INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

IMG 023Začátkem prosince 2018 se středem kvalitářského světa Česka, ale nejen jeho, stal kongresový hotel Clarion v Praze. Konala se zde tradiční podzimní konference České společnosti pro jakost. Jejím ústředním tématem bylo motto Kvalita a svět 4.0, které více či méně prolínalo všemi plenárními přednáškami i dalšími příspěvky.

Nové místo konání a další okolnosti přinesly řadu menších i větších změn v organizaci i programu konference. Nové byly nejen prostory, ale i struktura programu, a zejména pořádání samostatného galavečera s předáváním cen vyhlašovaných Českou společností pro jakost. 

Už v předsálí poutaly pozornost účastníků prezentační stánky České agentury pro standardizaci (ČAS) a několika firem, popředí kongresového sálu vedle pódia s předsednickým stolem a tradičním řečnickým pultem pak dominoval naleštěný vůz Škoda Kodiaq RS.

IMG 051Zahraniční hostéO datech budoucnosti

Tou nejdůležitější novinkou byl však plenární program prvního dne (3. prosince), v němž oproti minulým letům převažovaly příspěvky vynikajících zahraničních odborníků na kvalitu, digitalizaci a automatizaci. Spolu s vystoupeními tuzemských přednášejících naplnily a předčily očekávání zaplněného sálu. Potvrdilo se nám, že o informace a předávání si zkušeností ohledně kvality řízení a kvality jako takové mezi firmami a organizacemi je nebývalý zájem.
Prvním přednášejícím byl Eric Janssens, generální ředitel EOQ, s příspěvkem na téma Výzvy kvality v současné době. Následovali T. Prefi (P3 Group, Německo, Kvalita 4.0 – Kvalita pro digitalizaci, nebo digitalizace pro kvalitu?), P. Kubeš (ČAS, Průmysl 4.0 v kontextu evropské normalizace) a Guy Bar-Yosef (Rafael, Advanced Defense Systems, Izrael, Kvalita 4.0 – rozšířená realita a big data ve světě kvality). O to, jak je to s vášní pro excelenci, která vedla až k získání Globální ceny EFQM za excelenci, se s námi podělil Thomas-Joachim Fritsch, ředitel pro zlepšování v závodě Bosch v německém Blaichachu. O moderních metodách využívání digitalizace v Aerospace, jako jsou např. „digitální dvojčata“ (Digital Twin – propojuje fyzický konkrétní produkt v reálném světě s virtuálním produktem ve virtuálním prostředí pomocí dat a informací digital thread) hovořil Milan Šlapák, prezident General Electrics CR & SK. Oproti tomu „zpět do reality a nohama na zem“ nás vrátil Filip Dřímalka z Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR, který nastínil pohled na Průmysl 4.0 očima malých a středních podniků.

IMG 043Nová cesta oceňování
je Ambasador kvality

Součástí programu prvního dne a jeho slavnostním vrcholem byl pak Galavečer České společnosti pro jakost s předáváním ocenění, která tradičně i nově vyhlásila ČSJ. O vítězích a oceněných jste si mohli přečíst v minulém vydání našeho časopisu na straně 12.
Lidský faktor jako začátek i konec řetězce

Druhý den ráno byly na programu tři paralelní sekce a po obědě plenární zasedání se závěrem konference. Největší počet účastníků si vybral sekci Zdroje pro Průmysl 4.0, kde vystoupili především odborníci z ČSJ a Škoda Auto. Mluvilo se o trendech v údržbě, technické kontrole a měření, jak organizovat kvalitu v budoucnu v kontextu digitalizace a automatizace, o trendech v IT a jak se s nimi vyrovnat z hlediska managementu kvality a o kompetencích pro Průmysl 4.0.

Náplní další sekce bylo téma Služby 4.0, kde mj. odborníci z ČSJ a VŠE představili výsledky průzkumu Využití Průmyslu 4.0 pro provádění interních auditů, hovořilo se o internetu věcí v oblasti krizového řízení a o digitalizaci v oblasti HR.
Třetí sekcí byl workshop Lidé 4.0. Diskutovalo se zde o generacích Y, Z a Alfa a jejich vlivu na trh práce. O jejich postojích, očekáváních a o tom, co s tím mohou dělat manažeři při motivaci mladé generace.

Závěrečné plenární zasedání mělo
dva velmi rozdílné body programu

Prvním byl „kulatý stůl“ věnovaný automobilovému průmyslu. Zde diskutovali, zejména na základě otázek položených a preferovaných účastníky konference pomocí aplikace Sli.do, zástupci Škoda Auto Michael Skočdopole a Petr Dytrych, zástupce dodavatelů do automobilového průmyslu Antonín Krejčí a zástupce certifikačního orgánu vedoucí auditor CQS Jan Jílek.
IMG 012Posledním řečníkem pak byl David Gruber se svou pro každého zajímavou, svým pojetím i formou přednesu originální přednáškou
Argumentační fauly (řečnické triky) všech zemí a dob – a obrana proti nim. A rozhodně nepřednášel, jak tomu často před koncem některých akcí v odpoledních hodinách bývá, poloprázdnému sálu, v auditoriu bylo až do úplného závěru významné množství posluchačů.

SYMA bude v březnu

Na závěr konference pak už jen předsedkyně ČSJ Elena Stibůrková a výkonný ředitel Petr Koten poděkovali všem za účast a s předstihem všechny pozvali na jarní konferenci SYMA, která se bude konat ve dnech 20. a 21. března.

David Kubla

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3