INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

aa 02 22 WindowSoučasný růst cen stavebních materiálů bylo podle odborníků možné očekávat již začátkem roku. Řada stavebníků přitom aktuálně nepředpokládá, že by v budoucnu mělo dojít k výraznému zlevnění. Během letoška je možné v souvislosti s růstem cen pozorovat například větší zájem o rekonstrukce nebo snahu o urychlení stavebních prací. Setkat se však lze i s tím, že stavba není zahájena, i když je uzavřený kontrakt. Investoři a zhotovitelé se totiž v některých případech nedohodnou na zvýšení ceny.

Letošní zdražování ve stavebnictví s sebou přineslo řadu změn a nových trendů. Podle některých firem je letos u zákazníků mnohem patrnější snaha neodkládat stavební práce na později, zejména pak ty, které se týkaly již existujících staveb. „Lidé se letos k rekonstrukcím uchylovali mnohem častěji než v minulosti, u těchto typů realizací jsme zaznamenali nárůst poptávky oproti běžnému průměru o zhruba dvacet procent,“ řekl Petr Přichystal, marketingový manažer společnosti Lomax, která je předním producentem garážových vrat a stínicí techniky.

Zákazníci si podle něj s rekonstrukcemi pravděpodobně spojovali nižší náklady než v případě novostaveb, což jim při rostoucích cenách stavebních materiálů i práce mohlo přijít vhod. „Důvodem mohlo být i to, že jsme naše zákazníky právě k rekonstrukcím vyzývali. Pokud si pospíšili a realizovali je v první polovině roku, měli k dispozici naše produkty za původní ceny,“ doplnil Přichystal.

Jiné firmy z oboru stavebnictví naopak výraznější změnu u rekonstrukcí nepozorovaly. „Domníváme se spíše, že zdražení stavebních materiálů, mohlo přispět k urychlení některých objednávek, kdy zboží dodáváme i na stavby, kde ještě nejsou hotové ani základové desky,“ uvedl Marek Žídek, obchodní ředitel ze společnosti KM Beta, která je výrobcem stavebního materiálu pro hrubou stavbu.

Právě větší časový tlak a snaha o urychlení stavby je jedním z dalších výrazných trendů, který se s letošním výrazným zdražením pojí. „Vzhledem k tomu, že většina stavebníků nepředpokládá přílišné zlevňování, snaží se realizace svých nemovitostí dokončit co nejdříve, tedy bez odkládání i za cenu vyšších nákladů,“ říká Pavel Tesárek, ředitel iniciativy Svépomocí.cz. Podle něj tak lidé stavějící svépomocí přijali vyšší ceny ve stavebnictví jako realitu.

Podobně se v tomto směru vyjadřují i jiní odborníci, například podle Tomáš Kalába, jednatele developerské firmy Kaláb, byla reakce odběratelů nečekaná. „Fakt, že odběratelé toto zdražení akceptují, je z mého pohledu velmi překvapivý. Stavebnictví nezpomaluje. Zdá se, že lidé se k investicím do nemovitostí uchylují v této nejisté době úplně všude na světě. Dá se tedy očekávat, že zvýšené ceny vstupních materiálů tu s námi budou déle, než jsme na začátku mysleli,” sdělil.

Odlišný pohled z hlediska akceptování vyšších cen nabízí prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví Jiří Nouza. „Situace ovlivnila smlouvy. Pokud se jedná o již běžící a uzavřené kontrakty, tak v případě soukromých investorů je to o jejich vůli a ochotě se na úpravě ceny domluvit se zhotovitelem, v případě veřejných investorů je to obdobné. Pro tyto případy jsme s MMR a ÚOHS vyjednali stanovisko, aby veřejní investoři měli elementární právní jistotu, že mohou se zhotovitelem v této věci jednat. Situace může a v některých případech již vede k nezahájení stavby podle již podepsaného kontraktu. V případě, že se strany nedohodnou na úpravě ceny, u běžících a zahájených smluv jde zvýšení ceny za zhotovitelem. Proto u nezahájených staveb může dojít k odstoupení zhotovitele od smlouvy i pod sankcí, kterou kontrakt předpokládá,“ řekl.

Podle Tomáše Kalába je důvodem současného prudkého zdražování porušení dodavatelských procesů. Ty způsobily dočasné výpadky v dodávkách, a tím pádem skokové zdražení řeziva, plastů, železa či hliníku. Z jeho pohledu se přitom dal takový vývoj už před rokem očekávat. Jeho slova v tomto směru potvrzují také další firmy. „Zdražení jsme očekávali už začátkem letošního roku a naši klientelu jsme se na to snažili připravit. Ovlivnila nás zejména cena hliníku, který je klíčovou surovinou pro žaluzie či dveře. Zákazníky i partnery jsme tak informovali s předstihem několika měsíců už začátkem jara. Ti se na zdražení připravili a s pochopením ho přijali, tato otevřenost se tak jednoznačně vyplatila,“ uzavřel Petr Přichystal.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy logo-kzps acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3