INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

o j jZa první tři měsíce letošního roku prostřednictvím živnostenského oprávnění začalo podnikat 20 111 osob, což je o desetinu víc než ve stejném období roku 2021. Celkový počet podnikatelů – fyzických osob v ČR se ale zvýšil jen o 427 na 2 179 683. Aktuální přehled dnes zveřejnila poradenská společnost Dun & Bradstreet.

V uplynulém roce se pustilo do podnikání 68 819 fyzických osob, což bylo o 9 % víc než v roce 2020 a nejvíc za posledních devět let. Počet živnostníků se mezi lety 2020 až 2021 zvýšil o 27 467. „To v přepočtu znamená, že na jednoho podnikatele, který ukončil činnost, začalo podnikat dva a půl nových,“ říká analytička Dun & Bradstreet Petra Štěpánová.

V prvním kvartálu 2022 podnikání zahájilo 20 111 fyzických osob, což je v meziročním srovnání o desetinu více. „Při pohledu na podnikatelskou základnu můžeme v současnosti sledovat dva trendy – na jednu stranu noví živnostníci přibývají rychlým tempem, a pokud by takové tempo vydrželo do konce roku, tak by počet nových podnikatelů dosáhl nejvyšších hodnot za posledních 11 let. Současně ale podnikatelské aktivity ukončuje vysoký počet subjektů. Ačkoliv podnikání letos zahájilo 20 111 fyzických osob, celkový počet OSVČ vzrostl jen o 427 na 2 179 683,“ doplnila analytička Dun & Bradstreet s tím, že podnikatelské aktivity vyvíjí zhruba 52 % živnostníků.

Nejvíc fyzických osob, přes 15 %, zahájilo podnikání ve volné živnosti Výroba, obchod a služby neuvedené v přílohách 1 až 3 živnostenského zákona. Následoval velkoobchod a maloobchod (5,1 %), příprava staveniště (3,5 %) a maloobchod v nespecializovaných prodejnách (2,3 %).

Z geografického hlediska nejvíc nových podnikatelů začalo působit v Praze (18 %), Středočeském (12 %) a Jihomoravském (11 %) kraji.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy logo-kzps acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3