INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Petr Kosiner Vladimiür ZikmundaVladimír Zikmunda (vpravo)Řekne se knedlík. Jenže co to vlastně je? Samozřejmá příloha k vepřo zelo? Nebo pokrm, který je neodmyslitelnou součástí české kuchyně? Kdoví, když prvním doloženým je ten z Číny! Každopádně knedlík v mnoha rozmanitých podobách patří k naší stravovací tradici a každý řádný Čech je na něj patřičně hrdý. Parádní gulášek nebo svíčková s knedlíkem, knedlík bramborový k pečenému králíkovi a špenátu, knedlík švestkový s mákem jako královský pokrm, knedlík chlupatý, karlovarský, špekový... Kynutý knedlík plněný povidly, knedlík borůvkový jako naprostá delikatesa... A třeba i knedlík rodinný, který si vaří každý sám podle své chuti, odvahy či inspirace předků. Knedlík je totiž příležitostí. Je motivací k tvořivému přístupu k životu v kuchyni.

Firma, která u nás proslula výrobou knedlíků v prvotřídní kvalitě a rozmanitosti, se jmenuje Knedlíky Láznička s.r.o. Její šéfknedlíkář Petr Kosiner je nadšenec, který knedlíkům zasvětil kus svého profesního života. On je vládcem výroby v Praze, a také mistrem vynalézačem dalších receptur. Podílel se rovněž na přípravě skvostného díla nazvaného Velká knedlíková kuchařka, již vydala v roce 2020 zmíněná společnost. Jde o unikátní počin, takový, který si naše národní kultura zasloužila. O knedlících se tu dovíte tolik, že vás to naladí zkusit se v tomto mistrovství zdokonalit, uvařit knedlíky, potěšit srdce své i hostů u vašeho stolu.

Knedlíky Láznička mají na svém kontě také řadu ocenění. Například v soutěži Česká chuťovka již firma získala 29 cen a v roce 2018 bodovala také v soutěži Marketér roku. Nadšencům i široké veřejnosti nabízí nespočet receptů na svém webu i na Facebooku. Jednatele Vladimíra Zikmundy jsem se proto zeptala:

Váš sortiment je neuvěřitelný. Vyrábíte na sto druhů knedlíků. To jich skutečně tolik existuje? Nebo dokonce více?

Knedlíků existuje nepřeberné množství. V našem „knedlíkovém“ seriálu na Facebooku jsme představili již 239 druhů a variant knedlíků a zdaleka nekončíme. Výběr 144 druhů knedlíků najdete ve Velké knedlíkové kuchařce, kterou jsme vydali v roce 2020 s podtitulem Veletucet knedlíků v české kuchyni. Někteří recenzenti tuto unikátní kuchařku označují jako „knedlíkovou bibli“.

Které jdou nejvíce na odbyt? A kolik to představuje například kilogramů, metráků, kusů za rok?

Posviücenskyü knedliük kachnaNaším cílem není vyrábět obrovské objemy, to necháváme jiným. Důležitá je pro nás chuť a kvalita. Pro maloobchodní prodej na e-shopech je k dispozici základních zhruba 25 druhů knedlíků, jde řádově o stovky tisíc balení za rok.

Klasické houskové, bramborové, špekové, karlovarské... A jaké další?

Pro catering nabízíme více než sto druhů knedlíků. Důležité je, že jsme schopni uvařit neobvyklé druhy a formáty knedlíků v podstatě „na míru“ pro jednotlivé akce.

Nejnovější kousek vaší nabídky?

Rozhodně můžeme doporučit pikantní dýňové nočky. Jejich sezóna přijde opět na podzim.

Nastalo období knedlíků jahodových. Vy je plníte zásadně českými jahodami pěstovaných našimi zemědělci. Myslíte, že proto lidem tak moc chutnají?

Jahody jsou velmi oblíbené. Snad každý je má spojené s dětstvím a létem. V posledních letech nabízejí obchodní řetězce jahody z dovozu většinu roku. Vypadají krásně, ale jsou chuťově nevýrazné a do knedlíků se prostě nehodí. Česká jahoda vypěstovaná na poli a na sluníčku je prostě něco dočista jiného.

Kdo knedlíky od vás odebírá, kde si je můžeme koupit, ochutnat, objednat?

Naše knedlíky je možné koupit na e-shopech Rohlik.cz a Scuk.cz.

A zkoušeli jste třeba také špendlíkové? Z ovoce, které roste planě vlastně kdekoli? Já ano, jsou pikantnější než ty klasické švestkové... Jsou vynikající...

Neustále testujeme nové možnosti. Náš šéfkuchař, Petr Kosiner, má knedlíky jako životní vášeň. Spousta zajímavých nápadů se skrývá v rodinných a regionálních receptech. Zajímavý zdroj nápadů také představují naši fanoušci na Facebooku (už jich máme více než 31 000).

Jaké knedlíky jíte rád vy?

Rád experimentuji.

Umíte i ty bez lepku či bez laktózy? Bude o ně stoupat zájem?

Knedlíky bez laktózy běžně děláme. Knedlíky bez lepku umíme, ale nevyrábíme je, protože by vyžadovaly samostatný provoz z důvodů vyloučení druhotné kontaminace.

Jaké jsou na přípravu nejnáročnější? Musí se na ně použít speciální mouka či neobvyklé ingredience?

Knedlík není žádná věda. V podstatě to chce jenom vědět jak na to, opatřit si kvalitní suroviny a pak už jenom experimentovat, dokud se to nepodaří. V jedné historické kuchařce jsme našli zajímavou úvahu: „Mladá dívka by neměla vůbec uvažovat o sňatku, dokud se nenaučí uvařit skvělý houskový knedlík...“

Který národ je podobně knedlíkový jako český? Nebo jsme přeborníci v konzumaci knedlíků právě my?

Historicky nejstarší knedlíky se vyráběly (a stále vyrábějí) v Číně. Pokud jde o Evropu, tvoří knedlíky významnou složku potravy v několika sousedních zemích a často není vůbec jasné, odkud ten či onen knedlík vlastně pochází.

VKK obaülkaKdyž slyší výživový poradce slovo knedlík, ježí se mu vlasy na hlavě. Co si o tom myslíte?

Krásně to vyjádřila ve své recenzi Velké knedlíkové kuchařky prof. Ing. Jana Dostálová, CSc., (Společnost pro výživu): Pod názvem knedlík si téměř každý představí „nezdravou potravinu“. Po přečtení výše uvedeného výčtu surovin (z nichž řada patří k potravinám doporučovaným ke správné výživě), které nabízí k přípravě knedlíků představovaná kuchařka, vidíme, že i knedlíky mohou být součástí zdravého jídelníčku, zvláště když si jich na talíř nenandáme mnoho.

Patříte k legendě soutěže Česká chuťovka. Zúčastníte se i letos?

Soutěží Česká chuťovka a Dětská chuťovka se zúčastňujeme pravidelně. Od roku 2014 jsme pro své knedlíky získali již 29 ocenění. Rozhodně se chystáme na toto klání i letos.

za odpovědi poděkovala Eva Brixi

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3