INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

trh úraceZaměstnavatelé v České republice hlásí pro druhé čtvrtletí 2020 mírně pozitivní náborové plány. 8 % zaměstnavatelů očekává nárůst počtu pracovních sil, 3 % předpovídají snížení počtu pracovních sil a 89 % zaměstnavatelů nepředpokládá žádné změny.

Na základě těchto údajů vykazuje Čistý index trhu práce pro Českou republiku pro druhé čtvrtletí 2020 hodnotu +5 %. Optimismus firem je ale od konce roku výrazně menší

Vyplývá to z výsledků průzkumu „ManpowerGroup Index trhu práce“, který zveřejnila solečnost ManpowerGroup Česká republika.

V rámci průzkumu ManpowerGroup Index trhu práce pro druhé čtvrtletí 2020 byla všem účastníkům vybraného reprezentativního vzorku 750 zaměstnavatelů v ČR položena otázka: „Jak očekáváte, že se změní celkový počet zaměstnanců ve vaší společnosti v následujícím čtvrtletí do konce června 2020 v porovnání s aktuálním čtvrtletím?“

„Nezaměstnanost v meziročním srovnání nadále klesá a vývoj trhu práce by měl být pozitivní ve všech hlavních zaměstnavatelských sektorech i v druhém čtvrtletí roku. Ve srovnání s nevídanou náborovou aktivitou firem, která se naplno projevila v polovině roku 2015 a trvala 4 roky, jsou naše poslední 3 kvartální výsledky měření nálady zaměstnavatelů výrazně nižší, nicméně stále pozitivní. Nejoptimističtějšími sektory jsou stavebnictví a obchod, nejvíce nabírají zaměstnavatelé v Praze – a to především ti velcí, 16 % z nich bude ve druhém čtvrtletí nabírat nové zaměstnance,“ řekla Jaroslava Rezlerová, generální ředitelka ManpowerGroup Česká republika.

Porovnání organizací podle velikosti

Zaměstnavatelé ve všech čtyřech kategoriích podle velikosti podniku očekávají nárůst počtu pracovních sil. Zaměstnavatelé s více než 250 zaměstnanci hlásí nejsilnější náborové prostředí s Čistým indexem trhu práce +14 % (16 % bude nabírat a 2 % propouštět). Mikropodniky a střední podniky vykazují stabilní náborové aktivity s Čistým indexem trhu práce +4 %. Malé podniky očekávají stagnující náborové plány s Indexem +1 %.

Porovnání dle odvětví

Zaměstnavatelé ve všech sedmi odvětvích předpovídají pro nadcházející čtvrtletí zvyšování počtu pracovních sil. Nejsilnější náborové prostředí předpovídají zaměstnavatelé v odvětví Stavebnictví s Indexem +12 % a Velkoobchod a maloobchod s Indexem +9 %. Ubytování a stravování očekává pozitivní náborové aktivity s Indexem +7 %¬. Nejslabší trh práce s Indexem +2 % předpovídají zaměstnavatelé v odvětví Ostatní výroba (kde je zahrnuta Těžba nerostných surovin, Výroba a rozvod elektřiny, plynu a vody a Zemědělství, myslivost, lesnictví a rybolov).

Regionální srovnání v rámci ČR

Zaměstnavatelé ve všech třech regionech očekávají v příštím čtvrtletí nárůst počtu pracovních sil. Nejsilnější optimismus hlásí zaměstnavatelé v Praze s Indexem +7 %, následuje Morava s 6 % a Čechy hlásí Čistý index trhu práce +3 %. V porovnání s předchozím čtvrtletím zaměstnavatelé v Praze hlásí zlepšení náborového prostředí o 4 procentní body. Index v Čechách a na Moravě zůstává relativně stabilní.

Globální pohled

Výsledky průzkumu pro druhé čtvrtletí 2020 ukazují, že zaměstnavatelé ve 42 ze 43 zemí a oblastí plánují v nadcházejícím čtvrtletí zvýšit počet pracovních sil. V porovnání s předchozím čtvrtletím náborové aktivity pro druhé čtvrtletí posílily ve 23 ze 43 zemí a oblastí, oslabily v 11 a zůstaly beze změny v devíti. Ve srovnání se stejným obdobím předchozího roku je náborové prostředí příznivější v 14 zemích a oblastech, oslabilo ve 22 a zůstalo beze změny v sedmi. Nejsilnější trh práce očekávají zaměstnavatelé v Chorvatsku, Řecku, Japonsku a Tchaj-wanu, zatímco nejslabší náborové aktivity hlásí Panama, Hongkong, Polsko a Jižní Afrika.

Další výsledky průzkumu ManpowerGroup Index trhu práce budou zveřejněny 9. června 2020.

Více informací o průzkumu a detailní výsledky všech zemí najdete na stránkách www.manpowergroup.com v sekci Research Center nebo na www.manpowergroup.cz/pruzkumy/ 

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3