INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem
Největšími zahraničními vlastníky v českých firmách jsou Nizozemci, Němci a Rakušané, nejčastějšími Rusové, Němci a Ukrajinci. Podíl českého kapitálu v tuzemských firmách roste. Objem kapitálu kontrolovaného vlastníky z daňového ráje vzrostl o 12 %. Nejvýrazněji posílili svou pozici vlastníci Indie, Kajmanských ostrovů a Malty.

Objem registrovaného kapitálu tuzemských firem, který je ovládán z daňových rájů v letošním roce vzrostl o 11,7 %, zatímco celkový objem zahraničního kapitálu v tuzemských společnostech poklesl o 1,93 %. Objem českého kapitálu vzrostl o 3,47 %. Tuzemské subjekty aktuálně ovládají 59 % z celkového registrovaného kapitálu (1 310 z 2 227 miliard korun) a mají majetkový podíl v 76 % (297 274) českých firem. Největšími zahraničními vlastníky, z pohledu ovládaného registrovaného kapitálu, jsou Nizozemci, Rakušané a Němci. Nejvíce českých firem je ze zahraničí kontrolováno majiteli z Ruska, Německa a Ukrajiny. Informace vyplývají z analýzy vlastnické struktury české podnikatelské sféry, kterou dnes zveřejnila Česká kapitálová informační agentura (ČEKIA), člen skupiny Bisnode.

Poznámka: Výpočty použité v analýze zohledňují pouze primární vazbu mezi vlastníkem a ovládaným subjektem, nikoliv další vazby týkající se vlastníka. Informace o vlastnických vztazích ČEKIA čerpá výhradně z veřejně dostupných zdrojů.

Podíl českého kapitálu investovaného do registrovaného kapitálu tuzemských firem meziročně vzrostl o 3,47 % z 1 267 miliard korun na 1 311 miliard korun. Tuzemské subjekty tak aktuálně ovládají 59 % z celkového registrovaného kapitálu v českých společnostech, zatímco v loňském roce se jednalo o 58% podíl. Naopak objem zahraničního kapitálu v českých firmách letos poklesl o 1,93 % z 919 miliard korun na 902 miliard korun. „Převaha, a v letošním roce dokonce nárůst podílu českého kapitálu, je dána zastoupením malých a středních společností v tuzemské podnikatelské sféře, které nejčastěji působí v oblasti služeb, obchodu, nemovitostí a stavebnictví. Mírný odliv zahraničního kapitálu je způsobený nelehkou situací na trhu po doznívání globální recese a zejména obav z další krize," zhodnotila výsledky letošní analýzy analytička agentury ČEKIA, Petra Štěpánová. „Varující je však prudký růst objemu registrovaného kapitálu českých firem, který je ovládán z daňových rájů," říká dále Petra Štěpánová s tím, že se meziročně zvýšil o 11,7 % resp. o 41 miliard korun a kapitál v tuzemských společnostech, který je kontrolován z daňových rájů představuje 43,5 % z celkového zahraničního kapitálu. „Pokračuje tak trend z předchozích let, kdy efektivní daňová optimalizace v podnikání hraje čím dál tím větší roli a zahraniční vlastníci z daňových rájů posilují své postavení," dodala analytička agentury ČEKIA.

Mezi zahraničími vlastníky s výraznou převahou dominuje nizozemský kapitál. Majitelé firem se sídlem v Nizozemí ovládají téměř čtvrtinu resp. 200,6 miliard korun z celkové hodnoty registrovaného kapitálu v českých firmách, který je kontrolován zahraničními subjekty. S odstupem následuje německý (12 %, 108 miliard korun), rakouský (10 %, 95,5 miliard korun), francouzský (53 miliard korun, 6 %) a kyperský (53 miliard korun, 6 %) kapitál. „Nizozemsko a Kypr jsou mnoha firmami používány jen jako daňové sídlo, přičemž investovaný kapitál a know-how zpravidla nepochází z těchto zemí," upozornila analytička agentury ČEKIA, Petra Štěpánová s tím, že to platí i v případě dalších destinací, zejména těch, které jsou považovány za daňové ráje. Meziročně, z pohledu objemu ovládaného registrovaného kapitálu, nejvýrazněji posílili svoji pozici v českých firmách vlastníci z Indie (+ 247 %), Kajmanských ostrovů (148 %) a Malty (60 %). Naopak v letošním roce nejvíce klesl vliv subjektů z Lichtenštejnska (-38 %), Lucemburska (-30 %) a USA (-14 %).

Největší počet českých firem je vlastněn tuzemskými majiteli (76 %). Vlastníci se sídlem v Rusku mají podíl v 19 % z celkového počtu firem, které jsou kontrolovány zahraničními subjekty. Následují Němci (12 %), Ukrajinci (11 %) a Slováci (8 %). Meziročně, z pohledu počtu firem, kde je přítomen zahraniční kapitál, své postavení nejvíce posílily subjekty z Rakouska (+60 %) a Ázerbájdžánu (+21 %). Následují vlastníci ze Slovenska, Polska, Maďarska a Izraele, kteří aktuálně kontrolují shodně o téměř 15 % více českých společností, než ve srovnatelném období loňského roku.

O ČEKIA

Česká kapitálová informační agentura, a.s. (ČEKIA) je součástí nadnárodní skupiny Bisnode AB, která je vedoucím poskytovatelem digitálních obchodních informací v Evropě, přičemž klade významný důraz na lokální zaměření. ČEKIA jako přední tuzemský poskytovatel databází firem a ekonomických informací tím naplňuje svou misi pomáhat svým zákazníkům maximalizovat prodeje, minimalizovat rizika a činit lepší obchodní rozhodnutí. Za více než patnáct let existence se její působení vyprofilovalo do pestré nabídky informačních produktů a služeb s vysokou přidanou hodnotou. Orientuje se zejména na získávání hospodářských informací o českých a slovenských podnicích a jejich poskytování prostřednictvím informačních technologií, čímž pokrývá potřeby stále více žádaného podnikového a konkurenčního zpravodajství (Business and Competitive Intelligence). K nejvýznamnějším produktům patří firemní databáze MagnusWeb, která obsahuje informace o všech českých a slovenských podnikatelských subjektech, BIZguard – nástroj pro vizualizaci a grafickou analýzu vztahů, zpravodajský server iPOINT (www.ipoint.cz) zaměřený na oblast investování, sektorové analýzy pokrývající nejvýznamnější odvětví české ekonomiky a ČEKIA Stability Rating, který hodnotí pravděpodobnost úpadku firem v následujících dvanácti měsících. V roce 2009 ČEKIA vstoupila na slovenský trh. Více informací o produktech a službách společnosti ČEKIA je k dispozici na www.cekia.cz.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3