INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

01 mLidé se v současnosti více obávají o své úspory, a to především kvůli zvyšující se inflaci, zdražování a obavám z války na Ukrajině. Vyplývá to z březnového průzkumu STEM/MARK pro společnosti Skanska a Hyposka. Jeho cílem bylo zjistit současný postoj Čechů k otázkám investování a pořízení vlastního bydlení v takto turbulentní době.

„Z šetření, které proběhlo jako součást našeho pravidelného omnibusu, vyplynulo, že polovina Čechů, kteří disponují úsporami, považuje nemovitost za nejvýnosnější typ investice. Stejný podíl dotázaných zároveň označil nemovitost jako nejbezpečnější,“ zhodnotila situaci Gabriela Šamanová, analytička společnosti STEM/MARK, a dodala, že v otázce bezpečnosti patří podle průzkumu druhá příčka s 33 % drahým kovům a třetí pak spořicímu účtu s 18 %. Nejvyšší zhodnocení přinášejí dle názoru respondentů vedle nemovitostí opět drahé kovy a také kryptoměny.

„Je to poněkud paradox. Obvykle platí přímá úměrnost, že čím je investice výnosnější, tím vyšší rizika jsou s ní spojená. V případě pořízení bytu či domu však Češi považují investici za nejvýnosnější a nejbezpečnější zároveň,“ komentovala Radka Doubravská, jednatelka hypoteční společnosti Hyposka.

Průzkum zjišťoval také aktuální ochotu lidí investovat do nemovitostí. Čtvrtina dotázaných uvedla, že investovat plánuje, větší část se však v březnu rozhodla svůj nákup dočasně odložit. „Tento přístup je nám známý už z období začátku koronavirové pandemie, kdy po prvotním ochlazení poptávky přišel enormní nárůst zájmu po novém bydlení s cílem zabezpečit finanční prostředky. Naopak citelný je rozdíl mezi tehdejší a dnešní mírou inflace a výší hypotečních sazeb. Zatímco příznivé hypoteční podmínky posledních dvou let byly atraktivní pobídkou pro mladé rodiny pořizující si vlastní bydlení, díky těm současným řada lidí na hypotéku vůbec nedosáhne. Namísto nich ale začínají přicházet investoři s hotovostí, kterou chtějí bezpečně uložit,“ uvedl Lukáš Maděra, ředitel oddělení prodeje a zákaznické péče Skanska Reality.

Průzkum ukázal, že největší bariérou pro investování jsou dnes z téměř 60 % právě finanční důvody, které převyšují důvody politické. Desetina respondentů také věří v budoucí pokles cen nemovitostí, a proto nyní s investicí vyčkává. Proti tomu však stojí současná situace na trhu, která se projevuje růstem cen prakticky všech klíčových vstupů, především stavebních materiálů, pozemků, pohonných hmot a energií. Před dalším růstem cen, zpomalením ekonomik a trhlinami v dodavatelských řetězcích zároveň varuje Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD).

Březnový průzkum opět potvrdil, že nejpoužívanějším produktem pro uložení peněz je spořicí účet, který si u Čechů drží dlouhodobé prvenství. S velkým odstupem pak následují investiční produkty jako podílové fondy a nemovitosti. Podle průzkumu využívá spořicí účet 59 % dotázaných, do podílových fondů investuje 17 % respondentů a 14 % ukládá své prostředky do nemovitostí. Téměř dvě třetiny všech dotazovaných vyjádřily své obavy ze znehodnocení svých úspor, a to především kvůli zvyšující se inflaci a obavám z dopadů války na Ukrajině, přičemž platí, že čím vyšší úspory, tím vyšší jsou obavy respondenta. „Trochu stranou, ale ne nedůležité je zjištění, že částka měsíčních úspor v domácnostech není příliš vysoká, v polovině případů se pohybuje do 10 000 Kč,“ dodala Gabriela Šamanová, analytička společnosti STEM/MARK.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy logo-kzps acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3