INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Foto kavárna bistro pekárna16. říjen je od roku 1945 známý jako Světový den chleba a pečiva. Pro Čechy, pro které je pečivo nepostradatelnou součástí jídelníčku, byl tento den skvělou příležitostí připomenout si význam pekařského řemesla.

Tento den mimo jiné oslavuje schopnost soběstačnosti České republiky ve výrobě kvalitního pečiva za dostupné ceny. Udržitelnost tohoto stavu je však čím dál složitější. Cena pečiva v ČR je stále jednou z nejnižších v EU, což svědčí o efektivitě českých pekařů, kteří neustále pracují na udržení kvality za dostupné ceny. Udržení dobré kvality za nízké ceny je stále složitější, protože rostoucí provozní náklady, nízká ziskovost oboru a nedostatek kvalifikovaných zaměstnanců a pracovníků, kteří by zvládali pracovat v nočních hodinách a o víkendu, zhoršuje udržitelnost stavu pekárenského průmyslu.

Navzdory výzvám, jako byl nárůst cen energií a surovin v posledních letech, dokázali čeští pekaři pečivo zdražit méně, než by se očekávalo. „Až do roku 2022 byla cena pečiva po dobu 10 let stabilní, přičemž skokové zvýšení přišlo až v souvislosti s událostmi jako válka na Ukrajině, kdy se zvýšily ceny energií, obilí a další vstupy. Od té doby však došlo spíše k mírnému poklesu dodavatelských cen i přesto, že za poslední dva roky stoupla inflace o dalších 10 %,“ říká Bohumil Hlavatý, výkonný ředitel Svazu pekařů a cukrářů v ČR.

Platy pekařů jsou dlouhodobě nízké
V roce 2024 činí průměrná měsíční hrubá mzda českého pekaře přes 32 000 Kč. Během uplynulých let sice rostla rychleji než u většiny odvětví, přesto zůstává ve srovnání s jinými profesemi či celorepublikovým průměrným platem, který je téměř 46 000 Kč, nízká. „Platy v našem oboru jsou dlouhodobě nejnižší a pekaři si zaslouží, i vzhledem k náročnosti jejich povolání, lepší platové ohodnocení. K drobnému nárůstu mezd v našem oboru v uplynulých letech sice došlo, ale stále není dostatečný a pro mnoho mladých lidí může být demotivační. V blízké budoucnosti můžeme čelit akutnímu nedostatku kvalitních pekařů,“ dodává Bohumil Hlavatý.

Pekařina se neustále vyvíjí
„České pekárny prošly a nadále procházejí řadou modernizačních procesů, které s sebou nesou značné náklady, od nákupu kvalitních surovin, přes nové energeticky úspornější pece a stroje až po investice do solárních kolektorů a tepelných čerpadel,“ potvrzuje chlebový someliér Stanislav Janíček a dodává: „I pekařina se neustále vyvíjí a rovněž se mění preference spotřebitelů. V posledních letech můžeme nejen ve velkých městech pozorovat otevírání nových tzv. bistro pekáren s návratem k řemeslné výrobě.“

Světový den chleba a pečiva
Tento svátek všech pekařů vyhlásila Mezinárodní unie pekařů a cukrářů (UIBC). Svátkem základní lidské potraviny se přihlásila k 16. říjnu, který v roce 1945 vyhlásila Organizace spojených národů pro výživu a zemědělství (FAO) jako den boje proti hladu. Světový den chleba se slaví v řadě zemí, včetně České republiky, zpravidla formou odborných konferencí a osvětových akcí, dnů otevřených dveří v pekárnách, ochutnávkami chlebového sortimentu, setkáváním pekařů a propagací chleba jako základní a nepostradatelné lidské potraviny.

(tz)

Slovo ke dni

  • Prázdninový čas po celý rok

    Poslední dva roky pozoruji velmi zvláštní fenomén. Týká se přítomnosti v práci. Je to jasné, po covidu se na nás řítí dynamika dosud nevídaná. Nicméně tak nějak se změnil rytmus svátků, volna a dovolených. Vánoční prázdniny dětem sice končí na začátku ledna, ale v mnoha firmách klíčoví lidé do pracovního rytmu vplouvají až v polovině měsíce. Pak přichází 15 dní intenzivní práce. Po ní, od počátku jarních prázdnin, lidé rotují po horách a za stůl usedají přerušovaně až do konce března. Velikonoce odstartují další dovolenkový turnus. A květnové svátky mnozí využijí na odpočinkovou víc než týdenní šňůru. Od poloviny června se dostáváme na vlnu letních dovolených, která ustává až s půlkou září. Až potom se do půlky prosince rozjedou naplno kolečka pracovní aktivity, protože rok se pomalu s tím další schází. A pak je vánoční rádiový klid....

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Červen 2025

INZERCE

Partneři

 

Partneři plus:

 

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2 audepor

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

predseda 2024

Úřad průmyslového vlastnictví je jedním z nejvíce digitalizovaných orgánů české státní správy 25. duben 2025

Získat patent na unikátní technologii zpracování listí stromů k výrobě ultra tenkých izolačních desek, díky nimž nebude třeba v objektech topit, nebo na využití kopřivy tak, že se znásobí její blahodárné účinky na poškozené kolenní klouby, to by jistě bylo terno. Ukázalo by se, že myšlenek, které dobře poslouží lidstvu, není nikdy dost, a že jsou, převedeny do praxe, stále vítané.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Speciální příloha

titulka web

Otevřít PDF

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto  cmsm105caim200 AVLOGOM3