INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

m 4924547 1280Letos vznikne v České republice necelých 30 tisíc obchodních společností, o desetinu více než loni a podobně jako v roce 2019. Během prvních 11 měsíců už vzniklo 27 153 společností, což je téměř stejně jako v celém roce 2020.

V samotném listopadu vzniklo v České republice 2 407 obchodních společností, o 43 více než v říjnu a o 146 více než ve stejném období minulého roku. Zároveň zaniklo 1 128 obchodních společností, o 3 méně než o měsíc dříve a o 213 méně než v minulém roce.Vyplývá to z analýzy dat portálu www.informaceofirmach.cz, kterou provedla společnost CRIF.

„Na počtu nových společností se projevuje letošní oživení ekonomiky, která se částečně vrací na úroveň před rokem 2020. Na trhu existuje vysoká poptávka po zboží a službách všeho druhu, což přirozeně pomáhá vzniku nových společností. Napjatý trh práce a vysoká inflace spolu s rostoucími cenami úvěrů budou na druhou stranu vytvářet větší tlak na efektivní fungování společností. Proto můžeme v příštím roce očekávat růst počtu zaniklých společností nastartovaný již v roce 2017,“říká Věra Kameníčková, analytička společnosti CRIF.

V listopadu vzniklo nejvíce obchodních společností v Praze (1 151), v Jihomoravském kraji (353), a v Moravskoslezském (178). Nejméně společností naopak vzniklo v Karlovarském kraji (26), v Libereckém kraji (39) a v Kraji Vysočina (43).

Nejvíce společností zaniklo rovněž v Praze (562), v Jihomoravském kraji (124) a ve Středočeském kraji (104). Nejméně potom na Vysočině (13), a v Libereckém kraji (15).

Letos vzniklo podobně společností jako za celý loňšký rok

Zatímco letos vzniklo v prvních 11 měsících 27 153 společností, loni to bylo 24 648 a za celý rok potom 27 235 společností. Počet zaniklých společností je přitom letos nižší. Během 11 měsíců jich zaniklo 12 993, zatímco loni to bylo 14 588 společností. Čistý přírůstek obchodních společností, tedy rozdíl mezi vzniklými a zaniklými, dosahuje za 11 měsíců roku 14 160, což je o 4 100 více než v roce 2020.

Počet nových společností za 11 měsíců roku je o desetinu vyšší než loni. Jejich počet se nejvíce zvýšil v Karlovarském kraji a v Pardubickém kraji, kde vzrostl shodně o 22 %. Naopak ve třech krajích se počet nových společností meziročně snížil. Nejvyšší pokles zaznamenal Liberecký kraj (‑8 %), následoval Královéhradecký kraj (-6 %) a Středočeský kraj (-2 %).

Počet zaniklých společností se od začátku roku meziročně snížil v průměru o 11 %. Nejvíce v Karlovarském kraji, kde zaniklo o 39 % méně společností než ve stejném období roku 2020. Na Vysočině se počet zaniklých firem snížil o 25 %. Ve čtyřech krajích se však počet zaniklých společností naopak zvýšil. Nejvíce v Ústeckém kraji (o 16 %), v Královéhradeckém kraji (o 9 %) a v Pardubickém kraji (o 8 %). V Jihomoravském kraji se potom počet zaniklých firem zvýšil o 1 %.

Více společností vznikalo ve všech odvětvích kromě ubytování a stravování

Co se týče hlavních odvětví, vzniklo za prvních 11 měsíců tohoto roku nejvíce společností v odvětví nakládání s nemovitostmi (5 443), v obchodu (4 031) a ve zpracovatelském průmyslu (2 792). Počet nových společností byl meziročně nižší pouze v odvětví ubytování a stravování, kde jich vzniklo o 18 % méně než v roce 2020. V ostatních odvětvích počet nových společností rostl, nejvíce v zemědělství, lesnictví a rybářství (o 54 %). Statistika je však částečně ovlivněna tím, že u 15 % nových společností není uveden obor jejich podnikání.

Nejvíce společností zaniklo od začátku roku v obchodu (4 431), v nákládní s nemovitostmi (2 589) a v profesních, vědeckých a technických činnostech (1 558). Počet zaniklých společností vzrostl pouze v odvětví dopravy a skladování, a to o 6 %. V ostatních odvětvích se snížil, nejvíce ve stavebnictví, nakládání s nemovitostmi a v obchodu, všude o 14 %.

(tz)

Ilustrace Pixabay.com

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy logo-kzps acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3