INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Přítí rok uplyne půlstoletí od vzniku závodu 10 v Rosicích u Brna v rámci Plynostavu Pardubice, z něhož se později stala společnost Moravský Plynostav. Ten se v roce 1992 přeměnil v akciovou společnost, a tak počítáme-li dobře, uběhlo letos rovných dvacet let... Původní závod 10 zajišťoval výstavbu plynových potrubí a produktovodů na území tehdejšího Jihomoravského a Severomoravského kraje, podílel se na výstavbě liniových úseků tranzitních soustav na území bývalé ČSSR i okolních států.

Na území Ukrajiny budoval plynovod Progres se zvláště složitým přechodem Karpat, v Maďarsku realizoval část liniové sekce ropovodu Adria. Významnými mezníky v jeho historii byly přeměna v podnik Moravský Plynostav, jeho přetvoření v akciovou společnost v roce 1992 a samozřejmě rok 2007, kdy GASCONTROL, společnost s r. o., odkoupila majoritní podíl akcií a stala se mateřskou společností. A jaká je současnost Moravského Plynostavu, a. s.?
Zabývá se výstavbou plynovodů a produktovodů prakticky všech dimenzí a tlaků z oceli i polyetylenu, přičemž vysoká kvalita provedení a rychlost prací jsou určujícími prvky činnosti této společnosti stejně jako ochrana životního prostředí. Za tímto účelem disponuje Moravský Plynostav řadou oprávnění a certifikací, je členem Českého plynárenského svazu, Asociace stavitelů plynovodů a produktovodů, Českomoravského sdružení pro plyn a dalších společenství. Jeho pracovní kolektiv tvoří na sto deset kmenových zaměstnanců s vysokou odbornou kvalifikací, jejíž udržování a zvyšování je pro vedení společnosti důležitou prioritou.
Moravský Plynostav je také starostlivým zaměstnavatelem, který nepodceňuje péči o pracovní prostředí, sociální služby, kulturní i sportovní vyžití svých pracovníků. Například pro sportovní aktivity zaměstnanců firma pronajímá jednou týdně sportovní halu. Poskytuje svým lidem penzijní připojištění, pětitýdenní dovolenou, půjčky pro bytové účely, příplatky na obědy i odměny k významným životním výročím. A aby byl výčet aktivit Moravského Plynostavu pokud možno plný, zbývá podotknout, že patří také k významným zaměstnavatelům regionu Rosicka.
Doslova živou legendou Moravského Plynostavu, a. s., je její předseda představenstva Ota Dvořák. Ve stavebním plynárenství působí od roku 1960, ve firmě samotné pak byl od jejího vzniku jako akciové společnosti v roce 1992 až do roku 2008 generálním ředitelem. Poté až do současnosti je Ota Dvořák předsedou  představenstva. Proto nebylo od věci malé společné poohlédnutí za uplynulými desítkami let:
S historií Moravského Plynostavu jste spojil velkou část svého života. Na co rád vzpomínáte a co naopak přinášelo mnoho starostí?
V dobrém se vzpomíná na všechny rozhodné okamžiky, včasné a kvalitně odvedené stavby investorovi, spokojenost všech spolupracovníků i obchodních partnerů a samozřejmě na slova uznání. Radostné vzpomínky vzbuzuje i fakt, že prakticky za celých 20 let existence akciové společnosti jsme nezaznamenali fluktuační tendence; lidé od nás odcházeli většinou jen do starobního důchodu, a tak se mohu domnívat, že byli spokojeni. A co se starostí týká, ty jsou a budou, ale vždy se nám je podařilo překonat. Ve stavebnictví to je věčný boj o zakázky, s vysokou konkurencí na trhu, ale to jsme zvládali. Jsem rád, že po celou dobu spolupráce v konsorciu GC GROUP naše společnost vykazuje velmi dobré ekonomické výsledky a přispívá k jejímu dobrému jménu.
Jakou etapou byl pro Moravský Plynostav jeho přerod v akciovou společnost a začlenění do konsorcia GASCONTROL GROUP?
Stali jsme se členem konsorcia jako firma se zaměřením na výstavbu vysokotlakých a velmi vysokotlakých potrubí, která pro tuto činnost vlastnila potřebnou techniku, mechanizaci a především odborně zdatný a zkušený kolektiv zaměstnanců. To byl také jeden z důvodů, proč mateřská GASCONTROL, společnost s r. o., začlenila Moravský Plynostav, a. s., do svého konsorcia. Stalo se tak v podmínkách vzájemné spolupráce, předávání zkušeností a navázání osobních a pracovních vztahů, a to vše dnes považujeme za velmi významnou etapu vývoje naší akciové společnosti. Vzájemná výpomoc a spolupráce je dodnes jednou z našich obrovských výhod v tvrdém konkurenčním prostředí. Těší nás, že za pět let činnosti v konsorciu GC GROUP přinesla naše společnost do jeho obratu bezmála miliardu korun výnosů.
