INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

wall 1250487 1280Schvalování nejdůležitější legislativy letošního roku – stavebního zákona se rychle blíží. Legislativní proces ještě ani nepřekročil první kolo schvalování a politické strany ve sněmovně představily své zásadní pozměňovací návrhy.

Některé však jdou zcela proti smyslu původního záměru ministerstva pro místní rozvoj přenést rozhodování o stavbách z často podjatých stavebních úřadů na nejmenších obcích na úřady spadající přímo pod ministerstvo.

Zdlouhavé vyjednávání o všech pozměňovacích návrzích pak může vést k tomu, že se tolik potřebný zákon nestihne schválit včas. Už v říjnu nás čekají nové parlamentní volby a všechna legislativa, kterou do té doby neschválí poslanci i senátoři, spadne pod stůl. Několikaletá práce na stavebním zákonu tak začne znovu a celý sektor bude dál bojovat s nepředstavitelnou byrokracií při povolování nových staveb. Stavebnictví přitom tvoří podstatnou část HDP a nedokončená síť silnic a dálnic, špatná infrastruktura a chybějící byty brzdí ekonomický růst celé země.

Nový stavební zákon je klíčový pro to, aby se rozběhl zablokovaný proces povolování nových staveb. Příprava rezidenčního projektu v Praze trvá pět a více let, což je naprosto neúnosné. Průtahy při povolování rezidenčního projektu zvyšují cenu nového bytu v průměru o deset procent, což u bytu za 5,5 milionu korun znamená 550 tisíc korun. U infrastrukturních staveb typu silniční obchvat, železnice či dálnice trvá investorovi, což jsou v drtivé většině případů státní instituce, získání všech povolení více než celou dekádu. To by projednávaná legislativa mohla změnit.

Nový stavební zákon obsahuje několik zásadních principů, které mohou povolování nových staveb výrazně urychlit. Zavádí například takzvaný apelační princip. Ten znamená, že nadřízený stavební úřad v případě odvolání věc nepošle zpět na původní stavební úřad, ale sám o žádosti investora rozhodne. Získat finální rozhodnutí by tak bylo možné už v řádu měsíců a ne roků, jako je tomu často nyní.

Zásadní je také zavedení důsledného dodržování závazných lhůt pro vyjádření či vydání rozhodnutí. Správními lhůtami se budou muset řídit i stavební úřady. Pokud nevydají rozhodnutí včas, přejde celé řízení na nadřízený stavební úřad. Ten už bude muset rozhodnout v jasně dané lhůtě. Investor tak už nebude muset pravidelně urgovat úředníky, aby konečně rozhodli.

Ještě výraznější vliv na celé řízení a jeho urychlení bude mít integrace stavebního řízení. To ve skutečnosti znamená, že stanoviska dotčených orgánů státní správy si bude zajišťovat samotný stavební úřad. Investorovi tak odpadne povinnost získávat desítky razítek nejrůznějších institucí. I to povolovací proces výrazně urychlí.
Výraznou úsporu času očekávám také od sloučení současných deseti typů řízení do jediného a zavedení pouze jednoho odvolání. Už tak nebude možné odvolávat se kvůli jedné věci neustále dokola. Každý bude mít možnost odvolat se pouze jednou, soud navíc bude muset vyřešit všechny body žaloby zároveň.
Podstatné nyní je, aby nový zákon bez výraznějších zásahů co nejdříve schválili nejen poslanci, ale také senátoři. Zablokované stavebnictví totiž změnu legislativy potřebuje jako sůl. Není možné, abychom z hlediska složitosti a délky povolování nových staveb patřili k nejhorším zemím na světě, daleko za mnoha rozvojovými zeměmi. Nový stavební zákon je příslibem toho, že se opět začnou stavět potřebné stavby – ať už jsou to nové dálnice, železnice, obchvaty obcí či tolik chybějící byty.

RNDr. Evžen Korec, CSc.
Generální ředitel a předseda představenstva
EKOSPOL a. s.

Ilustrace Pixabay.com

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy logo-kzps acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3