INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

chrome L3msxxlJVqCo spojuje nápojáře Kofolu, pivovar Svijany, slovenské pálenky, bezpečnostní firmu Jablotron, nebo tradiční dorty Marlenka? Ti všichni naskočili na vlnu „direct to consumer”, tedy obchodní model, který jde za zákazníky napřímo díky vlastnímu e-shopu.

„Tento fenomén do Česka naplno vstoupil v covidovém období. Velké firmy hledaly kvůli zavřeným obchodům cestu k zákazníkům. Ve srovnání s přeprodejci, jakou jsou klasické supermarkety nebo jiné specializované obchody nabízející více značek, mají tak prodejci své produkty plně pod kontrolou. Lépe si tím budují vztah se zákazníkem, znají jeho profil, potřeby a nákupní chování,” vysvětluje rostoucí poptávku po vlastních e-shopech u již velkých a zaběhlých značek, které dříve spoléhaly výhradně na kamenné prodejny Samuel Huba, ředitel společnosti Shoptet, která aktuálně spravuje více než 30 tisíc e-shopů malých a středně velkých podnikatelů, ke kterým se již přidalo více než několik desítek velkých značek v rámci Shoptet Premium.

Trend zkráceně známý jako D2C, kdy se výrobci snaží oslovit zákazníky napřímo přišel v zahraničí s rozmachem sociálních sítí v roce 2016. Tehdy přišla sociální síť Instagram se Stories, tedy příspěvky, které po 24 hodinách samy zmizely. Zároveň v témže roce Unilever koupil za jednu miliardu dolarů společnost Dollar Shave Club. Ta vznikla jako startup zasílající vybavení na holení poštou v měsíčních intervalech. Z průzkumů se ukázalo, že služby společnosti využívají jiní zákazníci než ti, tradičně chodící do drogerií.

V tuzemsku tak postupně přibývá firem, které jdou obdobnou cestou jakou ty americké, respektive zahraniční. „Dle mého názoru se jedná se o standardní servis vůči našim zákazníkům a fanouškům. V současné době a z velké části i díky Covidu se mnoho lidí naučilo více nakupovat online, a to byl pro nás jasný signál k založení i našeho vlastního e-shopu,” odpovídá marketing manažer Pivovaru Svijany Michal Matys s tím, že všechna piva prodaná online jsou čerstvá, stáčí se totiž vždy na konkrétní objednávku. Podle něj je to způsob, jak oslovit ještě více zákazníků, fanoušků a nových potenciálních kupujících.

„Cílem je dostat mezi lidi všechna naše piva, protože ne všechna jsou dostupná v klasických obchodech s nápoji. Stáčíme jako jediný český pivovar do plechovek živé, nepasterované pivo. Mimo piva nabízíme velké množství produktů od zbrusu nového designového půllitru, přes cyklo oblečení, až po vouchery na pivní lázně. Naše plány jsou stát se jedním z největších hráčů mezi pivovary v online nakupování, tedy skrze e-shop,” dodává Matys. Na přímý prodej bez nutnosti prostředníka začala nejnověji spoléhat i oblíbená Marlenka.

„Je to jedna z dalších cest, jak být našim zákazníkům blíže, proto jsme svůj vlastní e-shop také spustili. Cílem je vykrýt mezeru v oblasti e-commerce a poskytnout zákazníkům komfort objednávání našich produktů z domova. Výhodou je nejen objednání za atraktivní ceny, ale také jedinečná příležitost vybírat si z kompletního sortimentu Marlenky. Tu zákazník nikde jinde nemá. Cílíme na dvě skupiny – jak B2C, tak B2B,” přibližuje za Marlenku její marketing manager Vojtěch Halamíček.

Podle Samuela Huby jen v Česku spustí během letošního roku svůj vlastní e-shop několik dalších velkých firem a značek z řad tradičních výrobců. „Velké firmy a výrobci často přesně neví, co retailoví obchodníci s jejich značkami dělají, jak se o ně starají. Přímý prodej jim umožňuje příběh značek lépe uchopit a lépe se o ně starat,” dodává ředitel Shoptetu.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy logo-kzps acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3