INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

1 obcohdOndřej Parpel, výkonný ředitel společnosti OPT OnDemand, evropský poskytovatel služeb tisku a kompletních dodávek produktů na vyžádání pro velkoobchodní i maloobchodní firmy z celého světa obchodující s reklamním zbožím, nastiňuje predikce na změny a očekávaný vývoj v segmentech tzv. print on demand a fullfilment e-commerce/retailu.

Covid pročistí trh práce

Už několik posledních let je v České republice a sousedních zemích díky velmi nízké míře nezaměstnanosti velkým problémem najít kvalifikovanou pracovní sílu. Nyní v době pandemie, kdy jsou určité segmenty trhu těžce zasažené různými omezeními a poklesem poptávky, někteří lidé na jedné straně přišli nebo přijdou o práci v těchto paralizovaných odvětvích, ale na druhou stranu mají příležitost najít nové uplatnění v jiných odvětvích. Zatímco odvětví gastronomie, cestovního ruchu, kultury, služeb a klasický maloobchod ztrácí díky omezené poptávce a restrikcím tržby, odvětví e-commerce (online retail) zažívá boom prakticky ve všech svých segmentech a kategoriích. V letošním roce tak očekávám pokračující zvýšený přesun zaměstnanců z nejpostiženějších oborů do online služeb a e-commerce a také rostoucí investice firem i samotných zaměstnanců na rekvalifikace pracovníků. Zaznamenal jsem, že i naše vláda např. přes MPSV a další ministerstva, asociace a sdružení již nabízí různé podpůrné programy na taková přeškolení a rekvalifikace s cílem zvýšit kvalifikaci a adaptabilitu zaměstnanců. Role technologií dále razantně poroste a kdo nebude schopen se přizpůsobit digitalizaci procesů a způsobů práce, ten bude mít na pracovním trhu ve skupině kvalifikovaných pozic do budoucna ztíženou pozici.

Budou stroje řídit lidi nebo naopak?

V našem oboru působení v tzv. print on demand a fulfillment (potisk a vyhotovení zboží na vyžádání) očekáváme velké investice do automatizace a informačních technologií obecně. Všechno, co se dá automatizovat, řídit a ovládat přes stroje či online aplikace půjde tímto směrem. V současné době už se to týká plánování výrobních procesů, řízení skladů a inventářů. Dnes je typickým příkladem například systém tzv. „pickers“ (sběračů), který používají firmy jako Amazon. Díky robotizaci, když jste ve skladu, který používá tento systém, tak jde zboží za vámi, ne vy za ním. Na jedné straně tedy bude rutinní manuální práce lidí stále více nahrazována technologiemi, ale na straně druhé bude ze strany firem obrovská poptávka po lidech, kteří budou umět tyto systémy a technologie programovat a řídit, tedy po kodérech, developerech, systémových architektech apod., a samozřejmě i po lidech, kteří s těmito online systémy budou umět pracovat.

Hlavní vliv v této oblasti bude mít nástup prodejního principu „direct to consumer - D2C“ (přímý prodej zákazníkovi). Až se naše firma přesune do struktury hybridní výroby a vzniknou systémy předem připravených objednávek, kde už ve výrobě budeme vědět, nebo minimálně tušit a predikovat, co spotřebitelé chtějí. Zákazníci si budou moci produkty vybrat online přes e-shop, sociální sítě nebo jiný online kanál a my pak zboží jen upravíme na míru a obratem je pošleme zákazníkovi. Na back-endu to bude znamenat, že zboží držíme u nás ve skladu a budeme reagovat na poptávku v reálném čase. Pod jednou střechou tak budeme kombinovat tiskárnu, sklad i logistické centrum.

V celém tomto procesu budeme také stále více spoléhat na umělou inteligenci (AI), která nám řekne jak naplánovat a řídit produkci co nejefektivněji (např. jakou metodu tisku zvolit pro danou zakázku, jaké balení, jakého dopravce, apod.).