Pro výstavbu plynovodů a produktovodů prakticky všech dimenzí máte nejen potřebné certifikace, ale zejména bohaté zkušenosti z působení doma i v zahraničí. Co bylo největší školou pro management, techniky a zejména dělníky nejrůznějších profesí?
Vlastníme řadu certifikátů. Kvality se týká ISO 9001:2008, svařování pak ČSN EN ISO 3834-2:2006, k environmentu patří ČSN EN ISO 14001:2005, s bezpečností práce souvisí ČSN OHSAS 18001:2008. A pokud jde o výstavbu, opravy či rekonstrukce plynových zařízení, je firma Moravský Plynostav, a. s., certifikována specializovanou společností Gas, s. r. o., v rozsahu S5, P2, což jsou termíny spíše pro lidi z oboru. Po celou dobu existence Moravského Plynostavu naši lidé pracovali na důležitých stavbách doma i v zahraničí. Z domácích staveb připomenu výstavbu tranzitního plynovodu DN 1000 v úseku Malešovice – Kralice, v úseku Brázdim – Kopeč či výstavbu plynovodu Brno – Klopotovice nebo plynofikaci obcí Přerovska, jižních i východních Čech. 
A pokud jde o zahraničí?
Podíleli jsme se například na výstavbě plynové elektrárny v Rize nebo plynovodu v Polsku. Byla to dobře odvedená práce často ve složitých podmínkách. Vždyť někteří investoři staveb zajišťují opravy plynovodů a produktovodů v obchodní odstávce několika dní a zvládnout vše v tak krátkém čase lze jen s maximálním nasazením v prodloužených směnách a ve dnech pracovního volna. A tyto zkušenosti dnes spolu s přístupem k novým technologiím, dodržováním pracovních postupů a zásad bezpečnosti práce tvoří naše jedinečné know-how.
Kterých významných investičních akcí jste se v poslední době zúčastnili?
Loni to byla například výstavba 10 km velmi vyskotlakého plynovodu (VVTL) v Polsku, budování podzemního zásobníku Třanovice. Letos se někteří naši nejzkušení zaměstnanci podílejí na výstavbě VVTL plynovodu Gazela, provedli jsme vysoce odborně náročnou rekonstrukci VVTL plynovodu Kyselovice – Libhošť, dále produktovodu Smyslov – Šlapanov pro státní podnik Čepro. Opomenout nelze ani rekonstrukce místních sítí, kde se řada nízkotlakých plynovodů převádí na střednětlaké a původní plastové potrubí je nahrazováno modernějším z kvalitnějších materiálů.
Co vyžaduje udržení vysokého standardu kvality jak z pohledu kvalifikace lidí, tak moderní techniky a technologií?
Je to především odpovědnost lidí za kvalitu práce u všech zakázek, přísná předvýrobní příprava dokumentace, kvalitní zabezpečení všech potřebných materiálů, dodržování technologických postupů pro každou operaci, ať již s ohledem na zemní práce, svařování, izolace či tlakové zkoušky. Patří sem také přísná mezioperační a výstupní kontrola odvedené práce. Stručně řečeno, v naší společnosti se od managementu po posledního zaměstnance důsledně dbá na dodržování kvality v rámci systému ISO 9001. K tomu samozřejmě přispívá jak obnova zastaralých dopravních, zdvihacích, svařovacích a jiných prostředků, tak i obnova a inovace pracovních nástrojů a pomůcek. A hovoříme-li o nově používaných materiálech a technologiích, patří sem rovněž proškolování a zácvik zaměstnanců v dělnických i technických profesích prostřednictvím dodavatelů těchto novinek. 
Jakou vidíte nejbližší i trochu vzdálenější budoucnost Moravského Plynostavu a s čím ji spojujete?
Akciová společnost Moravský Plynostav si vysokou kvalitou odváděných prací, seriozním a přístupným jednáním s obchodními partnery vybudovala přední místo mezi stavebními potrubářskými firmami. Z tohoto pohledu vidím v nejbliší i vzdálenější budoucnosti velmi dobrou perspektivu navzdory tomu, že trh s výstavbou nových regionálních plynovodů s vysokým tlakem postupně slábne. Společnost se proto dobře a včas transformuje na výstavbu, opravy a rekonstrukce plynovodních sítí i rekonstrukce stavebních produktovodů mimo plynárenské investory. Pro slibnou budoucnost hovoří i vysoká odbornost našich zaměstnanců, a to zvláště v rozhodujících důležitých profesích, jako jsou svářeči, strojníci a další. Máme dobré technické zázemí a je zde především kladný vztah všech zaměstnanců k závazkům společnosti.
Co dodat. V Moravském Plynostavu si každý, jak je zřejmé, uvědomuje cenu úspěchu, který nepřichází sám od sebe. A protože spolu s ostatními sesterskými společnostmi v rámci GASCONTROL GROUP všichni společně plují na jedné lodi, je zde zásada spolehnout se jeden na druhého za všech okolností víc než zavazující.
připravil Jiří Novotný

 

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3