INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Colliers ilustracni kancelareColliers, přední společnost poskytující diverzifikované profesionální služby v oblasti komerčních nemovitostí a správy investic, zveřejnila průzkum pražského kancelářského trhu za 4. čtvrtletí 2021.

Míra neobsazenosti se dle něj díky slabé výstavbě v loňském roce přestala zvyšovat a nájemné vzrostlo na nové maximum. Trh s moderními kancelářskými prostory se výrazně nezvýší ani v roce 2022.

Ke konci roku 2021 představoval trh s moderními kancelářskými prostory v Praze přibližně 3,73 milionů m². V souladu s očekáváním však byla v posledním čtvrtletí roku 2021 dokončena pouze jedna kancelářská budova, a to větší multifunkční projekt Viktoria Center v Praze 3, jehož kanceláře představují přibližně 1 700 m². I s tímto projektem dosáhla celková plocha nových kanceláří v roce 2021 pouhých 56 800 m², což je nejméně od roku 2016. Průměrná roční dodávka za posledních deset let činí zhruba 135 000 m². „Tento pokles sice může být částečně způsoben nedostatkem pracovních sil a materiálu během pandemie, nicméně výstavba kancelářského projektu trvá přibližně 20-24 měsíců a omezená stavební aktivita tak byla vyvolána již v předkrizovém roce 2019,“ vysvětluje Josef Stanko, analytik společnosti Colliers. Největší transakce v posledním čtvrtletí se uskutečnila v Praze 4 v BB Centru, kde část IT bezpečnostního giganta Thales DIS Czech Republic předjednala nájemní smlouvu o velikosti 4400 m². Další dvě významné transakce se uskutečnily v Praze 7 v projektu Port7, který je v současné době v procesu aktivní výstavby a jehož nájemci budou společnost Scott.Weber a pojišťovna DIRECT.

Neobsazenost přestala růst

Míra neobsazenosti kancelářských prostor v Praze se po dvou letech konečně přestala zvyšovat. Na konci 4. čtvrtletí 2021 dosáhla přibližně 7,8 %, což reprezentuje přibližně 292 700 m². Je to zhruba o 0,1 procentního bodu méně než v předchozím čtvrtletí, ale o 1 procentní bod více než v předchozím roce. Největší neobsazenost byla zaznamenána v Praze 4, 5 a 8, což jsou nejvyhledávanější městské části s největšími kapacitami. Právě do těchto částí směřovala většina celkově realizované nájemní poptávky, jejíž konečná hrubá výše dosáhla 105 900 m², což je nejlepší výsledek od 4. čtvrtletí 2019. Roční hrubá realizovaná poptávka za celý rok pak dosáhla 387 100 m² a překonala výsledek roku 2020 o 16 %. „Více než 36 % z celkového objemu realizované poptávky v tomto čtvrtletí představují nové nájemní smlouvy a významný 10 % podíl představují transakce uskutečněné na rozestavěných projektech. V posledním čtvrtletí jsme také zaznamenali 35 transakcí nad 1000 m², což je více než v kterémkoli jiném období roku 2021,“ říká Josef Stanko s tím, že výrazně větší podíl byl také v případě renegociací.

Nájemné se zvyšuje napříč celou Prahou

Průzkum také ukázal, že nejvyšší dosažitelné nájemné v nejlepších lokalitách v Praze vzrostlo na nové maximum. „Developeři některých projektů informují o dramaticky rostoucích nákladech na materiály, které přímo ovlivňují výši nájemného. Současné nájemné v nejlepších projektech se pohybuje mezi 23,50 a 24,00 eury za m² měsíčně,“ říká Josef Stanko s tím, že je pravděpodobné, že se tyto hodnoty opět zvýší, pokud budou uzavřeny některé z dříve avizovaných obchodů. V projektech v širším centru města, kde se již nyní nájemné pohybuje na poměrně vysoké úrovni, došlo také k mírnému nárůstu. To nejvyšší se v těchto lokalitách pohybuje mezi 16,00 až 18,00 eury za m² měsíčně. Nájemné ve vnějších lokalitách města zůstalo stabilní v rozmezí 13,50 až 15,00 euro za m² měsíčně, s výjimkou zavedených kancelářských center, jako je The Park v Praze 4 nebo jiných vhodně umístěných projektů.

Výhled do roku 2022

Ani v roce 2022 se trh s moderními kancelářskými prostory výrazně nezvýší. Dokončeno má být pouze 76 300 nových m², a to pouze v případě, že developeři dodrží plánované termíny výstavby. V této souvislosti by tedy mělo docházet k dalšímu mírnému poklesu neobsazenosti v průběhu celého roku. „Nájemci, kteří hledají nové kanceláře nebo přehodnocují stávající nájemní smlouvy, nemusí mít stres z rostoucích nájmů. Těšit se mohou na zvyšující se úroveň pobídek. Některé z projektů, zejména ty ve výstavbě, mohou totiž nabídnout i takovou celkovou částku, která vede k čistému efektivnímu nájemnému o 15 až 25 % nižšímu, než je jeho základní hodnota,“ říká na závěr Josef Stanko.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy logo-kzps acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3