Ve válce proti vratkám

Velké posuny v příštích dvou letech se budou odehrávat ve výrobních procesech a práci s textiliemi. Na trhu začneme více používat technologie, které pomáhají navrhnout produkty přesně na míru. Například pomocí laserů v rámci tzv. cut-and-saw výroby můžeme trička, košile, cokoliv lépe střihnout a modelovat, aby lépe seděly na tělo zákazníka. Podobného výsledku lze také dosáhnout procesem tzv. svaření textilu (textile welding), který díky novým typům textilních materiálů možná do dvou nebo tří let částečně nahradí klasické šicí procesy. Naši obchodní partneři také již investovali např. do technologií pro skenování těla. Technologie funguje tak, že si spotřebitel udělá snímek svého těla před objednáním zboží a online zjistí, jak mu konkrétní produkt bude sedět. Aplikace vytvoří tzv. osobního avatara, který vám řekne a ukáže, jak vypadají rukávy, kde skončí např. u zápěstí nebo prstů na ruce. Nebo zda nebude tričko moc těsné při zvedání rukou. Všechny tyto technologické pomůcky povedou k vylepšení výrobních procesů a poklesu množství a podílu vratek oblečení u online prodejů (nyní se objem vratek v tomto segmentu dle některých zdrojů pohybuje kolem 50 %). Pokud bude zákazník už před nákupem oblečení online vědět, jak mu daný kus pasuje, nebude se muset tolik zboží vracet a zbytečně posílat a převážet k zákazníkovi a zpět. To představuje v tomto odvětví obrovské úspory.

Přesun do online on demand služeb dává novou práci a šanci umělcům a tvůrcům

I před covidem byla na vzestupu online spolupráce mezi online maloobchodem (e-shopy) a tvůrčí komunitou. V tom vidím spoustu nových příležitostí pro umělce, influencery, kutily a další kreativní lidi, kteří něco zajímavého umí a hledají možnosti jak vydělávat v nejisté době. Na globálním trhu působí řada online firem a platforem jako Teespring, Red Bubble, Moteefe nebo Threadless, kde mají kreativní umělci a jednotlivci možnost vymyslet vlastní motivy, obrázky, designy nebo nápady na trička a další textilie a díky systémům on demand výroby je vyrobit a prodat zákazníkům prakticky z celého světa přímo přes e-shopy, které zajistí tyto firmy a platformy. Daný umělec či influencer v tomto modelu funguje v podstatě jako tvůrce a autor s určitým kreativním designem či nápadem na motiv, který předá (nahraje online) vybranému firemnímu partnerovi (platformě) k výrobě a potisku finálního produktu a potom musí „jen“ využít síť svých kontaktů a komunikačních kanálů pro následný marketing. Firemní partner, který stojí za online/virtuálním e-shopem, bude následně vyrábět a rozesílat zákazníkům jen produkt až po jeho reálném objednání na daném e-shopu a autor/tvůrce z prodeje získá určitý podíl/provizi. Během 5 minut se tak doslova každý může stát globálním online podnikatelem.

Odkazy:
Teespring (video):
Teespring | Discover. Create. Spring. - YouTube
Merch video: Teespring na Instagramu: „Welcome to Teespring's digital revolution...?? Incorporate the world of digital products and content into your merch line with our brand…“
Insta: Teespring (@teespring) • Fotky a videa na Instagramu

Red Bubble
Blog umělců: Redbubble Blog » Uncommon Designs by Independent Artists Everywhere
Insta: Redbubble (@redbubble) • Fotky a videa na Instagramu

Threadless:
Profil firmy: We're awesome people from all over the world who make mind-blowing art. (threadless.com)
Blog příspěvky: Tragic Girls: A Spotlight on Tragic Girls Artwork | Threadless
Threadless 20th Anniversary Design Challenge Winners

Moteefe:
Insta: Moteefe (@moteefe) • Fotky a videa na Instagramu
Moteefe na Instagramu: „In this episode of the 'Meet The Team' series, we'll meet Olivier Stapylton-Smith, COO at Moteefe.“

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Březen 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy logo-kzps acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3