INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Grafton Vzdělávání ilustracniTéměř polovina zaměstnanců je přesvědčena o tom, že si se svými znalostmi a dovednostmi vystačí i za pět let, nejčastěji jde o lidi z výroby. Naopak více než třetina pracujících se aktivně vzdělává, aby si zachovala atraktivitu na trhu práce i v budoucnu.

Nejčastěji si čeští zaměstnanci rozšiřují odborné znalosti a zaměřují se nové technologie a měkké dovednosti. Vyplývá to z nejnovějšího průzkumu zaměstnaneckých preferencí personální agentury Grafton Recruitment.

Čím méně kvalifikovaná pozice, tím více se pracovníci domnívají, že si se svými znalostmi a dovednostmi vystačí i v budoucnu. Zatímco ve výrobě si 6 lidí z 10 myslí, že jejich znalosti a dovednosti budou dostačující i za pět let, v IT jsou o tom přesvědčeni pouze 2 z 10. Bez ohledu na obor se 42 % respondentů průzkumu domnívá, že jim aktuální schopnosti stačit nebudou. Aktivně se však vzdělává jen 35 % dotázaných, zbytek to zatím neřeší.

„Ve výrobním sektoru si jen necelá pětina zaměstnanců myslí, že jejich dovednosti nebudou za pár let dostačující. Je to však právě jejich práce, které se postupující automatizace dotkne velmi výrazně. Nejvíce si tuto skutečnost uvědomují zaměstnanci v IT, kteří vidí, jak rychle technologie postupují vpřed například v oblasti umělé inteligence a automatizace procesů,“ vysvětluje Martin Malo, ředitel Grafton Recruitment a GI Group. Digitální transformaci a zavádění nových technologií urychlila pandemie koronaviru. Aby však bylo možné tyto nové technologie v provozu obsloužit, bude třeba, aby se s nimi lidé naučili pracovat.

Zvýšený zájem o měkké dovednosti

Svůj obor studuje více do hloubky 62 % pracovníků a 60 % se rozvíjí v nových technologiích. Právě ty podle Světového ekonomického fóra do roku 2025 změní až 85 milionů pracovních míst po celém světě. Nové pozice budou souviset s dělbou práce mezi stroji a lidmi a budou vyžadovat porozumění tomu, jak lze digitální technologie používat. V měkkých dovednostech se zdokonaluje 40 % zaměstnanců, což je o téměř čtyřikrát více než o rok dříve. „Již dnes dokáží technologie převzít řadu rutinních výrobních a servisních úloh, a právě proto se zvyšuje poptávka po dovednostech, které technologie nezvládnou. Mezi dovednosti budoucnosti tak patří nejen digitální znalosti, ale také schopnost komunikace nebo kritické a analytické myšlení,“ vysvětluje Martin Malo. Pouze přibližně desetina dotazovaných se rekvalifikuje nebo studuje jiný obor. Dle Světového ekonomického fóra bude přitom rekvalifikaci potřebovat do roku 2025 až 50 % všech zaměstnanců.

Téměř třetinu lidí podporuje zaměstnavatel v rozvoji a vzdělávání

Až 31 % zaměstnanců uvádí, že je zaměstnavatel podporuje v jejich rozvoji a vzdělávání. Nejvíce investují do těchto aktivit firmy z oboru IT (57 %) a podnikových služeb (50 %), nejméně z výroby. Důraz sektoru IT a podnikových služeb na vzdělávání svých zaměstnanců se odráží i v nadprůměrném počtu hodin školení poskytnutých každému zaměstnanci, dle asociace ABSL se letos zvýšil na 50 hodin ročně. „Aby zůstaly společnosti konkurenceschopné, měly by se samy postarat o kontinuální vzdělávání svých pracovníků a investovat do potřebných školení, certifikací nebo vzdělávacích programů. Ve chvíli, kdy se začnou měnit požadavky na zaměstnance a potřeba budou nové dovednosti, se to vyplatí oběma stranám,“ dodává Martin Malo.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3