INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

2021 08 17 16 24 30 202Kolik gastro podniků padlo covidu za oběť, zůstává i v druhé polovině prázdnin otázkou. Přetrvávající pandemická omezení, která se týkají především nočního života, stále nedovolila některým typům zařízení naplno obnovit provoz. I přes nižší počty však česká gastro scéna v červenci dosáhla nejvyšších tržeb za uplynulých dva a půl roku.

Vyplývá to z údajů společnosti Dotykačka, jejíž pokladní systém využívá víc než čtvrtina tuzemského trhu.
„Souhrnné tržby gastropodniků, které používají náš pokladní systém, byly v červenci o 5 procentních bodů vyšší než loni ve stejném období. Ještě výrazněji překonaly i předloňský vrchol sezóny, kdy nebyl žádný covid. Nedá se ovšem říct, že by rekordní tržby způsobila pouze rekordní návštěvnost. Minimálně zčásti je nárůst obratu způsoben i zdražováním,“ odhaduje ředitel Dotykačky Petr Menclík.

Graf: Souhrnné gastro tržby, srovnání vybraných měsíců v letech 2019, 2020 a 2021

U každého měsíce je vlevo uveden výchozí rok 2019, doprava pak pokračují sloupce za roky 2020, případně 2021. Žlutě je zvýrazněn rekordní červenec 2021 (zdroj: Dotykačka Holding)

Diskotéky stále v propadu

U většiny segmentů platí, že v porovnání s loňským létem, kdy se gastro trh vzpamatovával z první vlny koronakrize, počty otevřených podniků ještě o něco klesly. Jedinou výjimku v tomto ohledu představují kavárny a rychlá občerstvení, kde počty zařízení – i přes krizi – mírně rostou. Souhrnné tržby však byly v první polovině prázdnin navzdory nižšímu počtu fungujících podniků většinou meziročně srovnatelné nebo vyšší.
Černý Petr nadále zůstává pouze u diskoték a nočních klubů. Ty jsou už dva roky hluboko v červených číslech. „Některé z těchto podniků upravily své zaměření a začaly provozovat tradiční gastro služby, případně se proměnily v bary. Ani to ale k záchraně velké části z nich nestačí,“ komentuje Menclík.
Doslova renesanci naopak už od jarního rozvolnění zažívá kategorie sportbarů. Jejich tržby překračují ty loňské o desítky procent už několik měsíců v řadě. „Je znát, že fanoušci byli hladoví po sportovních přenosech. Začalo to hokejovým mistrovstvím světa, následovalo Euro, a v červenci plynule navázaly Wimbledon a olympiáda,“ vyjmenovává ředitel Dotykačky.

Z krajů je na tom nejhůř Karlovarsko

Pokud jde o jednotlivé kraje, pouze Praha se počtem otevřených provozoven blíží předcovidovému létu 2019, zbytek republiky je na nižších číslech (v některých krajích klesly počty gastro podniků za uplynulé dva roky až o pětinu).
Z pohledu tržeb jsou lídry Jihomoravský, Středočeský a Liberecký kraj. Naopak nejhůř jsou na tom kraje Karlovarský a Zlínský. Speciální postavení má Praha. Číselně je zde vidět oproti předcovidovému létu 2019 mírný nárůst tržeb, ale ten zůstává pod úrovní růstu cenové hladiny. V reálu tak na zdejší podniky stále výrazně dopadá úbytek zahraničních turistů.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3