INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Jiří HorákJiří HorákKvětiny odjakživa patřily do našich zahrad, parků, domovů, do recepcí firem, hotelů a dalších prostor. Mají zvláštní dar. Roz­jasňují lidem náladu, přinášejí radost a povznášejí mysl. Vědí to spotřebitelé i profesionálové, kteří se o přísun květin k nám všem starají. Uplynulé měsíce nebyly pro ně nejjednoduššími. Ohlédnutí za nelehkým rokem 2021 květinářů a floristů s nadějným výhledem do příštích dnů nastínil v rozhovoru předseda jejich svazu Ing. Jiří Horák.

Jak se vydařil květinářům uplynulý rok?

Celá republika se po většinu roku 2021 potýkala s covidem-19 a nejinak tomu bylo i u nás. Proto jsme se situací hodně zabývali. Spolupracovali jsme s dalšími profesními svazy, asociacemi a uniemi. Touto jednotou se nám podařilo udržet naše firmy otevřené. Situace byla loni ještě dramatičtější než v roce 2020, ale i tak se povedlo udržet naše obchody v provozu k nelibosti některých, proč právě my, a ne oni. Na to já mám jedinou odpověď: Květiny a kytice jsou jedním ze základních prvků kultury společnosti a jsem přesvědčen, že jako český národ kulturní jsme. Snažili jsme se květinami také šířit dobrou náladu, a to je také velmi důležité. Ale abych se vrátil k otázce. Nebyl ten rok tak úspěšný jako rok 2020, ale jsme spokojeni. Věřím, že stejně tak jsou spokojeni i naši zákazníci.

Co vám udělalo vloni největší radost a na co byste rád rychle zapomenul?

Na to je těžko jednoznačně odpovědět. Mohl bych připomenout několik událostí jak dobrých, tak špatných. Co mě nepotěšilo, to byl nedostatek materiálů pro naši práci a hodně moc se zdržely dodávky. A hlavně, dramaticky rostly vstupy, ať už energie, nebo další.
A co mě potěšilo? Asi to, že kolegové rok ve zdraví zvládli nebo alespoň s minimálními. To, že se oboru docela dařilo, že jsme se v červnu sešli v hojném počtu na Květinářských a floristických dnech 2021 na ČZA v Mělníku, a také to, že v září se uskutečnil jubilejní 50. ročník Děčínské kotvy – Mistrovství floristů ČR. Další naší významnou aktivitou byly semináře pro učitele floristiky na MENDELU Zahradnické fakultě v Lednici, které vedl Jan Milt. Pro květináře jsme pořádali semináře v Praze. Téma se zaměřilo na biologickou ochranu květin s využitím zkušeností německého květináře. Všechny semináře se uskutečnily díky podpoře Ministerstva zemědělství v rámci NNO. Velmi zajímavou zkušenost nám přineslo propojení floristiky s písněmi sboru Hron v Náchodě. Zdejší nádherné divadlo umění floristů, ale i sboru, jen dokreslilo.

Změnil se vztah Čechů ke květinám, nebo těžké časy s covidem jejich lásku k nim ještě posílily?

P2Covid sehrál v životě každého z nás nějakou roli. Dá se říci, že nám jako oboru docela pomohl. Nějak, i nechtěně, jsme se častěji než jindy dostávali do médií. Lidé se díky zelenému vývoji v Evropě a potřebě zkulturnit i vlastní prostor začali intenzivně obklopovat květinami a zelení. Ale bude to ještě nějakou dobu trvat, než to bude jev setrvalý a život s květinou bude neodmyslitelnou a každodenní naší potřebou, i když nás provází od narození až po konec života. Jejich krása měla by pomoci šířit dál dobrou náladu a pohodu.

Čím chcete překvapit veřejnost v roce 2022? Nebo vsadíte na to osvědčené, vyzkou­šené?

Asi nebudeme překvapovat. Chceme dodávat pěkné květiny v co nejlepší kvalitě, a lidem tak pomoci rozdávat radost. Věřím, že i v roce 2022 bude naše republika plná květin a že i lidé, kteří mají balkón bez květin, si jej osází. Že i města najdou prostředky ke zkrášlení veřejných prostranství, a tím se stane naše republika ještě pěknější.

Bude pokračovat projekt Česká květina?

Je mnoho důvodů, proč by tato aktivita Svazu květinářů a floristů České republiky měla pokračovat. Jednak umíme vypěstovat kvalitní české květiny od primulí, macešek a dalších dvouletek, mnoha balkónových květin, ale také hortenzií, chryzantém, bramboříků, azalek a vánočních hvězd. Dalším důvodem je to, že se nemusí květiny tady pěstované převážet skoro přes půl světa a zatěžovat dopravou nejen životní prostředí. Je tu i důvod sociální, že lidé mají práci a ta jim přináší výdělek.

Dotýkají se rostoucí ceny energií vašeho oboru tak, že mohou ohrozit mnoho českých firem? Nebo víte, jak se se zdražováním vyrovnat?

Raketový a podle mého názoru nezdůvodnitelný a nezvládnutelný nárůst cen energií jistě ovlivní chování řady našich firem. Dalším důležitým činitelem, který rozhodování firem ovlivní, je průběh počasí. Ale jsem optimista, protože řada květin se začala pěstovat již ke konci třetího čtvrtletí roku 2021, a tak není jiná cesta než pěstitelské období dotáhnout do konce. I nás se však dotkne navyšování cen. O kolik, to je nyní velmi těžké odhadnout a předpovídat.

Máte nějaké přání, ať už se týká vás osobně, květinářů a floristů, nebo celé naší společnosti?

Vnímám svět z té lepší stránky. Věřím, že si lidé chtějí užívat každý den. A pokud to bude s květinou a v dobré společnosti, tak bude všem lépe. Věřím v dobro v každém z nás, a proto i v krásný úspěšný rok 2022 celé naší země.

aby se tato vize vyplnila, popřál Pavel Kačer

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3