INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Nabídka nových bytů v Praze Q2 2022Ve druhém kvartálu roku 2022 se v hlavním městě navýšila nabídka nových bytů. Nyní přesahuje 4 tisíce jednotek s průměrnou cenou 152.051 Kč/m2. Meziročně se jedná o čtvrtinový nárůst a průměrná cena nabízených bytů vzrostla o 17 %.

 

Nejdražší bydlení dnes nabízí Praha 2, 7 a 6, naopak nejdostupnější byty jsou k dispozici na jihozápadním okraji metropole v Praze Lipencích, Lochkově a Zbraslavi, a to za průměrnou cenu od 113.027 Kč/m2. Největší výběr nabízí Praha 5, 9 a 3 s více jak 1 500 byty. Data vychází z analýzy společnosti Skanska.

Nejdražší městskou částí metropole je Praha 2 s průměrnou cenou 207.465 Kč/m2, přesto je o tuto lokalitu tradičně velký zájem. Meziročně se zde nabídka snížila téměř o polovinu a cena vzrostla o 33 %. Sousední městská část Prahy 1 má omezené možnosti pro nové bydlení a v současné chvíli zde není k dispozici jediný nový byt. Meziroční růst cen v ostatních městských částech je víceméně vyrovnaný a pohybuje se kolem 17 %. Nejvyšší skok zaznamenala Praha 7, kde průměrná cena vzrostla téměř o polovinu, po přidání nových prémiovějších projektů do nabídky.

Průměrná cena nových bytů v Praze Kč m2 Q2 2022Nejlevněji naopak vychází byty na jihozápadním okraji části Prahy, konkrétně lokality Zbraslav, Lochkov, Lipence a Radotín. V těchto městských částech je průměrná cena 116.150 Kč/m2. Pod hranicí 120 tisíc Kč/m2 se nachází ještě Praha 19, která má zároveň nejmenší meziroční nárůst průměrné ceny. Velkou část nabídky nového bydlení zde totiž pokrývá dostupnější projekt Albatros Kbely. Ve srovnání s loňským čtvrtletím došlo ale také ke snížení průměrné ceny, a to v pražské Troji, kde byla dřívější pouze luxusní nabídka doplněna o standardnější jednotky a cenový průměr se tak meziročně snížil o 12 % na 146.982 Kč/m2.

V rámci nabídky zažívá v posledních letech velký boom Praha 5, kde je také v současné době nejvíce nových bytů. Celkově je jich zde 561 a meziročně se počet navýšil pouze o 9 %. Největší změna se odehrála v Praze 14 a 15, kde do nabídky vstoupily nové projekty a celkově je tak v těchto městských částech o 488 bytů více. Naopak největší úbytek meziročně zaznamenala Praha 10, kde se nabídka snížila o 132 bytových jednotek, tedy o 36 procent.

„Nízká nabídka je dlouhodobě jednou z hlavních příčin růstu cen nového bydlení v Praze. Doplnění nabídky nových bytů ve druhém letošním čtvrtletí je pro trh dobrou zprávou. Aby však přineslo skutečně viditelný efekt, musel by být růst dlouhodobý a musel by být generován novými projekty, nikoliv stagnací, která je v současnosti způsobena především nedostupností hypoték,“ uvedla Renata Vildomcová, ředitelka odboru komunikace rezidenčního developera Skanska.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy logo-kzps acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3