Mnoho firem nařídilo úplný home office, někde se střídali pracovníci v sudých a lichých týdnech, schůzky nahradily videokonference. Následovaly rozestupy, dezinfekce, respirátory, očkování. S nástupem léta a nižších čísel nárůstů nakažených ale mnoho firem, stejně jako českých občanů obecně, v opatřeních a ostražitosti významně polevilo. Co musejí firmy a instituce nyní udělat, aby je neohrozila nákaza zaměstnanců a podzimní či zimní omezení provozu?
1. Očkování, čerstvé ovoce, ale i zdravotní benefity
Ačkoliv je mezi námi nemálo odpůrců očkování, statistiky hovoří jasně. Větší proočkovanost zmírňuje šíření koronaviru. V některých firmách jsou zaměstnanci k očkování pozitivně motivování, což je jeden ze směrů, které pomůže zpomalení pandemie a alespoň částečnému návratu do normálu v současné situaci.
Očkování, i díky novým mutacím, však není ochranou stoprocentní. Je proto vhodné se na zdraví zaměstnanců podívat komplexněji. „Může jít o poskytování čerstvého ovoce, šťáv a dalších zdravých potravin nebo vitamínů či doplňků stravy na pracovišti, přes benefity motivující pracovníky sportovat či nepodceňovat fyzickou a duševní relaxaci, až po motivaci preventivních prohlídek u lékaře,“ říká Tomáš Mertlík ze společnosti Batist Medical.
2. Podcenění úklidu a hygieny se nemusí vyplatit
Boj s covidem jsme stále nevyhráli a nevyplatí se usnout na vavřínech, což ostatně potvrdilo i loňské léto. Zaměstnavatelé by stále neměli podceňovat rozmístění dezinfekčních prostředků ve firmách a pečlivý úklid. A také to, že všechny prostory a plochy je také nutné nejprve pečlivě uklidit a vyčistit.
„Dezinfekce bez předchozího vyčištění není účinná ani z poloviny. Toto byla jedna z častých chyb při otevření v loňském roce. A je to bohužel stále častá chyba či nevědomost u mnoha firem a subjektů,“ upozorňuje Lukáš Rom ze společnosti Kärcher a dodává: „Dezinfekce prostor a ploch chemickými prostředky není jediným funkčním řešením, stále více zaměstnavatelů využívá čištění suchou parou, která je nejen účinná při odstraňování nečistot a mastnoty, ale vysoká teplota spolehlivě zahubí běžné bakterie a deaktivuje obalené viry. Navíc se jedná o účinnou ekologickou alternativu chemickému čištění, což může být příjemnější jak pro specialisty zodpovědné za úklid, tak pro všechny zaměstnance.“
3. Rozdělení firmy na různé týmy
Pokud se to dané firmě v minulosti osvědčilo a v létě od toho upustili, je možná čas toto zvážit znovu. Stejně tak u firem, které se tom tomu doposud bránily. Protože například neměli dostatečně nastaveny firemní řídící a komunikační procesy nebo IT řešení, umožňující efektivní práci všech na dálku, což mezitím napravili. Jedná se o rozdělení firmy na týmy, které se nebudou vzájemně potkávat. Příkladem může být rozdělení do tří týmů – A, B a C. Základní princip tohoto rozdělení spočívá v tom, že se jednotliví členové týmu nepotkají se členy dalších týmů, a to jak v prostorách kanceláří, tak mimo ně. Týmy A a B se střídají v kancelářích vždy po jednom týdnu, tým C nedochází na pracoviště nikdy. Variantou je samozřejmě i rozdělení pouze na dva týmy a střídání po týdnu, vše ale vychází z typu podnikání a povahy činnosti, je jasné, že někde je to těžko realizovatelné.
4. Nanoroušky
Řešení vhodné zejména pro pracoviště, kde musí zaměstnanci nosit ochranu úst nepřetržitě i po uvolnění (například pracovníci recepcí, ostrahy, prodavači, pokladní či číšníci), představují nanoroušky. Jsou certifikované, většina z nich je vyráběna v Česku a některé mají účinnost proti viru 99,8 %, což je ochrana srovnatelná s respirátory třídy FFP3. Jejich předností je zejména to, že jsou pohodlné, lehké, dobře se v nich dýchá a vydržet se v nich dá celý den.
„Nanorouška je vhodným řešením nejen pro běžné používání v obchodech a veřejné dopravě, ale také pro mnoho zaměstnanců a pracovníků, kteří by mohli mít problém na daném pracovišti vydržet v pracovním výkonu s nasazeným respirátorem. Ztížené dýchání v respirátoru po několik hodin může fyzicky vyčerpávat, v nanoroušce se naopak dýchá pohodlně a přirozeně. Navíc pořizovací hodnota nanoroušek je nižší než u méně účinných respirátorů,“ vysvětluje Tomáš Mertlík ze společnosti Batist Medical.
5. Teplota na pracovišti a filtrační vložky vzduchotechniky
Na šíření bakterií a virů má vliv také teplota na pracovišti, větrání, stejně tak důslednost správné údržby vzduchotechniky. „V moderních kancelářských a výrobních budovách je řízení teploty díky vzduchotechnice a klimatizačním jednotkám jednodušší. Často ale není snadné se shodnout na ideální teplotě pro všechny zaměstnance, někteří si totiž naopak stěžují na chladné prostředí. Snažíme se ale se zaměstnavateli najít vždy nejlepší kompromis,“ říká Ondřej Mareček ze společnosti SSI Group, která zajišťuje správu stovek budov různého charakteru a dodává: „Naše doporučení je nastavení centrálního vzduchotechnického systému na parametry nejméně vhodné pro šíření bakterií a virů tzn. udržovat vnitřní prostředí budovy při 22° C a relativní vlhkosti vzduchu kolem 50 %. S ohledem na stále přítomné onemocnění covid a jeho nové mutace doporučujeme také měnit častěji filtrační vložky do vzduchotechniky.“
(tz)