INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Scholz 02Přestože společnost GGC Energy, s.r.o., vznikla teprve před čtyřmi lety, patří k současným pilířům sedmadvacítky firem v rámci skupiny GASCONTROL GROUP. Jejím zakladatelem a majoritním vlastníkem je společnost GASCONTROL, společnost s r. o. Minoritním vlastníkem je německá firma EKOTEK. Jak se již krátce po vzniku GGC Energy ukázalo, byla volba českého a německého kapitálu prozíravým počinem a dobrou synergií. Společnost se zaměřuje na projekci, výrobu, dodávky a montáž energetických zařízení s puncem eko-energie, o které je u nás a také v zahraničí velký zájem. O bližší podrobnosti jsme v rozhovoru požádali člověka nejpovolanějšího, jednatele GGC Energy, Kaye Scholze:

Co vše tvoří základ nabídky vašich energetických zařízení, která se osvědčují všude tam, kde je zájem o úsporná a výkonná řešení?

Nejdůležitější jsou právě požadavky našich zákazníků. Každý náš návrh je nabídkou šitou na míru. Používáme zařízení z různých zemí světa, ta nejlepší, která jsou na trhu dostupná, například mikroturbíny z USA, kompresory z Itálie atd. Vždy vycházíme z požadavků zákazníků na individuální, vysoce efektivní, ekonomická a ekologická řešení, která naplní jejich požadavky na úspory energií.

Logo GC PżevedenžZmínil jste mikroturbíny. Můžete přiblížit princip jejich fungování i možnosti využití, včetně portfolia nabídky dle výkonu?

Naše mikroturbíny mají jedinou pohyblivou část, vlastní rotor a patentované vzduchové ložisko, takže pracují bez jakýchkoli chladiv, maziv, olejů nebo vody. Spalují různé druhy paliv, např. zemní plyn, propan, skládkový, důlní plyn, pyrolýzní plyny, diesel, letecká, petrolejová i další paliva, například bioplyn na bázi metanu. Směs paliva se vzduchem v poměru 7:1 garantuje vysoce ekologický proces s velmi nízkými emisemi, což naplňuje celosvětový trend. Turbíny mohou pracovat paralelně s připojením do sítě, a také v ostrovním režimu, jako záložní zdroje (UPS). Množství vyprodukované energie se pohybuje v rozmezí od 13 kW do 4 a více MW, elektrická účinnost mezi 25 a 33 %. V případě kogeneračních, eventuálně trigeneračních instalací, jsme schopni dosáhnout celkové účinnosti až 93 %. Jednou ze specifik našich turbín je možnost přímého využití spalin, například k sušení nebo výrobě vysoce průmyslové páry. Pravidelnou údržbu a servis těchto zařízení provádí naši technici jednou ročně, díky tomu je zaručena krátkodobá odstávka mikroturbín. Naše mikroturbíny jsou schopny dostát všem ekologickým požadavkům stanoveným pro Českou republiku. Bližší informace o produktové řadě zmíněných zařízení lze najít na www.ggcenergy.cz

Jste jedním z oficiálních distributorů mikroturbín firmy CAPSTONE. Jakou tradici mají tato zařízení a co z této konkurenční výhody i závazku pro vás vyplývá?

Jako GGC Energy jsme jediným oficiálním, registrovaným distributorem společnosti Capstone Turbine Corporation pro český, slovenský a rumunský trh. Tato americká společnost se sídlem v Los Angeles byla založena v roce 1988 a je v současné době předním světovým výrobcem nízkoemisních systémů mikroturbín. Svá zastoupení má v Číně, Mexiku, Singapuru, Jižní Americe a ve Velké Británii. Byla první, kdo na trh uvedl komerčně životaschopné mikroturbínové jednotky produkující elektrickou energii. Tisíce těchto zařízení byly dodány zákazníkům po celém světě. Jde o oceněné systémy, které mají zdokumentovány miliony provozních hodin.

            Výhodou smluvního vztahu mezi společností GGC Energy a Capstone je naše konkurenceschopnost. V porovnání s jinými kogeneračními technologiemi na trhu jsme schopni uplatnit se i v těch oblastech, kde ostatní selhávají. V rámci globální sítě distributorů jsou všichni na stejné úrovni, rovnocenní, ke všem je přistupováno totožně. Oceňujeme nepřetržitý kontakt se servisním a zákaznickým oddělením Capstone, permanentní vývoj a inovaci produktů, které jsou založeny na praktických zkušenostech. Jedinou nevýhodou této vazby je fakt, že se zaměřujeme pouze na technologie mikroturbín, jejich doplňujících zařízení a příslušenství.

Velkému zájmu se ve vašich řešeních těší zvláště ORC technologie, tedy generátory pro využití zbytkového tepla. V čem spočívá jejich výjimečnost?

ORC technologie je velmi šetrná k životnímu prostředí, odpadní teplo se používá k další výrobě elektrické energie. Zájem o tuto technologii byl opravdu velký, ale po změně systému dotací v České republice se tato vysoce kvalitní zařízení stala pro většinu zákazníků až příliš nákladná. S ohledem na tuto skutečnost se snažíme odpadní teplo redukovat jinými technologiemi, například výrobou páry nebo přímým sušením.

Zvláštní kapitolu v nabídce GGC Energy tvoří ostrovní trigenerační systémy. O co jde a jaká je jejich největší výhoda?

Princip ostrovního trigeneračního systému spočívá v samostatné, na rozvodné síti nezávislé výrobě energie, tepla a chladu různých rozsahů. Jediným požadavkem zůstává napojení na plyn a vodu. Výhodou této instalace je, že není rozhodující její lokace, kvalita a spolehlivost rozvodné sítě a rovněž drahé tarify regionálních dodavatelů elektrické energie. Toto řešení může být tak komplexní, že v každém okamžiku získáte tolik energie, kolik potřebujete, od pohotovostního režimu až po maximální výstupní výkon.

Mezi významné zakázky poslední doby patřil například projekt Energo-centra v administrativně-obchodním středisku v Soči, které mělo svou premiéru při zimních olympijských hrách, a řada dalších. Byla to pro vás dobrá zkušenost?

Ano, projekt v Soči je pro naši společnost skutečně velmi dobrou referencí. Kombinace zařízení a technologií, kterou jsme při realizaci tohoto projektu použili, představuje současný celosvětový technologický vrchol. Zopakovat toto řešení někdy v budoucnu bude poměrně obtížné, protože použití ostrovního trigeneračního systému není pouze ekonomickým rozhodnutím, ale v tomto případě hrají zásadní roli i další dovednosti.

            Stále jsme však v kontaktu se zákazníky, zvláště v Rumunsku, kteří by rádi použili záložní zdroje elektrické energie v této konfiguraci.

Jak se vám jeví letošní rok z pohledu zahraničních zakázek?

V tomto roce se zaměřujeme, kromě tuzemského, hlavně na slovenský a rumunský trh, samozřejmě ve spolupráci s mateřskou společností GASCONTROL.

připravil Jiří Novotný

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3