INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

gr sssPod roční průměr se dostal také počet bankrotů živnostníků a osobních bankrotů. V říjnu bylo v České republice vyhlášeno 49 bankrotů obchodních společností, 381 bankrotů fyzických osob podnikatelů a 958 osobních bankrotů.

Zároveň bylo podáno 77 návrhů na bankrot obchodních společností, 360 návrhů na bankrot fyzických osob podnikatelů a 978 návrhů na osobní bankrot. Počty bankrotů v říjnu byly ve všech kategoriích nižší než letošní průměr, v případě živnostníků a osob se však oproti září mírně zvýšily. Vyplývá to z analýzy dat portálu www.informaceofirmach.cz, kterou provedla společnost CRIF.

Počet firemních bankrotů se oproti září snížil o 4, zatímco počet insolvenčních návrhů se zde zvýšil o 11. Jak počet bankrotů, tak i počet návrhů na ně jsou pod měsíčním průměrem letošního roku. Za prvních 10 měsíců tohoto roku zbankrotovalo 582 obchodních společností, to je o 36 méně než za stejné období loňského roku, ale o 49 více než v roce 2020. Návrhů na bankrot obchodních společností bylo letos ke konci října podáno 843, což je jen o jeden více než loni a o 92 více než v roce 2020. Odhadujeme, že počet firemních bankrotů za letošní rok bude o 8 % nižší, než kolik jich bylo vyhlášeno v loňském roce.

V poměru k celkovému počtu společností bylo nejvíce bankrotů obchodních společností za posledních 12 měsíců vyhlášeno v Olomouckém kraji, kde připadlo 26,5 bankrotů na 10 tisíc aktivních firem. Následuje Praha s 20,9 bankroty a Moravskoslezský kraj s 20,2 bankroty. Nejméně bankrotů na 10 tisíc aktivních obchodních společností naopak zaznamenal Karlovarský kraj (9,8), Středočeský kraj (10,2) a Královéhradecký kraj (10,4).
Nejvíce bankrotů na 10 tisíc aktivních obchodních společností bylo vyhlášeno v odvětví dopravy a skladování (24,2) a v administrativních činnostech (21,2). Nejméně firemních bankrotů pak zaznamenalo odvětví vzdělávání (5,5) a informační a komunikační činnost (7,2).

Mezi většími firmami, u kterých byl v říjnu vyhlášen bankrot, je například NWT a.s. se sídlem v Hulíně. „Jejich obrat se pohyboval v kategorii nad 1,5 miliardy. Jde o dodavatele energií, na kterém se podepsal růst cen energií a návrh na bankrot podala sama,“ Jan Cikler, vedoucí datového oddělení portálu www.informaceofirmach.cz s tím, že mezi zbankrotovaté firmy se v říjnu zařadily také Jindřichohradecké místní dráhy, a.s. nebo společnost RAF STAVBY s.r.o., která se zabývala stavbou mostů a tunelů. Insolvenční návrhy pak byly podány například na papírenskou společnost KORONA CZ s.r.o. nebo Řeznictví Kunovský s.r.o.

Méně než 400 bankrotů živnostníků již čtvrtý měsíc v řadě

Počet bankrotů fyzických osob podnikatelů se v říjnu meziměsíčně zvýšil o 34, počet návrhů na bankrot se pak snížil o 39. Od začátku roku ke konci října zbankrotovalo celkem 4329 živnostníků, o 1003 méně než loni a o 1988 méně než v roce 2020. Odpovídá to klesajícímu počtu návrhů na bankrot. „V letošním roce došlo v červenci k překonání hranice, kdy se počet bankrotů živnostníků dostal poprvé od dubna 2019 pod 400. Na rozdíl od roku 2019 se však čísla pod touto hranicí zatím udržely i ve všech následujících měsících. Odhadujeme, že celkový počet bankrotů živnostníků bude za celý letošní rok nižší o více než tisícovku než v loňském roce, “ říká Věra Kameníčková, analytička společnosti CRIF.

Nejvíce bankrotů fyzických osob podnikatelů na 10 tisíc aktivních subjektů bylo v posledních 12 měsících zaznamenáno v Ústeckém kraji (93,1), v Karlovarském kraji (82) a v Libereckém kraji (69,4). Nejméně bankrotů na 10 tisíc aktivních živnostníků naopak zaznamenala Praha (28,6), kraj Vysočina (33,1) a Zlínský kraj (35,3).
Nejvíce bankrotů na 10 tisíc aktivních fyzických osob podnikatelů bylo vyhlášeno v odvětví dopravy a skladování (55,9) a ve stavebnictví (45,4). Nejméně bankrotů živnostníků pak zaznamenalo odvětví zemědělství (3,3) a vzdělávací, zdravotní a sociální péče (3,5).

Podprůměrný byl také počet osobních bankrotů

V říjnu sice stoupl oproti září počet osobních bankrotů o 18 na 958, přesto se v celoročním měřítku jedná o třetí nejnižší počet letošního roku. Nižší než průměr byl také počet osobních insolvenčních návrhů, kterých bylo v říjnu podáno 978, o 41 méně než v září. Od začátku roku bylo v Česku vyhlášeno 11 285 osobních bankrotů, o 1896 méně než za stejné období loni. „Odhadujeme, že by letos ke konci roku mohlo být vyhlášeno zhruba o 2 tisíce osobních bankrotů méně než v roce 2021. Dokládají to i klesající počty insolvenčních návrhů ,“ říká Věra Kameníčková.
Průměrně připadlo za uplynulých 12 měsíců 12,7 bankrotů na 10 tisíc obyvatel. Bankrotem byli nejvíce ohroženi obyvatelé  Ústeckého kraje (21,6), na Karlovarsku (19,4) a v Moravskoslezském kraji (18,2). Nejméně byli bankrotem ohroženi lidé na Vysočině (pouze 8,2 bankrotů na 10 000 obyvatel), dále v Praze (8,6) a ve Zlínském kraji (9,8).

www.informaceofirmach.cz 

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy logo-kzps acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3