INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

chrome WPodle průzkumu pracovního webu Profesia.cz v současnosti více než 60 % českých podniků čelí nedostatku zaměstnanců, a to především těch s technickým zaměřením. Chybějí jak vysokoškolsky vzdělaní IT odborníci, stavaři a strojaři, tak kvalifikovaní zástupci specializovaných profesí jako svářeči, mechanici, obráběči kovů, nebo montéři.

Výrazný nedostatek lidí s potřebnou kvalifikací je problémem nejen v ČR, ale ve většině evropských zemí. Hledání zaměstnanců s potřebnými znalostmi je podle Profesia.cz nejtěžší za posledních 15 let.

Zčásti je na vině demografický vývoj, protože demografická křivka nestíhá dorovnávat nárůst poptávky průmyslové výroby po zaměstnancích. Do pracovního procesu se nyní dostávají slabší ročníky, a navíc silné ročníky dospěly do důchodového věku. Ještě větší roli ale sehrál dlouhodobý útlum odborných technických škol a učilišť.

O technické obory je dlouhodobě mezi uchazeči nevelký zájem. Podle Asociace malých a středních podnikatelů a živnostníků ČR evidují nárůst zájmu o tyto obory střední a odborné školy, které se aktivně snaží jejich atraktivitu zvyšovat. „Řemesla se propojují s novými technologiemi a kdo z ředitelů má fištróna, umí toto spojení šikovně prodat mládeži a motivovat ji pro studium na jejich škole. Není nic neobvyklého, že se při výuce využívají drony, lasery, moderní měřicí přístroje, elektrická auta, či jiné nové technologie. Např. právě instalatér bude muset v budoucnu umět připojit chytrou domácnost či inteligentní budovy, tedy bude muset umět ovládat propojení řemesla s novými technologiemi – ať už při instalaci či při servisu,“ říká Eva Svobodová z Asociace malých a středních podnikatelů a živnostníků ČR.

Jak dále ukazuje průzkum agentury Profesia.cz, technologie v současné době prolínají téměř do všech oblastí podnikání, a tak chybějí odborníci i v oblastech, které nejsou v této souvislosti tak často zmiňované. Například ve facility managementu, kde chybí technici, kteří by si poradili se správou moderních technologií pro efektivní využití alternativních zdrojů energie při vytápění či recyklaci vody.

S nedostatkem kvalifikované pracovní síly se některé podniky potýkají i tím, že snižují svou personální náročnost zaváděním moderních řešení. Například společnost M2C, která se zabývá integrovaným facility managementem a správou komerčních budov, řeší nedostatek pracovní síly formou vzdáleného dohledu z centra M2C Space, o nějž je nyní mezi klienty velký zájem. „Dříve museli mít klienti na objektu údržbáře a ostrahu. Co tedy v minulosti muselo dělat deset až patnáct lidí přítomných na objektu, zvládne dnes obsloužit jeden člověk, jenž monitoruje objekt na dálku v dohledovém centru, které kontroluje nejenom bezpečnost, energetickou spotřebu budovy, nutnost zásahu údržby, ale například i riziko požárů,“ říká Ondřej Pěnička, ředitel facility managementu M2C.

Jak ukazuje případ společnosti M2C, mnohé pracovní pozice technologický vývoj společnosti značně proměnil – správce objektu už dnes nemusí být pouze pochůzkář, ale člověk, který pracuje s nejmodernějšími technologiemi a má na starost i vícero budov najednou. Tyto změny tedy znamenají i výraznou obměnu sady dovedností, které zaměstnavatelé požadují.
Podle Profesia.cz Český průmysl poznamenává i nedostatek zájemců o nekvalifikovaná pracovní místa, jako jsou například montážní dělníci nebo skladníci.

(tz)

Ilustrace Pixabay.com

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy logo-kzps acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3