Ekonomika se probudila a dává všem ekonomům důvod k mírnému optimizmu. Čísla, která přicházejí z Českého statistického úřadu, jsou téměř ve všech směrech lepší než loni. Zpřesněná data o vývoji HDP ve druhém čtvrtletí 2014 (0,0 % mezičtvrtletně, 2,7 % meziročně) potvrdila mírně optimističtější obrázek, než jaký naznačoval předběžný odhad.
Nové komerční reality jsou opět v kurzu, krize je zapomenuta. Investiční objemy za prvních šest měsíců roku 2014 dosáhly hranice 680 milionů eur. Od roku 2011 to představuje nejlepší pololetní výsledek. Už počtvrté objem realitních investic v České republice překonal hranici 650 milionů eur.
Co se stane se zdravotním pojištěním, když zemře plátce – živnostník? Je třeba po jeho smrti urovnat vztah ke zdravotní pojišťovně?
Co nejvíce ovlivňuje kvalitu našeho života? Na tuto otázku odpovídalo v rámci krátkého průzkumu společnosti Bayer 500 Čechů a 500 Slováků. Průzkum, který se v obou státech realizoval ve stejnou dobu, ukázal několik odlišností mezi povahou obou národů.
Nákupy na letních dovolených jsou velmi oblíbené. Kvůli nižším cenám si Češi v zahraničí stále častěji pořizují oblečení, obuv a další suvenýry. Mezi destinace s velkými nákupními možnostmi patří Španělsko, Bulharsko a Turecko. Ačkoliv se pro mnohé stala lákadlem nízká cena, nakoupené zboží z ciziny s sebou nese jistá rizika. Odborníci varují před nízkou kvalitou zboží, nemožností reklamace, ale i před výdaji za pokuty, cla a dokonce správní řízení.
Personální agentura Grafton Recruitment zveřejnila výsledky svého průzkumu jazykových znalostí uchazečů o zaměstnání. Z přehledu vyplývá, že úroveň jazykových znalostí většiny testovaných je průměrná až podprůměrná. Nejlepší znalosti prokázali testovaní ve francouzštině, naopak nejméně „jedniček“ dostali kandidáti z angličtiny. Překvapivě nízká je mezi Čechy znalost němčiny, a to i přesto, že trh práce nyní němčinářům nabízí řadu pracovních příležitostí, a to především ve výrobních firmách.
Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...
Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.
Pokračování ...