INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

4 nOblast e-commerce v České republice stále roste. Za první tři měsíce letošního roku dosáhl obrat tuzemských e-shopů 58,5 miliardy korun, což je meziročně o 9 % více. Český trh se navíc v prvním kvartálu rozrostl o 2 532 internetových obchodů. Vyplývá to z dat společnosti Shoptet, díky níž v České republice podniká v e-commerce už 30 000 lidí.

Češi ani letos nepolevují v nakupování online. V lednu a prvních třech únorových týdnech letošního roku zaznamenaly e-shopy průměrný nárůst o 11 %. Koncem února a v březnu v důsledku začátku války na Ukrajině tento nárůst přibrzdil na 5 %.

„Přetrvávající růst v březnu nás poměrně překvapil. Vysvětlujeme si to tím, že tady hraje jistou roli zkušenost s pandemií. Tedy hezké a příjemné věci šly stranou a naopak důraz byl kladen na praktičnost. Právě tehdy se lidé začali předzásobovat. Všichni to stále máme v živé paměti. Obdobně válka na Ukrajině zapůsobila jako šok a ten rovněž vystřídala obava o dostupnost vybraného zboží. Proto předpokládáme, že i v tomto případě se lidé začali zásobovat. Navíc zájem o některé kategorie šly ruku v ruce s inflací a razantním zdražováním pohonných hmot, lidé vyhledávali například kanystry. Zároveň víme, že někteří zákazníci se předzásobili třeba i kontaktními čočkami a podobně,“ komentuje ředitel Shoptetu Samuel Huba a dodává, že celé čtvrtletí jako celek vykázalo meziročně růst v průměru o 9 %.

V prvním kvartále roku 2022 vzniklo v Čechách 2 532 e-shopů, meziročně se jedná o nárůst o 20 %. Celkově je v Čechách podle společnosti Shoptet 54 517 e-shopů, z nichž více než polovina běží na Shoptetu. Společnost překonala v první kvartálu letošního roku důležitý milník, když celkový počet e-shopů na jejich platformě překonal třicetitisícovou hranici.

Na tuzemské e-shopy rovněž dopadla inflace. Průměrné zdražení zboží se v průběhu prvního čtvrtletí vyhouplo na 16 %. „Očekáváme, že ceny obchodníků ještě povyskočí. V lednu a únoru totiž probíhaly výprodeje. Navíc velká část sezónního zboží se objednává na sklad dlouho dopředu, tudíž to ještě plně nereflektuje stávající zdražování energií a dalších položek ve výrobě či v dopravě," upozorňuje Huba s tím, že Češi v období leden až březen utratili za jeden nákup online v průměru 2343 Kč.

Nejvíce rostly e-shopy z oblasti sběratelství a gastro sektoru

Z dat Shoptetu dále vyplývá, že největší meziroční nárůst zaznamenala kategorie sběratelství, a to o 424 procent. Do této kategorie spadají e-shopy nabízející investiční zlato a numismatiku. Velký nárůst zaznamenala také kategorie restaurace (nárůst o 222 procent), dále cestování (nárůst o 133 procent) a sport a turistika (nárůst o 105 procent).

Menší zájem byl naopak o zboží z kategorie knihy a časopisy (pokles o 23 procent) či telefony (pokles o 21 procent).

Porovnáme-li výsledky prvního kvartálu letošního roku s posledním kvartálem minulého roku, největší nárůst zaznamenaly kategorie sport (nárůst o 54 procent), vojenské a outdoorové zboží (nárůst o 44 procent) a stavební materiály (nárůst o 43 procent). Méně se naopak dařilo zboží z oblasti cestování (pokles o 48 procent) a starožitnostem a umění (pokles o 47 procent).

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy logo-kzps acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3