INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Experis 3Požadavky na dovednosti v oblasti IT se vyvíjejí rychleji než kdy dříve. Úzce specializované technické dovednosti jsou vysoce ceněné, zatímco měkké dovednosti jsou v procesu náboru zaměstnanců opomíjeny.

Studie „The New Age of Tech Talent“ se opírá o průzkum mezi 40 000 zaměstnavateli ve 40 zemích a uvádí, že strategie společností v oblasti talentů musí být kreativnější a agilnější, a to jak navenek, tak i směrem dovnitř. Z výzkumu vyplývá, že by se HR manažeři měli rozhodovat na základě dat týkajících se pracovní síly a mít jasnou filozofii v oblasti talentů.

„Odvětví IT rychle roste,“ říká Pavel Červenka, Leader divize Experis. „Poptávka po uchazečích s vysoce technickými dovednostmi je velice silná, zároveň ovšem existuje skrytý a často nevyužitý potenciál v podobě kandidátů s všeobecnými dovednostmi, které lze přizpůsobit potřebám. To je škoda, protože získat pracovníky s měkkými dovednostmi, kterými tito uchazeči disponují, je často největší problém. Podniky se mohou zaměřit na potenciál své vlastní pracovní síly a rekvalifikovat zaměstnance, aby zaplnily mezery a získaly potřebné talenty.“

76 % zaměstnavatelů v oblasti technologií uvádí, že mají potíže s hledáním talentů, které potřebují.
Na otázku, proč mají potíže s obsazováním pozic, odpovědělo 34 % náborových manažerů, že kandidáti nemají požadované technické dovednosti, 32 %, že nemají dostatečnou zkušenost a 27 %, že nemají potřebné měkké dovednosti. Průzkum také uvádí, že 22 % náborových manažerů má největší potíže nalézt IT projektové manažery, následují analytici kybernetické bezpečnosti, softwaroví vývojáři a specialisté na umělou inteligenci/strojové učení (všichni 20 %).

O zaměstnance v oblasti IT má zájem velké množství společností, které využívají stejné zdroje talentů, což je pro zaměstnavatele skvělá příležitost změnit způsob, s jakým přistupují nejenom k náboru, ale k celém řízení lidského kapitálu.

4 hlavní způsoby, jak mohou organizace změnit svůj přístup:
• Zaměřit se na rozvoj středně kvalifikovaných zaměstnanců: Pětina společnosti na světě má potíže nalézt kvalifikované zaměstnance v oblasti technologií. Pro 30 % z nich je nejobtížnější najít kvalifikované zaměstnance v oblasti IT a dat. Společnosti musí pro obsazování potřebných pozic více hledat ve vlastních řadách, využít potenciál stávajících zaměstnanců a rekvalifikovat je, aby zaplnily mezery a vypořádaly se s budoucími výzvami.

• Nalézt skryté talenty: Realita technologického sektoru ukazuje, že zaměstnavatelé musí být přizpůsobivější, využívat nové zdroje talentů a nabírat zaměstnance na základě jejich potenciálu, nikoli nutně na základě předchozích zkušeností. Tradiční přístup založený na selekci kandidátů podle kvalifikace a zkušeností neumožňuje vždy najít ty uchazeče, kteří mají základní předpoklady, které zaměstnavatelé potřebují.

• Důvěřovat strategii založené na datech: Pro dosažení lepších výsledků v oblasti náboru, udržení zaměstnanců a HR strategií mohou společnosti využít nástroje pro analýzu dat, které umožní přijímat lepší rozhodnutí a zvýšit počet zaměstnanců kteří ve společnosti zůstanou. Každá třetí organizace na světě plánuje v příštím roce více investovat do umělé inteligence včetně strojového učení. Nástroje pro vyhodnocování schopností a osobnosti umožní v tomto kontextu efektivnější rozhodování při náboru zaměstnanců.

• Důvěryhodné vedení: Společnosti, které se opírají o kulturu a hodnoty, se nejlépe přizpůsobí na neustále se měnícím trhu práce. Důležitým zjištěním je, že pro 7 z 10 zaměstnanců je důležité mít nadřízené, kterým mohou důvěřovat a které mohou následovat.
Studii „The New Age of Tech Talent“ společnosti Experis a použitou metodologii naleznete na https://www.experis.cz/wp-content/uploads/2023/02/Experis_New_Age_Tech_Talent.pdf

O Experis
V návaznosti na závazek společnosti ManpowerGroup rozvíjet talenty ve velkém měřítku a zlepšovat zaměstnatelnost, pomáhá Experis firmám rychle a ve velkém rozsahu připravovat, zvyšovat a měnit kvalifikaci pracovníků v oblasti technologií, ale i v řadě dalších oblastí. Pro pracovníky nachází vhodné, smysluplné a udržitelné pracovní pozice a zároveň jim pomáhat rozvíjet dovednosti potřebné pro budoucnost.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Březen 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy logo-kzps acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3