českých firem letos plánuje nabírat nové zaměstnance, jak ukázal průzkum společnosti myTimi. Při náboru zaměstnanců se ale téměř polovina (48 %) společností potýká s tím, že se jim nedaří sehnat pracovníky s požadovanými znalostmi a dovednostmi. Nábor zaměstnanců se tak prodražuje. Nejvíce zaměstnanců chybí ve výrobě, obchodu a prodeji a administrativě. Jejich outsourcing přesto zvažuje jen 19 % firem, ačkoliv by pro ně byl v mnoha případech výhodnější.

Průzkum společnosti myTimi mezi vedoucími pracovníky a majiteli firem ukázal, že české firmy potřebují nové zaměstnance, což uvedlo 76 % respondentů. Ostatní (24 %) shánět další pracovníky nepotřebují. Firmy se ale liší v přístupu, jak s deklarovanou potřebou nových zaměstnanců naloží. 65 % firem plánuje letos skutečně přijmout nové lidi, 29 % firem nábor vůbec neplánuje a 6 % bude dokonce propouštět. Lidé chybí nejčastěji ve výrobě (29 %), v obchodu a prodeji (19 %) a administrativě (14 %).

Firmy zároveň přiznávají, že se při náboru zaměstnanců potýkají s množstvím problémů, které celý proces komplikují. Největším problémem je pro polovinu dotázaných (48 %) sehnat lidi s požadovaným profilem. Firmám dále nevyhovuje, že novým zaměstnancům trvá dlouho, než se zapracují (15 %) a vnímají je drahou a dlouhodobou investici (14 %). Svou frustraci shrnula paní Martina, vedoucí týmu ve firmě s desítkami zaměstnanců z Pardubického kraje: „Zaměstnanci po zaučení často odcházejí a veškerá agenda a péče přijde vniveč.“

Zkušenost paní Martiny potvrzuje i Jan Skovajsa, zakladatel společnosti myTimi, která za poslední rok pomohla více než 300 firmám zefektivnit jejich podnikání. „Najít zaměstnance je náročný proces, který se v mnoha případech nevyplatí. Zejména pokud potřebujete najmout odborníka, který není úzce spojen s jádrem vašeho byznysu. Například navrhujete weby nebo vyrábíte boty a potřebujete zároveň zkušeného účetního, obchoďáka nebo správce sociálních sítí. Pokud takové činnosti outsourcujete, získáte tyto služby ve špičkové kvalitě za výhodnou cenu a nemusíte řešit náborovou administrativu ani dovolené,“ popisuje princip outsourcing zaměstnanců Jan Skovajsa z myTimi.

Jeho slova potvrzuje i advokát Jan Fišer, který upozorňuje na časté chyby, které při náboru zaměstnanců firmy dělají: „Zaměstnavatelé nejčastěji opomíjí povinnost zajistit zaměstnanci před nástupem do pracovního poměru lékařskou prohlídku, proškolit ho v oblasti bezpečnosti práce, případně opomenou platně sjednat jeho zkušební dobu.“ Outsourcing zaměstnanců je proto podle Fišera pro zaměstnavatele mnohem flexibilnější, jelikož se neřídí striktními pravidly zákoníku práce. „Z hlediska českého práva jde o obchodní dohodu mezi dvěma podnikateli, na jejímž základě dochází k poskytování sjednaných služeb. Z toho důvodu je smluvní volnost obou stran výrazně větší,“ vysvětluje advokát.

Podle průzkumu o outsourcingu zaměstnanců aktuálně uvažuje 19 % firem. „Outsourcing je v Česku stále novinkou, přestože je to praktické řešení nedostatku zaměstnanců,“ komentuje situaci na trhu Jan Skovajsa. Výhody outsourcingu si vyzkoušel i Martin Pavlík, zakladatel firmy Lamael: „Interně nabíráme jen ty, kteří budou rozvíjet jádro našeho byznysu. Do nich se nám vyplatí investovat. Ostatní outsourcujeme.”

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy logo-kzps acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3