INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Skladon 2021 1Prostředí české e-commerce je extrémně konkurenční a možnosti růstu omezené. Není proto překvapením, že se téměř polovina českých prodejců věnuje také prodejům do zahraničí, a to nejvyšší měrou ze všech v regionu střední a východní Evropy.

S expanzí jim stále častěji pomáhá tzv. fulfillment, tedy kompletní outsourcing logistiky. Dle společnosti Skladon obchodníci na fulfillmentu oceňují především záruku kvalitní dopravy po celém světě i možnost snadno škálovat své objemy bez velkých investic do skladových prostor či zaměstnanců.

V současné době funguje v České republice více než 54 000 e-shopů, přičemž jen v prvním kvartále roku 2022 se jejich počet zvýšil o 20 %. Neustálý nárůst nových internetových obchodů značí silně konkurenční prostředí, na počet obyvatel se ČR pyšní jejich nejvyšším počtem v Evropě. E-shopům se i přes množství konkurentů daří a často hledají způsoby, kam a jak dále růst. Logickým krokem ze strany obchodníků je tak expanze na zahraniční trhy. Data Accenture a AliResearch navíc ukazují, že právě za přeshraniční nákupy bylo v roce 2021 utraceno v přepočtu více než 22 bilionů korun, přičemž dle dat Statista alespoň jeden online nákup absolvovaly více než 2 miliardy lidí.

Rozšíření prodeje na další světové trhy je sice dostupnější než dřív, stále s sebou však nese řadu těžkostí a vyžaduje důkladnou a trpělivou přípravu. Alfou a omegou zahraničního úspěchu je zajištění kvalitní a spolehlivé logistiky, právě ta totiž určuje spokojenost koncového zákazníka a rozhoduje tak o budoucím úspěchu firmy za hranicemi. Data společnosti Perfect Crowd ukazují, že 84 % nakupujících upřednostňuje při objednávce takový obchod, který je schopen doručit zboží co nejrychleji, přičemž 61 % zákazníků opouští nákupní košík ve chvíli, kdy nenajdou dostatečně rychlý způsob dopravy. Celá polovina nakupujících si tak pro své online nákupy vybírá zahraniční e-shopy a množství z nich zároveň upřednostňuje rychlost doručení před samotnou cenou zboží.

Znalost zahraničního logistického prostředí rozhoduje o úspěšnosti expanze 

Logistika v rámci zahraničních trhů je však velmi komplexní záležitost. Na každém z nich totiž působí rozličná řada dopravců, operuje se s různými způsoby plateb, odlišnými principy reklamací i vrácení zboží, a především s různým typem zákazníka a jeho zvyklostmi. Pokud se e-shop pro expanzi rozhodne, v prvé řadě potřebuje získat know-how, které mu umožní, aby i v zahraničí dokázal navázat na svůj tuzemský úspěch.

„Fulfillment je v rámci zahraniční expanze pro každého obchodníka výrazným usnadněním, neboť jeho poskytovatel dokáže díky vysokým objemům zásilek dosáhnout na výrazně výhodnější ceny za dopravu a ušetřit tak e-shopu nezanedbatelné množství financí. Zvlášť v prvotní fázi expanze, kdy e-shop operuje s malými objemy, je pro něj taková služba velmi výhodná. Zároveň se díky outsourcingu zbavuje veškerých starostí s logistikou, fulfillment totiž zajistí kompletně všechny potřebné procesy – od přijetí zboží, přes zabalení i případnou kompletaci až po odeslání koncovému klientovi,“ říká Patrik Babinec, CMO a spoluzakladatel Skladonu, předního českého poskytovatele fulfillmentu.

Lokální startupy se mění v globální značky

Ze statistik dále vyplývá, že přeshraniční e-commerce roste dvakrát rychleji než domácí obchod, přičemž celková hodnota takového nákupu bývá zpravidla vyšší než při objednávkách v rámci domovské země. Tento trend postupně přesvědčuje k expanzi i menší a střední obchodníky, kteří tak mohou své unikátní zboží nabídnout mnohem širšímu okruhu zákazníků, a kromě samotného zvýšení obratu tím také zvýšit povědomí o své značce.

„Máme v našich řadách klienty, kterým se právě díky zahraniční expanzi podařilo z malého startupu poměrně rychle vyrůst v celosvětově známou firmu. Příkladem může být česká firma Skinners vyrábějící ponožkoboty, která s námi doručuje dnes již do více než 110 zemí světa a měsíčně odešle do zahraničí velkou část své celkové produkce. Díky fulfillmentu nemusí řešit třeba starosti s celním řízením, které bývá pro obchodníky častou komplikací a nevědí si s ním rady. Expedice zboží do třetích zemí má totiž své zákonné i technické požadavky. S námi má však obchodník jistotu, že za něj vyhotovíme veškerou potřebnou dokumentaci, a že zboží bude doručeno do všech požadovaných zemí ve stejné kvalitě,” dodává Babinec.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy logo-kzps acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3